Презентація "Екологічна ніша як наслідок адаптацій організмів певного виду до існування в екосистемі"

Про матеріал
У сучасній екології під екологічною нішею розуміють місце організму, популяції або виду в природі, що визначається трьома складниками: 1) просторовим розташуванням в екосистемі; 2) взаємозв'язками з абіотичними й біотичними чинниками місць існування 3) екологічними функціями в екосистемі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна ніша як наслідок адаптацій організмів певного виду до існування в екосистемі

Номер слайду 2

Поміркуйте!Кріт європейський (1) і сліпак піщаний (2) - два види, представники яких мають однакову життєву форму. Це риючі ссавці з підземним способом життя. У них подібні адаптації (видовжене тіло, густий і щільний волосяний покрив, редукований зір). Але чому ці види характеризуються різними екологічними нішами?

Номер слайду 3

Екологічна ніша. Термін «екологічна ніша» запропонував американський натураліст Джозеф Грінелл (1877-1939). Екологічна ніша - це місце виду в екосистемі, яке визначається його зв’язками з іншими живими організмами та факторами середовища.

Номер слайду 4

Екологічна ніша – характеристика виду, а не місця, яке він заселяє. На цьому наголошував американський еколог Юджин Одум (1959), визначаючи екологічну нішу як положення виду в екосистемі, зумовлене його адаптацією, а не місцем мешкання. Його афоризм (екологічна ніша – «професія» виду, а місце мешкання – його «адреса») чітко відмежував ці поняття.

Номер слайду 5

У сучасній екології під екологічною нішею розуміють місце організму, популяції або виду в природі, що визначається трьома складниками: 1) просторовим розташуванням в екосистемі; 2) взаємозв'язками з абіотичними й біотичними чинниками місць існування 3) екологічними функціями в екосистемі. Отже, ЕКОЛОГІЧНА НІША - це просторове й функціональне багатовимірне місце виду (організмів, популяції) в екосистемі, що визначається їхнім біотичним потенціалом і сукупністю чинників довкілля, до яких він пристосований.

Номер слайду 6

Параметри екологічної нішіДля характеристики екологічної ніші використовують два основні параметри: ширину ніші та перекриття ніші із сусідніми.

Номер слайду 7

Параметри екологічної нішіШирина екологічної ніші – відносний параметр, який оцінюють шляхом порівняння з екологічною нішею інших видів.

Номер слайду 8

Для тварин зазвичай використовують три вісі багатовимірної ніші: місце проживання (просторова ніша), живлення (трофічна ніша); добова активність (часова ніша).

Номер слайду 9

Перекривання екологічної ніші - це параметр, що характеризує використання видами (популяціями, організмами) одних і тих самих ресурсів середовища і характер конкуренції між ними. Перекривання виникає, якщо різні види використовують одні й ті самі ресурси. Отже, основними параметрами, що характеризують екологічні ніші різних видів, є їхні ширина та ступінь перекривання.

Номер слайду 10

Ступінь адаптації двох видів залежно від перекривання екологічної ніші

Номер слайду 11

Правило обов'язкового заповнення екологічної нішіПравило обов’язкового заповнення екологічної ніші: екологічна ніша не може бути порожньою; якщо ніша звільняється внаслідок вимирання будь - якого виду, то вона одразу ж заповнюється іншим видом. Отже, основними правилами, що характеризують екологічні ніші, є правило конкурентного виключення та правило обов'язковості заповнення екологічних ніш.

Номер слайду 12

(Так, у Євразії і Австралії однакові ніші зайняті різними видами (мал. 10.1). Наприклад, вомбат і бабак займають нішу норних травоїдних відносно великого розміру, а коні й руді кенгуру — нішу травоїдних, які швидко бігають на відкритих просторах. Причиною стало те, що в Євразії сумчасті ссавці вимерли, і плацентарні зайняли всі екологічні ніші. А Австралія відділилася від інших материків до появи на ній плацентарних ссавців, тому існуючі ніші на ній так і займають сумчасті.)

Номер слайду 13

Вправа Бродячі коти є звичними жителями сучасного міста. Декому вони подобаються, декому ні. Уявіть, що бродячі коти зникли з міста. До яких наслідків це може привести?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати §10 підручника Задорожний К. М. Біологія і екологія (рівень стандарт): підручник для 11 класу. – Харків: Вид-во «Ранок», 2019.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
4583
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку