Презентація І. Франко "Збірка "Зів'яле листя""

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури в 10 класі на тему "Поетична збірка І. Я Франка "Зів’яле листя". З її допомогою вчитель може розповісти учням про особливості збірки, причини її появи, композицію; розкрити художній світ поезій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Любов не залежить від нашої волі, приходить без нашої заслуги, щезає без нашої вини. І. Франко

Номер слайду 2

Що є любов для вас?

Номер слайду 3

Іван Якович Франко

Номер слайду 4

У Франка є прекрасна річ – лірична драма “Зів’яле листя”. Це такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою почуттів і розуміння душі людської, що читаючи, не знаєш, кому віддавати перевагу: чи поетові боротьби, чи поетові- лірикові, співцеві кохання і настроїв... М. Коцюбинський

Номер слайду 5

Що є кохання для І.Франка? Чи можна збірку “Зів'яле листя” назвати драмою? Чому?

Номер слайду 6

Протягом десяти років І.Франко пише цілий ряд інтимних поезій, які об'єднує у книжку “Зів'яле листя”. Поет дає їй підзаголовок “Лірична драма”. Провідний мотив збірки – нерозділене кохання.

Номер слайду 7

Скорботна інтимна лірика Чарівна краса природи, втрата і любов Пекельні переживання поета, викликані нещасливим коханням, що довели його до відчаю

Номер слайду 8

І – зустріч, знайомство, любов ліричного героя, і «не надійся нічого» із уст героїні; ІІ – смуток за втраченим, оплакування; ІІІ – відчай за втраченим назавжди, коли вже нічого чекати, після чого вже не варто жити… Три жмутки – це три дії, зміст яких життя, невдале кохання, розчарування, відчай (смерть) ліричного героя. Три жмутки – це три періоди любові:

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Безмежнеє поле…» «Не знаю, що мене до тебе тягне…» «Твої очі, як те море...» «Я не надіюсь нічого…» «Я не кляв тебе, о зоре…» «Епілог» Перший жмуток (1886-1893) - весна, шалене кохання, яке не пройшло випробування на вірність і міцність і заподіяло перші пекучі страждання.

Номер слайду 12

Явилась друга — гордая княгиня, Бліда, мов місяць, тиха та сумна, Таємна й недоступна, мов святиня. Мене рукою зимною вона Відсунула і шепнула таємно: "Мені не жить, тож най умру одна!" І мовчки щезла там, де вічно темно.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

«Ой ти, дівчино, з горіха зерня …» «Червона калино, чого в лузі гнешся?...» «Чого являєшся мені у сні?» «Як почуєш вночі край свойого вікна …» «Сипле, сипле, сипле сніг…» Другий жмуток (1895) — поезія літа, поезія споглядання «мого серця драми»

Номер слайду 15

Червона калина – вродлива дівчина Дуб – молодий парубок Прагнення калини до сонця – любов до життя, важкі переживання людини за свою гірку долю

Номер слайду 16

“Чого являєшся мені у сні ?”

Номер слайду 17

Явилась третя — женщина чи звір? Глядиш на неї — і очам приємно, Впивається її красою зір. Та разом страх бере, душа холоне І сила розпливається в простір. За саме серце вхопила мене, Мов сфінкс, у душу кігтями вп'ялилась І смокче кров, і геть спокій жене. Минали дні, я думав: наситилась, Ослабне, щезне… Та дарма! Дарма!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Явилась третя — женщина чи звір? Глядиш на неї — і очам приємно, Впивається її красою зір. Та разом страх бере, душа холоне І сила розпливається в простір. За саме серце вхопила мене, Мов сфінкс, у душу кігтями вп'ялилась І смокче кров, і геть спокій жене. Минали дні, я думав: наситилась, Ослабне, щезне… Та дарма! Дарма!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Чорте, демоне розлуки…» «Пісне, моя ти підстрелена пташко…» «Я, що так довго гаряче кохаю…» «Тричі мені являлася любов…» Третій жмуток (1896р.) - осінній плач зневіреного, розбитого серця, що пережив зимний холод відмови, що, мов сніг, “сипле, сипле”.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Кожен вірш Івана Франка – це відлуння великої драми кохання…

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Аналіз збірки “Зів'яле листя” І. Франка, вивчити напам’ять один із віршів. Створити сенкан «Зів`яле листя».

ppt
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку