Презентація до уроку розвитку мовлення в 4 класі "Калина - символ України."

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю ефективніше провести урок з розвитку мовлення. Матеріал презентації відповідає посібнику (У світі рідного слова. Вашуленко М.С.) розробленому відповідно до програми з української мови для 4 класу закладів загальної середньої освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв'язного мовлення4 клас. Текст-розповідь «Калина – символ України»Підготувала вчитель Михайлівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Валентина КАЛЮЖНА

Номер слайду 2

Прочитай і відгадай загадку Віри Паронової. У вінку зеленолистім, у червоному намисті заглядається у воду на свою чарівну вроду. Калина

Номер слайду 3

2. Доповни віршовані рядки словами з довідки. Де пливуть потоки __________, в травах губиться ___________, у червоному ___________ там пишається __________. Слова для довідки: стежина, чисті, калина, намисті.

Номер слайду 4

Де пливуть потоки чисті,В травах губиться стежина,У червоному намисті там пишається калина.3. Добери й запиши прикметники, які вживаються разом з іменником калина__________________________________________________________________________________________________________Червона, корисна, цілюща, чудова.

Номер слайду 5

4. Прочитай вірш Марії Деленко. Уяви те, про що у ньому йдеться. Сонцем кетяги налиті променисто пломеніють, і любов до України в кожне серце щедро сіють. 5. Поміркуй, чому калину називають народним символом України? Які ще народні символи ви знаєте?

Номер слайду 6

Червона калина» в українській культуріКалина звичайна — дуже популярна в народі, оспівана в народних піснях рослина. Калину  вважають символом України. Її значна поширеність на теренах України, пов'язаність із родинно-побутовими, календарними обрядами (весілля, похорони, осінній обряд «похід на калину» та ін.) зумовили перехід у світ художнього образу. Найбільше цей давній фольклорний образ виступає словом-символом в асоціативному зв'язку калина — дівчина (мати), калина — Україна, калина — кров. Багато народних легенд та казок складено про калину. Серед них такі відомі як «Калинова сопілка», «Калиновий міст», «Про Калинку і Килимку». Також калина вважалась «весільним деревом» і була обов'язковою учасницею весільного обряду. Гілками калини прикрашали столи, весільні короваї, дівочі вінки й гостинці. Другий вид символічної спорідненості калина — Україна притаманний найбільше стрілецьким і повстанським пісням. Плоди калини стали символом мужності людей, що віддали своє життя боротьбі за Україну. Для українців, що відстоювали загальнонаціональні інтереси, вели непримиренну боротьбу з поневолювачами українського народу, девізом стало варіанти пісні С. Чарнецького, Г. Труха «Ой у лузі червона калина»

Номер слайду 7

6. Прочитайте вислів-побажання. Поясніть його зміст. Вивчіть напам'ять. Хай єднається в любові українська вся родина, розцвітає калиново край калини – Україна.7. Яке з поданих речень доречно буде використати в зачині тексту-розповіді про калину як символ нашої Батьківщини. Калина – краса України. Калина – природний символ України. Калина – гордість нашої Батьківщини.

Номер слайду 8

8. Усно побудуйте текст-розповідь про калину – природний символ українського народу.9. Запишіть текст-розповідь про калину – природний символ українського народу, використовуючи матеріал уроку. Хай вам, любі діти, сонечко сміється,А погане хай минеться. Хай щастить вам, діти, всюди . Хай ростуть з вас добрі люди!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
5 квітня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку