Презентація до уроку : Сільське господарство та його складові, 9 клас

Про матеріал
Презентація створена за підручником :Географія, 9 клас. Автор: Гільберг Т.Г. Можна використати під час вивчення теми: Сільське господарство та його складові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сільське господарство та його складові

Номер слайду 2

Сільське господарство — вид матеріального виробництва з вирощування сільськогосподарських культур і розведення худоби та птиці для забезпечення населення продуктами харчування, а промисловості — сировиною.

Номер слайду 3

Це найдавніше й досить поширене заняття людей.  % частка сільського господарства у ВВП не досягає Лише в країнах:

Номер слайду 4

Загалом у світовому сільському господарстві зайнято 1,5 млрд осіб.

Номер слайду 5

Сучасні тенденції розвитку сільського господарства У високорозвинутих країнах  лише - 2 – 9 %  у країнах, що розвиваються, – 60 – 75 %,  в деяких африканських країнах – близько 90 %.  У сільському господарстві України нині працює 15,4 % економічно активного населення. Проте повсюдно спостерігається тенденція до скорочення зайнятих у сільському господарстві. Зайнятість населення в сільському господарстві

Номер слайду 6

Це пов’язано з рядом причин: По­-перше, внаслідок науково­-технологічного прогресу відбулася механізація сільського господарства, яка зумовила зростання продуктивності праці. Насамперед це торкнулося високорозвинутих країн. Так, одне фермерське господарство Данії може забезпечити харчовими продуктами 75 – 80 осіб, тоді як середні селянські господарства країн, що розвиваються, ледь спроможні себе прогодувати;

Номер слайду 7

По-­друге, від сільського господарства відокремилися галузі харчової та легкої промисловості. Якщо раніше обробляли шкури, очищували вовну, мололи борошно, давили олію, то нині це стало частиною промислового виробництва міста;

Номер слайду 8

По-­третє, у деяких високоурбанізованих розвинутих країнах продовольство завозять переважно з­за кордону. Яскравим прикладом тому є Велика Британія. Вона закуповує харчові продукти у своїх колишніх колоніях. У самій же країні в сільському господарстві зайнято лише 2 % економічно активного населення. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Показники рівня розвитку сільського господарства

Номер слайду 11

Для найбідніших країн сільське господарство є основним джерелом валютних надходжень.  Наприклад, Гватемала експортує банани та каву, Чад — бавовну тощо.

Номер слайду 12

Давньогрецький учений Ксенофонт казав, що «...сільське господарство є матір’ю і годувальником усіх інших ремесел. Коли сільським господарством добре управляють, то і всі інші ремесла процвітають, але коли на сільське господарство не звертають належної уваги, всі інші ремесла занепадають». Доведіть або спростуйте це твердження.

Номер слайду 13

А Г Р О Б І З Н Е С Виробництво продуктів харчування  Виробництво сільськогосподарських товарів Постачанням населенню цих виробів Виробництво машин і механізмів для сільськогосподарського виробництва Виробнича і соціальна інфраструктура села  

Номер слайду 14

Чинники, які впливають на розвиток агробізнесу Аграрні відносини на селі Форми земельної власності Особливості землекористування Рівень розвитку агрокультури тощо. Досягнення науки, зокрема розвиток генної та клітинної інженерії.

Номер слайду 15

Ядро міжнародного агробізнесу утворюють великі ТНК, що контролюють виробництво та збут продуктів харчування.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дрібнотоварний сектор передбачає виробництво сільськогосподарської продукції для власного споживання селянами­-виробниками Переважає у найбідніших країнах Африки, Азії, Океанії.

Номер слайду 18

Високотоварний сектор – це великі, добре організовані господарства, що використовують зрошення земель, мінеральні добрива, сучасну техніку, найману робочу силу Їхнє виробництво зорієнтоване на продаж продукції. Такі господарства забезпечують й експорт. Переважають державна та приватна форми власності на землю. Основними типами господарства є плантації та фермерство.

Номер слайду 19

Фермерство є прогресивною формою господарювання на власних чи орендованих землях. Воно виникло із зародженням капіталістичних відносин. Метою такого господарства є вироблення продукції рослинництва чи тваринництва на продаж. Основа організації виробництва – родинна ферма з використанням власної або найманої робочої сили. Ферми мають дуже великі площі. Вони застосовують найсучасніші технології, дуже чутливо реагують на коливання попиту та пропозиції на ринку, тому здатні швидко змінювати свою спеціалізацію.

Номер слайду 20

У світі основним типом сільськогосподарського підприємства є сімейна ферма. Фермери і фермерки укладають контракти з компаніями, що постачають їм машини, добрива, насіння та закуповують їхню продукцію.

Номер слайду 21

Плантації (від лат. plantatio – насадження) – великі рослинницькі господарства, що спеціалізуються на вирощуванні певних експортних культур (кави, какао, цукрової тростини, гевеї, кокосової пальми тощо). Вони склалися як приватна форма власності в період колоніалізму спеціально з метою вирощування екзотичних культур, що вивозилися до країн­-метрополій. Плантації мало пристосовуються до кон’юнктури світового ринку: їхня спеціалізація змінюється повільно.

Номер слайду 22

Форми землеробства Екстенсивне - збільшення продукції досягається розширенням посівних площ, збільшенням поголів'я великої рогатої худоби, збільшення числа зайнятого населення у сільському господарстві. У таких країнах, економіки яких відносяться до типу аграрних, низькі показники механізації, хімізації, меліорації тощо. Інтенсивне - характеризується науково обґрунтованою організацією, підвищенням продуктивності, застосуванням нових технологій, систем сільськогосподарських машин, пестицидів і мінеральних добрив, використанням генної інженерії і біотехнології, робототехніки і електроніки.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

РОЛЬ ПРИРОДНИХ ЧИННИКІВ У РОЗВИТКУ Й РОЗМІЩЕННІ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА. якість ґрунтів сумарна сонячна радіація кількість опадів забезпеченість водними ресурсами наявність пасовищ вегетаційний період рослин

Номер слайду 25

ЗЕМЛЕЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ. У сільському господарстві особливий предмет праці – земля.

Номер слайду 26

Структура земельного фонду світу

Номер слайду 27

Революції в сільському господарств Зелена революція, пік якої припав на 60–70-ті роки ХХ ст., полягала у виведенні й використанні високо продуктивних сортів рослин, меліорації, застосуванні мінеральних добрив, пестицидів, механізації виробництва, що різко збільшило урожайність головних зернових культур, насамперед у країнах, що розвиваються.

Номер слайду 28

У тваринництві відбулася біла революція — стрімке зростання виробництва молока і яєць завдяки використанню високопродуктивних порід худоби і домашньої птиці. Зі зростанням обсягів виробництва сільськогосподарської продукції постало питання її зберігання.

Номер слайду 29

Коричнева революція— глибока інтеграція сільського господарства і харчової промисловості для комплексної переробки, застосування сучасних методів зберігання чи консервування сільськогосподарської сировини. Це значно підвищило споживчі якості готової продукції й напівфабрикатів та забезпечило цілорічне споживання свіжих і перероблених продуктів харчування.

Номер слайду 30

Шкода від СГ Перевипасання Неперероблені відходи тваринницьких комплексів. Забруднення поверхневих вод і деградація водних екосистем Порушення водного режиму на значних територіях (при осушенні або зрошуванні); Знищення природних місць проживання багатьох видів живих організмів. Руйнування ґрунтових екосистем.

Номер слайду 31

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне Сільське господарство — вид матеріального виробництва, яке забезпечує населення продуктами харчування, а промисловість — сировиною. Сільське господарство складається з рослинництва й тваринництва. На розвиток і розміщення сільськогосподарського виробництва істотний вплив мають природні чинники та ступінь його розвитку у відповідній країні світу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Марчук Наталія Володимирівна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Присяжнюк Тетяна Миколаївна
    Я працюю за підручником Гільберг Т.Г.-чудового і професійного методиста-знайома з нею особисто...Презентація просто люкс!Видно що зроблено з душею- потужно,системно,структуровано,продумано,естетично! Просто насолода...Все на одному ди ханні! Талановито, професійно! До речі-я вчитель-методист..Щиро вдячна!Автору-здоров'я та нових творчих злетів! З повагою Присяжнюк Т.М.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
3381
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку