Презентація Історія України 5 клас НУШ

Про матеріал
Вступ до історії України та громадянської освіти 5 клас. НУШ Фольклор як історичне джерело.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фольклор як історичне джерело. Вступ до історії України та громадянської освіти5 клас

Номер слайду 2

План уроку:1. Що таке фольклор.2. Етнографічні дослідження.3. Фольклор як історичне джерело.

Номер слайду 3

розселення. Аж поки не виникла писемність, люди зберігали пам’ять про минуле в усному слові: міфах, казках, переказах, легендах, піснях, загадках, прислів’ях та приказках. Усе це розмаїття уснорозмовних творів називають усною народною творчістю, або фольклором. Слово фольклор походить від англійського folk-lore, що означає «народна мудрість», «народні знання». Етнографія, або народознавство - історична наука, яка вивчає культуру й побут народів світу, їх походження та розселення. Людей, які професійно вивчаютьцю науку, називають етнографами й етнографинями.походженнярізних народів особливості побуту своєрідністькультура

Номер слайду 4

Етнографічні дослідженняІнтерв'ю. Методи спостереження

Номер слайду 5

Фольклор як історичне джерелолегендибилиниприслів'япісніприказкиказки. Жанри українського фольклору

Номер слайду 6

Міф, або Міт (від грецького оповідь, розповідь) - стародавня народна оповідь про явища природи, історичні події тощо або фантастичні оповідання про богів, героїв, уявних істот. Слово «міф» уживається ще в одному значенні: ним називають щось вигадане, неіснуюче, фантастичне або й умисно неправдиве.

Номер слайду 7

Легендою називають усне народне оповідання проісторичну подію або чудесну пригоду, що сприймається як достовірне.

Номер слайду 8

Звірі та сили природи набувають у казках людської подоби. У казках висловлювали свої погляди на добро і зло, правду і кривду. Казки оповідають про несправжні події та вигаданих персонажів.

Номер слайду 9

Билини – це різновид історичних пісень, які присвячені боротьбі проти ворогів. У билинах прославляли подвиги героїв-богатирів,зокрема Святогора, Добрині, Іллі Муромця.

Номер слайду 10

Увесь життєвий цикл селянина супроводжували обрядові пісні. Їх присвячували приходу весни, жнивам, збору врожаю, тощо. Пісня супроводжувала завжди: і коли було важко на серці, і в хвилини радості. Життєвий досвід і мудрість народу відображено у прислів’ях і приповідках (приказках). Співали на хрестинах, весіллях, голосили на похоронах.

Номер слайду 11

Найціннішим надбанням усної народної творчості козацької доби були історичні пісні та думи. Думами називають уснопоетичні героїчні твори про важливі події та видатних діячів української історії, що напівпроспівувались-напівпромовлялися під музичний супровід на бандурі, кобзі чи лірі мандрівними співцями-кобзарями. Бандура

Номер слайду 12

Домашнє завдання:1. Опрацювати відповідний матеріал підручника.2. Оберіть одну з українських народних пісень на козацьку тематику. Підготуйте розповідь про те, яким подіям присвячено пісню, який вона передає настрій, яку думку утверджує.

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
7 лютого
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку