Презентація до уроку з музичного мистецтва на тему "Ноктюрн"

Про матеріал

Дана презентація підготовлена до уроку № 21 з музичного мистецтва у 6 класі (за підручником Кондратової). Презентація містить аудіо і відео матеріали та цікаві факти про історію виникнення ноктюрну та композиторів, які писали твори в даному жанрі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

На сьогоднішньому уроціми продовжуємо вивчати жанри камерно-інструментальної музики. Урок № 21

Номер слайду 2

Метод “ незакінчене речення ”1.Інструменальна музика поділяється на …2.Інструментальна музика це…3. Знаменита фортепіанна п’єса Людвіга ван Бетховена присвячена німецькій сопрано-співачці називається…4. Ця п’єса написана у формі “ рондо “. Рондо це…5. Жанри камерно-інструментальної музики це…6. Артист-музикант, який досконало володіє виконавською технікою це…7. На минулому уроці ми вивчали жанр камерно-інструментальної музики - …8. Скерцо у перекладі із італійської буквально означає - …

Номер слайду 3

Про що розповідає ноктюрн?Урок № 21

Номер слайду 4

Жанр -ноктюрн у різних країнах світу.

Номер слайду 5

На початку 19 ст. у Німеччині почав зароджуватися новий музичний напрямок – романтизм. У музиці середини 19 ст. активно розвивалися національні композиторські школи: ПольщіФ. Шопен. С. Монюшко. ЧехіїБ. Сметана. А. Дворжак. Угорщини. Ф. Ліст

Номер слайду 6

НорвегіїЕ. ГрігІспаніїІ. Альбеніс. ФінляндіїЯ. Сібеліус. Кінець 19 ст. Виникли нові жанри камерної музики, звернуті до духовного світу людей. Серед цих жанрів вирізнявся ноктюрн.

Номер слайду 7

Е. Гріг. Ноктюрн. № 4, у виконанні оркестру.

Номер слайду 8

Ф. Шопен. Ноктюрн № 2, сі-мажор.

Номер слайду 9

Аналіз музичних творів1. Розкажіть про особливості звучання ноктюрнів.2. Про що розповіла вам ця музика? Які картини ви собі уявляєте під звуки цих мелодій?3. Який із прослуханих творів вам сподобався найбільше і чому?

Номер слайду 10

Історія виникнення жанру – ноктюрн.

Номер слайду 11

Ноктюрн з’явився у 18 ст. як багаточастинна інструментальна п’єса довільної форми. Ці твори писали переважно для духових та струнних інструментів і виконували на свіжому повітрі у вечірні та нічні години. В єпоху романтизму ноктюрн стає невеликою одночастинною п’єсою мрійливого характеру. Автором перших ноктюрнів був ірландський композитор Джон Філд.

Номер слайду 12

Близькі за характером п’єси творили і інші композитори-романтики: Р. Шуман. Ф. Ліст.

Номер слайду 13

Н. Паганіні став автором чотирьох ноктюрнів для струнного квартету.

Номер слайду 14

Всесвітню славу здобув ноктюрн Ф. Шопена. Його твори написано в тричастинній, або рондальній формі з темповими контрастами, як правило: повільно-швидко-повільно. Ці ноктюрни утворюють маленьку “нічну“ п’єсу, яка розповідає історії з життя.

Номер слайду 15

У ХХ ст. фортепіанні ноктюрни писали: Е. Саті. Г. Форе. В. Косенко. В. Сильвестров

Номер слайду 16

Окрім того, в ХХ – ХХІ ст. жанр ноктюрна використовується в поезії. Наприклад, “Ноктюрн” С. Єсеніна, “Іронічний ноктюрн” О. Забужко, “Ноктюрн дерев” І. Шувалової.

Номер слайду 17

Музичнийсловничок. Романтизм - ідейний рух у мистецтві, що виник наприкінці 18 століття у Німеччині, Великій Британії й Франції, поширився на початку 19 століття в  Польщі й Австрії. Ноктюрн – лірична, наспівна, мелодична п’єса, зміст якої пов’язаний з художніми образами ночі.

Номер слайду 18

Творче завдання.

Номер слайду 19

Музичне сприймання. Арно Бабаджанян. Ноктюрн.

Номер слайду 20

Арно́ Арутю́нович Бабаджаня́н — радянський композитор і піаніст вірменського походження. Композитор набув величезної популярності як композитор-пісенник, успішно співпрацював з поетом Робертом Рождественським і співаком Муслімом Магомаєвим  («Королева краси», «Блакитна тайга», «Посміхнися». Феноменальний успіх випав і на долю пісень, написаних у співавторстві з Євгеном Євтушенко («Не поспішай», «Твої сліди»), Андрієм Вознесенським («Рік любові», «Поверни мені музику»), Леонідом Дербеньовим («Найкраще місто землі»). «Пісня першого кохання» і «Єреван» сприймаються як гімн рідному місту. Щонайширше визнання має «Ноктюрн».

Номер слайду 21

Розучування пісні “Хлоп’ята і дівчата”сл. І Діка муз. А. Островського. Дзвінок нас кличе весело,Сусіди ми по партах —Ровесниці й ровесники,Хлоп’ята і дівчатка. Приспів: Дівчатка й хлоп’ятка,Хлоп’ята й дівчатка: Так радісно в класі у нас!Ми дружно всі разом вчимосяІ будем дружити весь час! Ровесниці й ровесники,Хлоп’ята і дівчатка,Ми дружимо, і приспів цей. Нехай звучить спочатку!Приспів

Номер слайду 22

Узагальнення вивченого матеріалу1. З яким музичним жанром ми познайомилися на сьогоднішньому уроці?2. Що ви запам’ятали про історію розвитку цього жанру?3. Який із прослуханих ноктюрнів вас найбільше вразив?

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Прослухай декілька ноктюрнів. До одного з них намалюй ілюстрацію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Корнєва Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Діденко Алла Миколаївна
    Дякую за вашу роботу!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
6356
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку