Презентація до уроку "Кислотні дощі, їх утворення, вирішення глобальних екологічних проблем"

Про матеріал
Мета: формування уявлення про сполуки неметалічних елементів- кислоти, їх класифікацію, виховувати екологічне мислення та розуміння глобальних екологічних проблем людства, шляхи їх розв"язання у сучасному світі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кислотні дощі, їх утворення, вирішення їх проблем. Виконавець: Зозуля Олександр

Номер слайду 2

Епіграф до презентації«Природа не має органів мовлення, але створює язики і серця, за допомогою яких говорить і відчуває» Гете Йоганн Вольфганг -німецький поет, мислитель і натураліст. Природа стогне: «Допоможіть!»

Номер слайду 3

За планом презентації на тему «Кислотні дощі, їх утворення, вирішення їх проблем» буде представлено

Номер слайду 4

ПОНЯТТЯ ПРО КИСЛОТНІ ДОЩІКислотний дощ утворюється в результаті реакції між водою і такими забруднюючими речовинами, як діоксид сірки (SO2) і різних оксидів азоту (NOx). Ці речовини викидаються в атмосферу автомобільним транспортом, у результаті діяльності металургійних підприємств і електростанцій, а також при спалюванні вугілля і деревини. У сучасний період-це вибухи снарядів та підрив нафтобаз або підприємств хімічної промисловості в Україні

Номер слайду 5

Джерела кислотних дощів. Джерела кислото-створюючих викидів: теплові електростанції, автотранспорт, металургійні і хімічні підприємства, авіація. Однією з причин кислотних опадів є також тваринництво. Справа у великій кількості відходів, що залишають тварини. Що викликає кислотні дощі?SO2 + H2 O = H2 SO3(сульфітна кислота)2 H2 SO3 + O2= H2 SO4(сульфатна кислота)H2 O + 2 NO2 = HNО2 + НNO3(нітритна (нітратна кислота) кислота)Кислотні дощі виникають, коли діоксид сірки (SO2 ) і оксиди азоту (NOх )(сульфур 6 оксид (SO3), нітроген 4 оксид(NO2)) викидаються в атмосферу і переносяться вітром і повітряними потоками. SO2 і NOх реагують з водою, киснем та іншими хімічними речовинами, утворюючи сірчану і азотну кислоти. Потім вони змішуються з водою і іншими матеріалами, перш ніж впасти на землю.

Номер слайду 6

Схема утворення опадів

Номер слайду 7

Робимо висновок про механізм утворення кислотних опадів

Номер слайду 8

НАСЛІДКИ КИСЛОТНИХ ДОЩІВ

Номер слайду 9

Вплив на тканини живих організмів

Номер слайду 10

Вплив кислотних дощів на водну екосистему

Номер слайду 11

Наслідки кислотних дощів

Номер слайду 12

Кислотні дощі як глобальна екологічна проблема

Номер слайду 13

Вплив кислотних дощів на екосистему

Номер слайду 14

Руйнування природних і штучних екосистем. Надходження кислих опадів до грунтів призводить до підкислення грунтового розчину, що збільшує рухливість та вимивання деяких хімічних елементів. Зокрема, такі зазвичай міцно зв'язані з грунтовими частками метали, як алюміній та марганець переходять у іонну форму та стають доступними для рослин. Можливе накопичення токсичної кількості таких хімічних елементів у сільськогосподарських культурах, що зменшує їх продуктивність та створює загрозу отруєння тварин. З іншого боку грунти втрачають дефіцитні елементи шляхом вимивання водою (молібден, кобальт, магній).   Кислотність грунтового розчину є важливим фактором існування угруповань грунтових мікроорганізмів. Грунти поблизу промислових районів стають практично стерильними, що викликає порушення грунтотворчих процесів, зокрема - мікробної мінералізації органічних решток живих організмів (наприклад, листовий опад розкладається у приміських лісах значно повільніше). Вплив на грунти

Номер слайду 15

Кислотні дощі кордонів не визнають. Відомо, що з початку воєнного конфлікту екологічна ситуація в Україні різко погіршилася. Екологи стверджують , що через вибухи забруднюється повітря, передовсім оксидами азоту, вуглецю, сірчаною кислотою і сірчаним газом, які потім проливаються кислотними дощами. У зруйнованих деревних рослинах розмножуються шкідники, які можуть перейти на живі рослини. Згорілий ліс потрібно прибирати. Однак цю проблему на великих територіях поки що вирішити не можливо. Однією з причин виникнення кислотних дощів і єгниюча рослинність,яка виділяє деякі хімічні речовини, які можуть спричинити кислотні дощі.. Отже забруднювачі можуть гальмувати здатність дерев до розмноження. 

Номер слайду 16

Самовідновлення природи-велика сила Експерти та екологи стверджують, що усьому можна бачити певний позитив"Від снарядів дійсно з'являються пошкодження. Але проходять роки, все потихеньку заростає, і формуються так звані белігеративні ландшафти". На белігеративних ландшафтах формуються нові екологічні ніші. Наприклад, лисиці чи борсуки дуже люблять копати в схилах окопів, бо їм це зручніше, ніж на рівні місцевості. Природа відновлюється, заліковує завдані людиною рани. Екосистеми не знищуються повністю, а це— надія на життя. Белігеративні ландшафти — це такі, що формуються під впливом військових дій.

Номер слайду 17

Вплив кислотних дощів на організм людини

Номер слайду 18

Вплив кислотних дощів на організм людини

Номер слайду 19

Вплив кислотних дощів на неживу природу

Номер слайду 20

Проблема кислотних дощів є актуальною

Номер слайду 21

Головні кроки у вирішенні екологічної проблеми кислотних дощів. Головним кроком у вирішенні екологічної проблеми кислотних дощів, як втім, і проблеми парникового ефекту є скорочення викиду в атмосферу шкідливих промислових відходів, використання очисних фільтрів на заводах і фабриках. У меншому ступені від кислотних дощів страждають сільськогосподарські рослини, оскільки підкислення ґрунтів тут можна контролювати агрохімікатами. Для боротьби з кислотними дощами необхідно направити зусилля на скорочення викидів кислотоутворюючих речовин вугільними електростанціями.

Номер слайду 22

Правила,яких потрібно дотримуватись кожному. Енергозбереження - найбільший крок, який можна зробити, щоб запобігти кислотні дощі. Сучасне людство просто зобов'язане зменшити споживання енергії. Серед простих порад вчені перераховують: Вимикати світло, коли ви залишаєте кімнату. Вимикати комп'ютери і телевізори. Коли ви не використовуєте електричний прилад, просто вимкніть його для економії енергії. Ще один великий споживач енергії - це опалення вашого будинку і системи охолодження. Обов'язково використовуйте кондиціонер тільки для кондиціонування, коли ви дійсно цього потребуєте. Також, коли ви йдете з дому, вимикайте термостати. Це не буде вам нічого коштувати, ви можете зекономити електроенергію. ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТІ АВТОМОБІЛІЛегкові та вантажні автомобілі є основними джерелами забруднюючих речовин, які викликають кислотні дощі. Проблему поглиблює кількість транспорту в містах. У той час, як одна машина не виробляє багато забруднень, всі машини на дорозі разом створюють серйозні забруднення. Тому, виробники автомобілів змушені скоротити кількість окису азоту та інших забруднюючих речовин, що надходять від нових автомобілів.

Номер слайду 23

Методи боротьби з кислотними дощами - одна з найактуальніших проблем сучасного суспільства. Тільки колективний підхід до вирішення цієї проблеми може призвести до відчутних результатів. Кожна людина повинна задати собі питання: «Як саме ви боретеся з викидами в атмосферу, і робите це взагалі? Який внесок кожного у вирішенні таких екологічних проблем?»За нас ніхто планету не врятує…Краса природи – це одне з джерел, що живить доброту, сердечність і любов. В. О. Сухомлинський

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
27 березня
Переглядів
178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку