Презентація "Хто це такий"

Про матеріал
Презентація містить назву теми, основні завдання уроку, державні вимоги щодо рівня загальноосвітньої підготовки учнів стосовно вказаної теми. Слайди презентації відтворюють основні етапи уроку і дозволяють унаочнити навчальний матеріал, зробити його більш доступним і дієвим для учнів, сприяє формуванню предметної ІКТ компетентності. Зміст презентації насичений такими видами завдань: скоромовка, чистомовка, словникова робота, прийоми художньої виразності, загадка, завдання для створення проблемної ситуації, для індивідуальної роботи та роботи в групах, додаткова інформація про життя та творчість письменника, цікава інформація про ведмедя, дидактичні ігри. Комп’ютерну презентацію можна використовувати на різних етапах уроку з метою засвоєння знань, умінь, навичок та ціннісних ставлень учнів; закріплення вивченого матеріалу; перевірки знань і вмінь з теми; повторення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Хитру сороку спіймати морока, А на сорок сорок – сорок морок.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Народився Юрій Семенович Старостенко 13 червня 1923 р. в місті Забєлишине в Білорусії. Батько його був фельдшером, а мати — медсестрою. Юрко мало не щодня навідувався до лісу, милувався його красою і непомітно для себе переймався глибокою любов'ю до рідної природи... 1934 р. родина Старостенків переїхала до нової столиці України — Києва. Краса зустріла його і тут. Скільки близького, спорідненого до білоруської природи побачив хлопець у цьому краї, і скільки нового, небаченого потра­пило в око пильного природолюба! Тут закінчив Юрій десятирічку, якраз напередодні війни з гітлерівцями. Першим бажанням випускника було кину­тись у бій з ворогом. Та замість фронту його направили разом з іншими ровес­никами в Донецьку область на жнива. Працювали хлопці до знемоги і зібрали все, до останньої зернини. Але восени 1954 р., коли Юрію Старостенкові виповнилося всього тридцять літ, його спіткало непоправне горе — він тяжко захворів. Довгими безсонними ночами згадувалось життя, наповнене багатьма незабутніми подіями, марились білоруські бори, українські ліси — в пам'яті, виявляється, не згасли малюнки природи. То чому б не розповісти про все це людям? А тут ще й знайомство нещодавно сталося на пташиному базарі — з письменником Олександром Копиленком.

Номер слайду 6

Знову попливли довгі безсонні ночі, але вже не тільки в спогадах, а й у натхненній творчій праці над аркушами паперу... І ось 1958 р. з'явилося друком перше оповідання Ю. Старостенка про природу Карпат «Рідні гори». А наступного року вийшла у світ перша книжка його природничих оповідань «Ловись, рибко!». Твори письменника лаконічні та щирі. Автор часто вдається до персоніфікації — надає явищам природи, тваринам та рослинам людських властивостей. Письменник любив повторювати: «Коли я пишу для дітей про нашу прекрасну природу, я відчуваю, що знайшов своє місце в житті».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Влітку медом ласував, Досхочу малини мав. А як впав глибокий сніг, Позіхнув і спати ліг. Бачив чи не бачив сни, А проспав аж до весни.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ведмідь - хижий звір, який є найбільш знаним видом своєї родини, одним з найбільших наземних хижаків у світі та найбільшим хижаком України

Номер слайду 13

В нього мііцний кремезний тулуб, масивна голова з невеликими вухами та очима. Хвіст короткий (6,5 —21 см), часто повністю прихований в шерсті. Лапи міцніі, з великими невтяжними кігтями довжиною 8 —15см, п'ятипалі, стопоходячі. Шерсть густа, зазвичай забарвлена рівномірно або з деяким потемнінням основного кольору на морді та лапах. Забарвлення бурого ведмедя загалом може бути від світло- палевого до майже чорного; але найбільш звичайною є буро- коричнева форма Довжина тіла бурих ведмедів складає 1,2-2 м, вага—70—120 кг

Номер слайду 14

Цікаво знати! У індіанців є повір'я, що ведмеді є людською расою. І свої переконання вони підтверджують тим, що у них по п'ять пальців на лапах, всі представники їх роду мають загальні характерні особливості, а також ведмеді можуть ходити і бігати на двох лапах і у них псуються зуби від солодкого, як і в лю­дини. За своєю психологією ведмеді найбільше схожі на людину. У ведмедя універсальна система травлення, яка пристосована до перетравлювання їжі як рослинного, так і тваринного походження. Як відомо, ведмеді взимку впадають у сплячку, і вона триває від 75 до 195 днів на рік.

Номер слайду 15

Сьогодні ти познайомишся з оповіданням Юрія Старостенка «Хто це такий?» Чи можеш, не читаючи, сказати, про кого піде мова?

Номер слайду 16

Відкрий підручник на сторінці 132 та прочитай оповідання Ю.Старостенка «Хто це такий?»

Номер слайду 17

Жвакати — пережовувати їжу, створюючи відповідні звуки.

Номер слайду 18

Завдання до тексту Перекажи зміст оповідання від імені Мишка. 2. Визнач тему твору (про що в ньому йдеться). 3. Дай відповіді на питання: що трапилося з ведмедем?; - чому звірята бачачи Мишка дивувалися та перемовлялися?

Номер слайду 19

До зустрічі в наступному творі Юрія Старостенка «І трапиться ж таке…»!

ppt
Додано
25 березня 2020
Переглядів
880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку