Координація практичної природознавчої діяльності учнів, стимулювання їх творчого самовдосконалення, формування стійкої мотивації для постійного підвищення рівня знань з предмету «Природознавство», актуалізація потреби учнів у вивченні та упровадженні в навчальний процес дослідницько-пошукових форм організації власної пізнавальної діяльності можуть бути реалізовані завдяки участі першокласників в створенні проекту "Дослідницька лабораторія. Вирощування цибулі на перо в штучно створених умовах".
Завдання :1. Визначити рівень впливу природних факторів ( ґрунту, світла, температури, води) та людини на розвиток рослин в штучно створених умовах.2. Вчитися проводити експериментально-дослідницьку діяльність.3. Дізнатися про корисні властивості зеленого пера цибулі. 4. Вчитися спостерігати, аналізувати, робити висновки. Шаповалова Тетяна Григорівна
Крок 5 Підводимо підсумки Вирощуючи цибулю-шалот на перо, ми пересвідчилися в тому, що на розвиток рослин дієвий вплив мають:поживність грунту;режим та інтенсивність поливу рослин;температурний та світловий режим ;якість посадкового матеріалу;глибина посадки насіння; якість догляду за рослинами людиною. Шаповалова Тетяна Григорівна
Ми навчилися:1. Готувати грунт та цибулю-шалот до посадки. Доглядати за рослинами. Своєчасно поливати цибулю, слідкувати за зволоженням грунту. Спостерігати за ростом цибулі, розвитком коренів та пера. Зробити висновки про важливість природних факторів (освітлення, температурного режиму) та нашого догляду для розвитку рослин навіть у штучно створених умовах. Шаповалова Тетяна Григорівна
Цілющі властивості зеленого пера цибуліЗелена цибуля і корисні властивості - поняття нерозривні. Перші весняні промінчики сонця, і ми з радістю спостерігаємо, як розпускається зелень точно так, як і наші предки. Вони збирали перші пагони, які споживали у сирому вигляді, зокрема ще тоді закріпилася корисна звичка «з'їсти що-небудь зелене». Шаповалова Тетяна Григорівна
Цибуля є найстарішою культурною рослиною, батьківщина виростання якої невідома зовсім. Активно розводили даний овоч народи країн Індії, Персії, Середземномор'я, Східної Азії. Стародавні єгиптяни, греки знали цибулю-порей в якості харчового рослини, вона у них вважалася їжею заможних людей. Головна перевага цибулі в тому, що це найперший овоч, який з'являється навесні. Корисні властивості зеленого пера цибулі вбережуть організм від розладів, які виникають в більшості випадків саме з причини дефіциту вітаміну С. У нинішній час дані якості зелені обгрунтовані вже науково. Перша зелень вважається відмінним засобом «весняного лікування», для відновлення обміну речовин після тривалої зими, активної стимуляції життєвих процесів. Шаповалова Тетяна Григорівна
Цибуля корисна для кровотворення, також зелена цибуля здатна гальмувати ріст бактерій. В ній неймовірно багато біологічно активних речовин - білків, цукрів, а також мінеральних речовин. У зеленій цибулі вітаміну С в три рази більше, ніж у ріпчастій. Крім цього, цибуля багата на цінні ефірні олії і фітонциди, які є відмінними помічниками в подоланні вірусів та інфекцій. Вони вбивають не просто бактерії, включаючи і хвороботворні, вони знищують збудників ангіни, туберкульозу, дизентерії, знезаражують порожнину рота, що має в наявності мільйони бактерій. Ефірні масла-джерело сірки, дуже багато її в цибулі-шалот. У цибулі також є і флавоноїди, елементи, які стимулюють серцеву діяльність людини. Пагони цибулі є лідерами у вмісті азоту, каротину, магнію, калію, кальцію, фосфору, цинку. Шаповалова Тетяна Григорівна