Презентація до уроку з основ здоров'я на тему "Профілактика туберкульозу"

Про матеріал
Презентація до уроку з основ здоров'я для 7 класу. Тема: "Профілактика туберкульозу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОФІЛАКТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Номер слайду 2

Що таке туберкульоз? Туберкульоз (від латинського слова туберкулум, що означає гулька) – загальне інфекційне захворювання людини, яке уражає здебільшого легені, а також кістки, шкіру, суглоби, кишківник, очі та інші органи. В уражених органах утворюються дрібні гульки (вузлики) зі схильністю до розпаду. Хвороба має переважно хронічний перебіг, потребує тривалого та серйозного лікування і, якщо його немає, призводить до інвалідності чи смерті.

Номер слайду 3

Збудник хвороби. Туберкульоз викликається дуже маленькою бактерією. Вона має паличкоподібну форму. Такі бактерії вчені називають бацилами. У цієї бактерії є оболонка, яка дозволяє їй витримувати дуже суворі умови навколишнього середовища й чинити опір імунній системі людини. Окрім цього, оболонка не пропускає звичайні антибіотики, тому туберкульоз дуже складно лікувати. Щоправда, ця бактерія надзвичайно повільно розмножується, ділиться усього раз на добу. У зв`язку із цим хворі туберкульозом виділяють дуже незначне число бактерій, а це означає, що для зараження здорової людини потрібен тривалий контакт із хворим.

Номер слайду 4

Бактерію, яка викликає туберкульоз, відкрив німецький лікар і бактеріолог Роберт Кох, тому її називають паличкою Коха, або бацилою Коха. Про своє відкриття Роберт Кох оголосив 24 березня 1882 року. У 1905 році він був удостоєний Нобелівської премії з фізіології та медицини за “дослідження й відкриття, що стосуються лікування туберкульозу ”

Номер слайду 5

Шляхи інфікування туберкульозом

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Діагностика туберкульозу Важливо вчасно виявити людей, хворих на туберкульоз. Таке виявлення називають діагностикою. Діагностика і лікування в Україні безкоштовні. Початкові стадії туберкульозу можуть бути безсимптомними. Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію – знімок легень, а дітям і підліткам – спеціальний тест – пробу Манту.

Номер слайду 8

Профілактика туберкульозу

Номер слайду 9

Профілактика туберкульозу

Номер слайду 10

Батьки дуже бояться, щоб їхні діти, особливо маленькі, не застудилися. Але ж від звичайної застуди ніхто не помирає. Чому ж тоді застудні захворювання дітей так хвилюють дорослих? Ви, ймовірно, пам`ятаєте, як вам робили пробу Пірке або щеплення БЦЖ. Як ви думаєте, для чого лікарі це робили?У двох людей в організмі виявили паличку Коха. Але одна з них хворіє на туберкульоз, а інша – ні. Чому так відбувається? У Миколиного брата Роми виявили туберкульоз. Рому почали лікувати. Удома йому виділили окремий посуд та речі туалету, а у квартирі стали регулярно проводити дезинфекцію. Як ви думаєте, для чого це роблять?Ситуаційні задачі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кирницкая Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чорна Лариса Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бибиков Миша
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 травня 2021
Переглядів
7864
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку