Презентація до уроку трудового навчання в 7 класі «Маркування споживчих товарів».

Про матеріал
Презентація до уроку трудового навчання в 7 класі «Маркування споживчих товарів».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Маркування споживчих товарів. Урок трудового навчання. 7 клас. Вчитель : Грищенко Н. П., вчитель трудового навчання, технологійІванківський ліцей №2Іванківської селищної ради

Номер слайду 2

Маркування – одне з найважливіших для споживачів джерел інформації про продукцію на ринку. Обираючи товар, ми вивчаємо його етикетку. Саме з маркування на етикетках та упаковках ми дізнаємося про безпосередньо сам продукт.

Номер слайду 3

Маркування товару — це один із способів, за допомогою якого інформація про той чи інший товар доводиться до відома споживача особою, яка цей товар виготовляє. Інформація про товари повинна містити, зокрема: перелік основних споживчих властивостей товарів, а щодо продуктів харчування — їхні склад, калорійність, вміст шкідливих для здоров’я речовин; дату виготовлення; найменування та адресу виробника, а також підприємства, яке здійснює функції щодо прийняття пропозицій від споживача.

Номер слайду 4

Носіями маркування можуть бути етикетки, вкладиші, ярлики, бирки, контрольні стрічки, клейма, штампи та ін. Етикетка - основний носій інформації про товар, на якій зазначаються всі відомості, необхідні для споживача. Етикетки друкуються на спеціальному папері невеликого формату і приклеюються на товар чи упаковку або друкуються безпосередньо на поверхні товару чи упаковки.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Знаки відповідності державним вимогам безпеки. Знак відповідності, або якості — означає, що товар відповідає вимогам національних стандартів. Національний знак відповідності нормам технічної та екологічної безпеки України. Знак відповідності при обов’язковій сертифікації в Російській Федерації Знак відповідності державної установи Canadian Standard Association. Знак відповідності нормам Європейського союзу. Знак відповідності при обов’язковій сертифікації в Республіки Білорусь. Символ якості чистої, натуральної вовни. Право на маркування цим знаком належить тільки ліцензованим підприємствам, які неухильно дотримуються строгих стандартів якості Woolmark - міжнародного інституту вовни.

Номер слайду 8

Компонентні знаки Компонентні знаки — використовують для інформації про харчові добавки. Їх позначають буквою Е з цифровим кодом. Барвники. Для забарвлення харчових продуктів використовуються барвники, які містять природні пігменти рослинного або тваринного походження - природні барвники, а також синтетичні або штучні барвники, які містять синтезовані хімічним способом пігменти, що не зустрічаються у природі. Е100 - Е182

Номер слайду 9

Консерванти - речовини, які здатні збільшувати термін зберігання харчових продуктів завдяки захисту їх від мікробіологічного псування. Е200 і даліРегулятори кислотності - речовини, які змінюють або регулюють кислотність або лужність харчових продуктів. Антиоксиданти - речовини, що подовжують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від псування (наприклад, прогірклість жирів і зміна кольору) завдяки окисленню. ЕЗОО і далі.

Номер слайду 10

Емульгатори - речовини, що сприяють створенню або збереженню гомогенної суміші двох або більше несумісних фаз (наприклад, рослинної олії і води) у харчовому продукті. Е500 і далі. Наповнювачі - речовини, що збільшують об'єм харчового продукту без істотного збільшення його енергетичної цінності. Підсилювачі смаку і аромату - речовини, що підсилюють властивий харчовому продукту смак або аромат. Е600 і далі .

Номер слайду 11

Експлуатаційні знаки Експлуатаційні знаки — ознайомлюють із правилами експлуатації. Знаки сушки1234567891011 Сушити при високій температурі. Сушити при середній температурі (нормальна сушка). Сушити при низькій температурі (щадна сушка). Не можна вичавлювати і сушити в пральній машині. Можна віджимати і сушити в пральній машині. Сушити без віджимання. Сушити на горизонтальній поверхні. Можна сушити вертикально в підвішеному стані. Можна сушити. Не сушити. Сушити в тіні.

Номер слайду 12

Знаки прання10234578911112131. Можна прати2. Прання заборонене.3. Користуватися пральною машиною не можна.4. Щадне прання.5. Щадне прання при температурі 30 °С.6. Делікатне прання. Ручне прання.8. Прання з кип'яченням.9. Прання кольорової білизни (до 50 °С).10. Прання кольорової білизни (до 60 °С).11. Прання кольорової білизни (до 40 °С).12. Прання в теплій воді (до 30 °С).13. Не віджимати, не викручувати.

Номер слайду 13

Знаки прасування. Прасування дозволене. Прасувати гарячою праскою до 200 °З (бавовна, льон). Прасувати при температурі праски не вище 140 °С. Прасувати при температурі праски до 130 °З (шерсть, шовк, віскоза). Прасувати злегка нагрітою праскою при температурі до 120 °З (нейлон, капрон, віскоза, поліамід, ацетат). Не прасувати. Не відпарювати.

Номер слайду 14

Знаки чистки. Хімчистка усіма розчинниками. Хімчистка з використанням вуглеводня, хлорного етилену, монофторгри- хлорметана (чищення на основі перхлорэтилена). Чищення з використанням вуглеводня і трифтортрихлорметана (тільки фреонами або уайт-спіритом). Щадне чищення з використанням вуглеводня, хлорного етилену, монофлотрихлорметана. Щадне чищення з використанням вуглеводня і три- флотрихлорметана. Сухе чищення. Сухе чищення заборонене.

Номер слайду 15

Знаки відбілювання. Можна вибілювати. Не можна вибілювати. При пранні не використати засоби, що містять вибілювачі (хлор). Можна вибілювати із застосуванням хлору (використати тільки холодну воду, стежити за повним розчиненням порошку). Можна вибілювати, але без хлору. Вибілювати без хлору.

Номер слайду 16

Маніпуляційні знаки а − "Крихке, обережно". Наносять на скляні, ламкі товари, струс яких може викликати їх ушкодження.б − "Крюками безпосередньо не брати". Якщо продукт знаходитися в м'якій тарі, в кіпах, цей знак забороняє його розвантаження крюками. в − "Верх, не кантувати". Цей знак означає, що товар ні в якому разі не можна перевертати. г − "Берегти від нагріву". Для товарів, які можуть зіпсуватися під впливом високої температури. д − "Місце строповки". Для строповки товару тільки у визначеному місці. е − "Берегти від вологи". Для товарів, які можуть зіпсуватися під впливом вогкості. ж − "Центр тяжіння". Для товарів, центр тяжіння яких знаходитися не по його геометричному центру. з − "Герметична упаковка". Для товарів, які можуть зіпсуватися під впливом довкілля. і − "Берегти від випромінювання". Для товарів, які можуть зіпсуватися під впливом випромінювання (непроявлені фотоплівки)

Номер слайду 17

Попереджувальні знаки «Не викидати!»«Вогненебезпечно!»«Обережно кислота!» Вибухова речовина. Вага нетто. 200ml. Висока напруга    Речовина небезпечна для оточуючого середовища. Дратівливий. Сильнотоксична речовина Цифра обведена в прямокутну рамку  -  це   вага брутто, тобто вага з упаковкою.

Номер слайду 18

Екологічні знаки Знак «Grune punkt» «Зелена крапка» і означає що виробник маркованій ним продукції сплатив сбір за збір та переробку відходів упаковки. Цей знак означає, що пакувальний матеріал вироблений з повторно переробленої сировини або містить частку повторно переробленого матеріалу. Цей знак відноситься до мотиваційних знаків який наноситься безпосередньо виробником. Він означає, що упаковку від продукту слід викинути в урну. Знак у вигляді трикутника з трьох стрілок, що означають замкнутий цикл (виробництво - застосування - утилізація), вказує, що дана упаковка придатна для подальшої переробки.

Номер слайду 19

Знаки маркування, які підтверджують екологічні переваги. Країни північної Європи. Росія ЄСНімеччина. Білорусь. Україна США

Номер слайду 20

Маркування, що інформує про вміст трансгенів. Продукція не містить трансгенів. Маркування що інформує про продукти натурального походження.Інформація про натуральність продукції (сировини) органічного походження, вирощеної без застосування хімікатів, виробленої без барвників і штучних харчових добавок.

Номер слайду 21

Знак «Продукт не проходив тестування на тваринах»

Номер слайду 22

Штриховий код - це послідовність чорних і білих смуг, що представляє деяку інформацію у вигляді, зручному для зчитування технічними засобами. Штрихові коди використовуються в торгівлі, складському обліку, бібліотечній справі, охоронних системах, поштовій справі, складальному виробництві, обробці документів. За допомогою штрихового коду зашифрована інформація про деякі з найбільш істотних параметрів продукції. Найбільш поширені американський Універсальний товарний код UPC і Європейська система кодування EANВідповідно до тієї чи іншої системи, кожному виду виробу привласнюється свій номер, що найчастіше складається з 13 цифр (EAN-13). Штрих-код

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
Додано
16 березня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку