Презентація "Іван Котляревський "Наталка Полтавка". Почуття возвеличують людину."

Про матеріал
Матеріал до вивчення п'єси І.П. Котляревського "Наталка Полтавка" Характеристика образів п’єси; на образі Наталки з’ясувати поняття української жінки, визначити кращі притаманні їй риси, розкрити роль народної творчості у п’єсі; розвивати мовлення, уміння відстоювати людську гідність, власні принципи, усвідомлення можливості вибороти власне щастя; виховувати високі естетичні почуття, формувати активну життєву позицію учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Котляревський «Наталка Полтавка». Почуття возвеличують людину.

Номер слайду 2

Тема уроку.  Іван Котляревський «Наталка Полтавка». Почуття возвеличують людину. Мета уроку.  Навчити учнів характеризувати образи п’єси; на образі Наталки з’ясувати поняття української жінки, визначити кращі притаманні їй риси, розкрити роль народної творчості у п’єсі; розвивати мовлення, уміння відстоювати людську гідність, власні принципи, усвідомлення можливості вибороти власне щастя; виховувати високі естетичні почуття, формувати активну життєву позицію учнів.

Номер слайду 3

«Вона нічого не варта, та багато дає. Вона збагачує тих, хто її отримує, і не робить біднішими тих, хто її дарує. Вона триває мить, а в пам’яті, часом, залишається назавжди. Її неможливо купити, виростити, позичити чи вкрасти, бо сама по собі вона нічого не варта, поки її не віддали!»

Номер слайду 4

Цитатний зоровий диктант з кодуванням «Упізнай героя!» Номери завдань не ставимо, відповідь пишемо в рядок, отримаємо дванадцятицифрове число. 1 – Петро, 2 – Возний, 3 – Наталка, 4 – Микола, 5 – Виборний, 6 – Терпилиха.

Номер слайду 5

143. 245. 613. 241.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Театр – це геніальне творіння людської думки, дивовижний світ ілюзій і фантазій, сміху і сліз, любові й ненависті, драми і комедії людського буття. А з чим у вас асоціюється це слово?

Номер слайду 8

Вправа « Цікаві букви» Розшифруйте кожну букву слова Т - Е - А - Т - Р -

Номер слайду 9

Т – творчість Е – ерудиція А- артист Т- твори, трупа Р- репертуар

Номер слайду 10

Епіграф до уроку - слова французького письменника Клода Тільє: Бути коханим – це більше, ніж бути багатим, бо бути коханим – значить бути щасливим.

Номер слайду 11

Метод «Передбачення» – Як ви вважаєте, про що може йти мова на уроці, який розпочинається таким епіграфом? Сформулюйте свої думки за допомогою методу «Незакінчені речення»: я вважаю, що на цьому уроці ми… сьогодні йтиме мова про… скоріш за все на уроці ми розглянемо…

Номер слайду 12

Номер слайду 13

НАТАЛКА ВОЗНИЙ ПЕТРО

Номер слайду 14

Наталка Полтавка

Номер слайду 15

Питання до характеристики образу Наталка Полтавка Через що страждає героїня твору? Яким вбачає для себе Полтавка майбутнє родинне життя?   Що свідчить про чесність і порядність коханої Петра? Через що, на думку Полтавки, соціальна нерівність є суттєвою перешкодою для подружнього життя? Які риси характеру Наталки допомагають їй у боротьбі за своє щастя? 

Номер слайду 16

Асоціативне гроно волелюбна рішуча щира чесна мужня безкорислива проста розумна порядна наполеглива не боїться труднощів щиро кохає НАТАЛКА

Номер слайду 17

ПЕТРО

Номер слайду 18

Асоціативне гроно сирота роботящий добрий чесний чуйний вразливий простий здатний до самопожертви та всепрощення покірний долі вірний ПЕТРО

Номер слайду 19

ВОЗНИЙ

Номер слайду 20

Асоціативне гроно чиновник лукавий Черствий душею здирник Сухий у почуттях хабарник ВОЗНИЙ

Номер слайду 21

Епіграф до уроку - слова французького письменника Клода Тільє: Бути коханим – це більше, ніж бути багатим, бо бути коханим – значить бути щасливим.

Номер слайду 22

Написати твір-мініатюру “Наталка – ідеал для сучасної дівчини?”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Байрак Алла Афанасіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
1133
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку