Презентація: "Друга світова війна (1939-1945рр.) Початок,причини,характер".

Про матеріал
Презентація з предмету: «Всесвітня історія» по темі до уроку: "Друга світова війна (1939-1945рр.) Початок,причини,характер".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач історії: Ходюк Н.В.

Номер слайду 2

охарактеризувати міжнародну обстановку в 30-ті роки; охарактеризувати міжнародну ситуацію в 30-ті роки; розкрити причини та характер Другої світової війни, історичні умови прийняття пакту Молотова – Ріббентропа; ознайомити з ходом бойових дій у 1939-1941 рр.; проаналізувати причини успіхів Німеччини на першому етапі війни; навчити аналізувати й зіставляти історичні факти та події, працювати з історичними джерелами; робити висновки, формувати власну точку зору і вміти її відстоювати.

Номер слайду 3

війна, світова́ війна́, політика умиротворення,сателіт,«бліцкриг», агресія, окупація, Трої́стий па́кт «Зимова війна», плани операцій «Вайс», «Везерські навчання»,   «Морський лев», «Маріта».

Номер слайду 4

1 вересня 1939р. – початок Другої світової війни,напад Німеччини на Польщу. 17 вересня 1939р. – напад СРСР на Польщу. Листопад 1939- березень 1940р.- радянсько-фінська війна

Номер слайду 5

А. Гітлер Й. Сталін У. Черчіль Б. Муссоліні

Номер слайду 6

Інтерактивна вправа “Асоціації”: З чим для вас асоціюється слово “ВІЙНА”?

Номер слайду 7

Перша світова війна закінчилася … Проведення Паризької конференції призвело до… Пакт від латинської «paсtum» означає… Коли відбувся «Аншлюс» Австрії…. В 20-х роках ХХ століття фашизм зародився у… «Вісь Берлін-Рим-Токіо» сформовано країнами… Блок «Берлін-Рим-Токіо» створювався для… «Анексія» - це… “ Світова війна ” …

Номер слайду 8

Відео

Номер слайду 9

ПРОАНАЛІЗУВАТИ: МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ НАПЕРЕДОДНІ II СВІТОВОЇ; ДОГОВОРИ 30-Х. РОЗКРИТИ: ПРИЧИНИ, ХАРАКТЕР II СВІТОВОЇ. ОХАРАКТЕРИЗУВАТИ: ХІД БОЙОВИХ ДІЙ В ПЕРІОД 1939-1941 РОКІВ. ОЗНАЙОМИТИСЬ: З ПРИЧИНАМИ УСПІХІВ НІМЕЧЧИНИ НА ПЕРШОМУ ЕТАПІ ВІЙНИ

Номер слайду 10

ЧИ МОЖЛИВО БУЛО УНИКНУТИ НАЙСТРАШНІШОЇ ТРАГЕДІЇ ЛЮДСТВА – ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ?

Номер слайду 11

Причини, характер та періодизація Другої світової війни. Початок Другої світової війни. Воєнні дії 1939-1941 рр. а). Загарбання Німеччини. б). Воєнні дії і загарбання СРСР. 3. Причини перемог Німеччини в 1939-1941 рр.

Номер слайду 12

Несправедливість Версальсько-Вашингтонської системи поставила багато народів у принизливе становище, сприяла приходу до влади сил, які прагнули до реваншу, нового переділу світу. У найбільшій мірі це проявилось у політиці Німеччини, Італії, Японії. Вони і стали підпалювачами війни. 2. Економічна криза 30-х років загострила суперечності між країнами світу, що позбавило їх можливості об’єднати зусилля у боротьбі за збереження миру. Всю систему безпеки, створену у 20-ті роки, було зруйновано.

Номер слайду 13

3. Розв’язанню війни сприяла політика урядів Англії та Франції, спрямована на ”умиротворення” агресора, а також ”ізоляція” США, які, прийнявши закон про нейтралітет, фактично самоусунулись від впливу на розвиток подій у світі. 4. Не останню роль у розв’язанні війни відіграв СРСР, який, підписавши пакт про ненапад з Німеччиною і таємний протокол до нього (про поділ сфер впливу у східній Європі), відкривши шлях Німеччині для нападу на Польщу.

Номер слайду 14

«Політика умиротворення» — це специфічний різновид військової політики держави, суть якої полягає в поступках державі-агресору заради компромісів, на які йде країна, щоб утримати ворога від порушення миру або застосування крайніх заходів. “Сателіт” (від лат. satelles,  — охоронець, супутник) — держава, формально незалежна, але яка перебуває під політичним та економічним впливом іншої держави і користується її  протекціонізмом на міжнародній арені. У радянській історіографії термін застосовувався до держав, які воювали у Другій світовій війні на боці Німеччини   (Угорщина, Румунія, Болгарія, Фінляндія, Таїланд).

Номер слайду 15

Держави агресивного блоку прагнули розширення власних територій, завоювання ринків збуту та джерел сировини. А головною метою було завоювання світового панування. З їхнього боку війна була загарбницькою. Для країн, які зазнали агресії й були окуповані, ця війна була справедливою. У період з 17 вересня 1939 р. по 22 червня 1941 р. він сам виступав у ролі агресора, приєднавши до себе значні території, які належали на той час Польщі, Румунії, Фінляндії, а також Прибалтику.

Номер слайду 16

Другу світову війну можна розділити на кілька етапів:

Номер слайду 17

1939: початок Другої світової - напад на Польщу. 1 вересня 1939 року війська Третього рейху разом із словацькими союзниками напали на Польщу. 3 вересня війну Німеччині оголосили війну Британія і Франція. 17 вересня в Польщу вступили "війська Українського фронту" СРСР. В історії вересень 1939-го вважається початком Другої світової війни. Радянська армія на території Польщі

Номер слайду 18

Учасники Другої світової війни — держави світу, що брали участь у Другій світовій війні.      Антигітлерівська коаліція (та їх колонії)      Після атаки на Перл-Гарбор      Країни осі      Нейтральні

Номер слайду 19

Номер слайду 20

КАРТА ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ НІМЕЧЧИНИ В 1939 – ЧЕРВНІ 1941РР.

Номер слайду 21

Складіть таблицю: «Хронологія основних подій першого періоду Другої світової війни (1939-1941 рр.)» Дайте відповіді на запитання: 1. Які країни були загарбані Німеччиною до 22 червня 1941 р.? 2. Які території були загарбані СРСР до 22 червня 1941 р.?

Номер слайду 22

Номер слайду 23

План “ Вайс” Карта захоплення Польщі Німеччиною План «Вайс» - німецький стратегічний план військових дій проти Польщі. План розроблявся в квітні - червні 1939 року, реалізований з початком вторгнення в Польщу 1 вересня 1939 року. 1. Головна атака з території Німеччини через західний кордон Польщі. 2. Атака з півночі зі Східної Пруссії.   3. Атака німецьких і союзних словацьких військ з території Словаччини.

Номер слайду 24

Реалізація плану “ЗОЛОТИЙ ЛЕВ” Операція "Морський лев" - Кодова назва планувалася Гітлером десантної операції по висадці на Британські острови. План заснований 16 липня 1940. Згідно з ним, німецькі війська повинні були форсувати Ла-Манш, висадитися між Дувром і Портсмутом в складі близько 25 дивізій, а потім наступати з метою відрізати Лондон. Фронт передбачалося розтягнути від Фолкстона до Богнор. Військове командування було доручено фельдмаршалу Рундштедту. Дата початку операції постійно відкладалася. 9 січня 1941, після поразки в битві за Британію, Гітлер віддав наказ про скасування висадки на Британію. 13 лютого 1942 командувач кригсмарине адмірал Редер в останній раз розмовляв з Гітлером про операції "Морський лев" і переконав його дати згоду на припинення будь-якої підготовки в цьому напрямку.

Номер слайду 25

1. Німецько-радянський пакт про ненапад продовжує бути Предметом суперечок і дискусій. Але фактом є те, що за Таємним протоколом до цього пакту передбачалося розмежування сфер інтересів двох держав. Таким чином, відповідальність за розв'язання Другої світової війни поряд з іншими країнами, безперечно, несе й сталінське керівництво. 2. Договір ізолював СРСР від зовнішнього світу, підірвав міжнародний авторитет Радянського Союзу. 3. Завдав удару по комуністичному руху.

Номер слайду 26

4. Пакт Молотова Ріббентропа дав можливість Німеччині підготуватися до війни з СРСР, зміцнивши свою могутність, оскільки на німецьку армію працював потенціал усієї Європи. 5. 01 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, що призвело до початку великого кровопролиття по всьому світу, яке продовжувалося до вересня 1945 р.

Номер слайду 27

З теми уроку ми зрозуміли… Ми навчилися …

Номер слайду 28

ОПРАЦЮВАТИ: опорний конспект з теми уроку та вивчити термінологію; підручник Т.Ю. Земерова, І.М.Скирда. Всесвітня історія у визначеннях, таблицях і схемах, стр.65-68; інтернет-джерела: (https://uk.wikipedia.org/wiki/План_«Вайс»); - інтерактивні карти (https://www.novadoba.org.ua/interactive-map/58/#, https://www.novadoba.org.ua/interactive-map/59/#

Номер слайду 29

ppt
Додано
20 вересня 2023
Переглядів
982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку