Презентація "ХХІ століття - книга чи комп'ютер"

Про матеріал

Навчальний проект «Чим книга краща за комп'ютер?»

вчителя української мови та літератури

Запорізької загальноосвітньої школи № 49

Шинкаренко Олени Сергіївни

Назва проекту

«Чим книга краща за комп'ютер?»

Вид проекту

- за формою проведення: урок – дослідження з використанням елементів проектної технології;

- за тривалістю: середньої тривалості;

- за предметною галуззю: літературне читання;

- за основною діяльністю: творчий, дослідницько-пошуковий;

- за кількістю учасників: колективний (груповий).

Команда проекту

Керівник

(ПІБ, посада)

Шинкаренко О.С. учитель української мови та літератури Запорізької загальноосвітньої школи № 49

Члени команди

(ПІБ, клас)

учні 3-Б класу (чотири творчі групи)

Опис проекту

Проблема

Комп'ютер чи книга? Чи потрібні книги сьогодні – у вік новітніх технологій?

Ідеальний образ бажаного майбутнього

Урок – дослідження з використанням елементів проектної технології; учні будуть уміти більш сміливо висловлювати своє ставлення до зазначеної проблеми; їхні творчі здібності до самостійної дослідницької роботи будуть розвиватися.

Мета даного проекту

Формувати в учнів любов до книги як до основного традиційного джерела інформації; розвивати інтерес до художньої книги; виховувати інформаційну культуру; встановити значення комп'ютера у житті людини та визначити його вплив на здоров'я ; формувати самоосвітні та інформаційні компетентності учнів; розвивати творчі здібності учнів до самостійної дослідницької роботи.

Завдання

З'ясувати значення книжки в житті людини, простежити історію написання книжок, визначити роль письменницької діяльності у створенні книжок; показати взаємозв'язок книги з комп'ютером ;розвивати культуру мовлення, увагу, читацькі смаки, спостережливість, навички виразно читати і сприймати тексти художньої літератури; виховувати шанобливе ставлення до творців книжок, писемного слова; прищеплювати почуття любові до художньої літератури.

Очікувані результати

Добір фактів, аргументів, прикладів на користь книги – основного джерела знань, ключа до їх здобуття. Пошуки відповідей повинні переконати учнів, що книга була, є і буде, вона не зникне із будинків, полиць бібліотек, навчальних закладів. Учні оволодіють навичками критичного ставлення до джерел інформації

Планування роботи

Визначення джерел інформації, способів її збирання; аналіз зібраної інформації; вибір способу презентації продукту; розподіл обов'язків між членами творчих груп.

Контроль за реалізацією проекту

Самоконтроль та взаємоконтроль учасників творчих груп; періодичний контроль роботи учасників творчих груп учителем.

Форма презентації проекту

Мультимедійна презентація

Кінцевий результат

Створення власної книги учнями

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Мікрофон включено». Тож, книга чи комп’ютер? Коротко думка кожного з вас.1. Книга – дивовижний витвір людського розуму. Навіть важко собі уявити, як би розвивалася культура планети Земля, коли б не було винайдено книгу, адже книга – невичерпне джерело знань, надбаних людством протягом століть.2. Комп’ютер можна назвати проривом у технічному прогресі людства. Чи можна уявити сьогоднішній день без комп’ютерів та засобів комунікації?3. Читаючи книгу, ми вчимося мислити. Книга не тільки навчає, але й виховує. Але книги теж бувають різні.4. Персональний комп’ютер – це не просто пристрій, за допомогою якого можна грати в ігри чи слухати музику. Це – багатоопераційна система, яка дозволяє нам працювати з інформацією: знаходити її,, створювати або переробляти, одержувати й відправляти.5. Наше око може вдосталь намилуватись природою, твори живопису можемо розглядати ще менше. А книгу? Книгу, яка ввібрала в себе світло і тіні природи, злети музики, мазки і кольори полотна, можна читати , не відриваючись, годинами. І в цьому є емоційний вплив книги.6. Книга доступна в будь – якому місці і в будь – який час.7. Комп’ютер фінансово менш доступний. Але ж багато бібліотек нашої країни мають комп’ютери і вільний доступ до Інтернету.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Книжка, можливо, найбільш складне і велике чудо з усіх чудес, створених людством на шляху його до щастя» М. Т. Рильський. Книга не тільки навчає, виховує але й лікує. Є таке поняття – бібліотерапія. Це наука на стику бібліотекознавства, медицини та психології. Бібліотерапія – це перспективний напрям діяльності бібліотек, що займається вивченням впливу спеціально підібраної літератури на стан здоров’я хворої людини. Бібліотерапія – це наука, націлена на формування у людини навичок протистояти неординарним ситуаціям – хворобам, стресам, депресіям, зміцнювати силу волі, підвищувати інтелектуальний і освітній рівень. Бібліотерапія бере початок з сивої давнини. Наприклад, над дверима бібліотеки у Фівах було написано: «Місце – де лікують душу». Грецькі легенди, п’єси і поеми викликали почуття радості, жалю, страху і т. д., що справляло лікувальну дію на людину. Стародавні греки асоціювали поняття «книга» з поняттям «душевне здоров’я» і вважали бібліотеки «ліками для душі».

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Читання книжкового тексту – це абсолютно особливий вид діяльності, що відноситься до одного з оптимальних засобів формування Людини в людині. А тому ми повинні всіма силами старатись утримати і закріпити позиції книги в духовному світі людини.

Номер слайду 11

Наймудріший у світі комп’ютер не замінить людині книг через те, що вони втілюють у собі мудрість, історію та певну чарівність

pptx
Додано
16 липня 2018
Переглядів
3517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку