Презентація "Іван Котляревський “Наталка Полтавка”. Соціально-побутова драма “Наталка Полтавка” – перший твір нової української драматургії. Колоритні образи твору."

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури у 9 класі "Іван Котляревський “Наталка Полтавка”. Соціально-побутова драма “Наталка Полтавка” – перший твір нової української драматургії. Колоритні образи твору."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Котляревський “Наталка Полтавка”. Соціально-побутова драма “Наталка Полтавка” – перший твір нової української драматургії. Колоритні образи твору. Тема.

Номер слайду 2

Щасливий, хто мав змогу знайти щасливе життя. Але щасливіший той, хто вміє ним користуватися. Г. Сковорода

Номер слайду 3

Американський психолог Дейл Карнегі у своїй книзі «Як мати багато друзів та впливати на людей» описує багато різних емоцій. Ось опис однієї з них:

Номер слайду 4

«Вона нічого не варта, та багато дає. Вона збагачує тих, хто її отримує, і не робить біднішими тих, хто її дарує. Вона триває мить, а в пам’яті, часом, залишається назавжди.Її неможливо купити, виростити, позичити чи вкрасти, бо сама по собі вона нічого не варта, поки її не віддали!»Ви здогадались, про що мова?

Номер слайду 5

Саме вона може залагодити конфлікт чи непорозуміння, саме вона допомагає під час знайомства чи ділової зустрічі й просто підносить настрій тим, хто її отримав, і тим, хто її подарував.

Номер слайду 6

Відгадайте слово, яке об’єднує ці три фото?

Номер слайду 7

Це театр. Театр – це геніальне творіння людської думки, дивовижний світ ілюзій і фантазій, сміху і сліз, любові й ненависті, драми і комедії людського буття. З чим у вас асоціюється це слово?

Номер слайду 8

Робота в групах. Т – Е – А- Т- Р-

Номер слайду 9

Робота в групах. Т – творчість. Е – ерудиція. А- артист. Т- твори, трупа. Р- репертуар

Номер слайду 10

«Наталка Полтавка» написана і вперше була поставлена 1819 р. в Полтаві. Вже з перших вистав п'єса стала надзвичайно популярною. Хоча твір було надруковано тільки в 1838 р. в «Украинском сборнике», підготовленому І. Срезневським, проте вже з початку 20-х років він поширювався в списках серед освічених кіл.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

 Про що розповідається у п'єсі?✵ Яка причина тривалої розлуки Петра і Наталки?✵ Чому мати хоче видати Наталку за нелюбого їй возного?✵ Чи возний розуміє, що він — не рівня Наталці?✵ Яка роль Миколи в п'єсі, з якою метою введено цю дійову особ;✵ Чим подобається вам Наталка Полтавка?✵ Чому виборний намагається допомогти возному в одруженні з На талкою?✵ Які прислів'я і приказки ви з п'єси запам'ятали?✵ Що характерне мові возного, чим вона відрізняється від мови виборного?

Номер слайду 14

Тема твору. Драма кохання бідної української дівчини-селянки, яка відстоює своє право на щастя

Номер слайду 15

Складові композиції твору: Експозиція, зав'язка, розвиток дії, кульмінація, розв'язка, розстановка дійових осіб, ремарки, репліки

Номер слайду 16

Експозицію твору(І дія. Село, хата Терпилихи. Знайомство з Наталкою, виборним возним та інформація про те, що Наталка дуже любить Петра і чекає його).

Номер слайду 17

Зав'язка (Сцени, з яких довідуємося про намір возного одружитися з Наталкою і бажання виборного Макогоненка прислужитися в цьому. Виникає конфлікт — зіткнення прагнень возного (одружитися) і Наталки (не бажання цього).

Номер слайду 18

Розвиток дії між зав'язкою і кульмінацією можна виділити?(Розмова матері з дочкою; умовляння виборним Терпилихи, щоб видали Наталку за возного; поява на сцені бурлаки Миколи, який стає потім посередником між Петром і Наталкою; Наталка подає рушники возному; повернення Петра і розмова його з Миколою

Номер слайду 19

Кульмінація(Сходяться всі дійові особи і остаточно вирішується доля Наталки. Петро віддає зароблені гроші НаталціРозв'язка(Благословення матір'ю Наталки і Петра, промовисті, афористичні репліки Миколи, виборного, Петра

Номер слайду 20

Заповніть паспорт твору{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Назва твору 2. Автор 3. Рік написання 4. П'єсу поставлено вперше 5. Хто написав музику до п’єси? 6. Жанр твору і йогоособливості 7. Тема 8. Основна думка 9.Ідея (основна думка)Персонажі 

Номер слайду 21

Популярність твору була настільки великою, що окремі театральні діячі наважувалися створювати його своєрідні продовження. Наприклад, у середині 40-х років XIX ст. «Наталка Полтавка» виставлялася на Кубані в двох частинах: перша — п'єса Котляревського, а друга - продовження, написане К. Зелінським під назвою «Сватьба Терпилих або Рудий Макогоненко старостою».

Номер слайду 22

«Упізнай героя!»

Номер слайду 23

«Упізнай героя!»Про кого говорить Наталка:  «Ти був бідним, любив мене – і за те потерпів і мусив мене оставити; я тебе любила і тепер люблю». 

Номер слайду 24

«Упізнай героя!»    Про кого говорить Наталка:  «Ти був бідним, любив мене – і за те потерпів і мусив мене оставити; я тебе любила і тепер люблю».  (Петро)

Номер слайду 25

«Упізнай героя!»2. «Один собі живу на світі, як билинка на полі; сирота – без роду, без племені, без талану і без приюту». 

Номер слайду 26

«Упізнай героя!»2. «Один собі живу на світі, як билинка на полі; сирота – без роду, без племені, без талану і без приюту».  (Петро)

Номер слайду 27

«Упізнай героя!»«Не багата я і проста, но чесного роду, Не стижуся прясти, шити і носити воду?» (Наталка)

Номер слайду 28

«Упізнай героя!»«Не багата я і проста, но чесного роду, Не стижуся прясти, шити і носити воду?» (Наталка)

Номер слайду 29

«Упізнай героя!»4. «…Живу я хоть не так, як люди, а хоть побіля людей, ко­пійка волочиться і про чорний день іміється». (Возний Тетерваковський)

Номер слайду 30

«Упізнай героя!»4. «…Живу я хоть не так, як люди, а хоть побіля людей, ко­пійка волочиться і про чорний день іміється». (Возний Тетерваковський)

Номер слайду 31

Номер слайду 32

«Упізнай героя!»Хто з героїв характеризує Виборного: «Чоловік і добрий був би, так біда — хитрий, як лисиця, і на всі сторони мотається, де не посій, там і уродиться…»? 

Номер слайду 33

«Упізнай героя!»Хто з героїв характеризує Виборного: «Чоловік і добрий був би, так біда — хитрий, як лисиця, і на всі сторони мотається, де не посій, там і уродиться…»? (Микола)

Номер слайду 34

«Упізнай героя!»Дійова особа, яка так висловлює думку про Наталку: «Золото не дівка! Наградив Бог Терпилиху дочкою». 

Номер слайду 35

«Упізнай героя!»Дійова особа, яка так висловлює думку про Наталку: «Золото не дівка! Наградив Бог Терпилиху дочкою». (Виборний Мако­гоненко)

Номер слайду 36

«Упізнай героя!»7.    До кого звернулась Наталка і словами: «Я покорюсь вашій волі і для вас за первого жениха, вам угодного, піду замуж, перенесу своє горе… не буду ніколи плакати»? 

Номер слайду 37

«Упізнай героя!»7.    До кого звернулась Наталка і словами: «Я покорюсь вашій волі і для вас за первого жениха, вам угодного, піду замуж, перенесу своє горе… не буду ніколи плакати»? (Терпилиха)

Номер слайду 38

«Упізнай героя!»8.     Кого мав на увазі Виборний, зазначаючи: «Ради пройдисвіта, ланця, що, може, де в острозісидить, може, умер або в москалізавербувався!..»?

Номер слайду 39

«Упізнай героя!»8.     Кого мав на увазі Виборний, зазначаючи: «Ради пройдисвіта, ланця, що, може, де в острозісидить, може, умер або в москалізавербувався!..»? (Петра).

Номер слайду 40

«Упізнай героя!»9. Хто з героїв висловив думку: «Бідність і багатство – єсть то божа воля, з милим їх ділити – єсть щаслива доля»? 

Номер слайду 41

«Упізнай героя!»9. Хто з героїв висловив думку: «Бідність і багатство – єсть то божа воля, з милим їх ділити – єсть щаслива доля»? (Наталка)

Номер слайду 42

«Упізнай героя!»10. Хто про себе говорить: «Противні мні статут і розділи, позови і копи страх надоїли, несносен мні синкліт весь бумажний, противен тож і чин мой преважний?» 

Номер слайду 43

«Упізнай героя!»10. Хто про себе говорить: «Противні мні статут і розділи, позови і копи страх надоїли, несносен мні синкліт весь бумажний, противен тож і чин мой преважний?» (

Номер слайду 44

«Упізнай героя!»10. Хто про себе говорить: «Противні мні статут і розділи, позови і копи страх надоїли, несносен мні синкліт весь бумажний, противен тож і чин мой преважний?» (Возний Тетерваковський)

Номер слайду 45

«Упізнай героя!»10. Хто про себе говорить: «Противні мні статут і розділи, позови і копи страх надоїли, несносен мні синкліт весь бумажний, противен тож і чин мой преважний?» 

Номер слайду 46

«Упізнай героя!»11. Хто з героїв говорить про Наталку: «Ай Наталка! Ай Полтавка! От дівка, що і на краю пропасті не здригнулась, но і другого піддержує» 

Номер слайду 47

«Упізнай героя!»11. Хто з героїв говорить про Наталку: «Ай Наталка! Ай Полтавка! От дівка, що і на краю пропасті не здригнулась, но і другого піддержує» Микола

Номер слайду 48

«Упізнай героя!»12. Хто про себе говорить: «Нема у мене ні кола, ні двора: весь тут.»

Номер слайду 49

«Упізнай героя!»12. Хто про себе говорить: «Нема у мене ні кола, ні двора: весь тут.» (Петро)

Номер слайду 50

Скільки всього пісень у п'єсі? Які вони за мотивами, жанровими особливостями? Яка їх роль у драмі?І. Котляревський занумерував 19 пісень, проте їх 22. Є ліричні («Віють вітри, віють буйні», історичні («Гомін, гомін по діброві» ), бурлацькі («Та йшов козак з Дону, та з Дону додому» ), жартівливі («Ой під вишнею, під черешнею»), сатиричні («Всякому городу нрав і права»)

Номер слайду 51

І. П. Котляревський стверджує, що щастя у людей повинно бути і є різне, в залежності від самої людини. Скільки на землі живе людей, стіфльки й різних уявлень про щастя.

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
26 січня 2023
Переглядів
597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку