Презентація: "Китай. 1918 - 1939 роки."

Про матеріал
Короткий матеріал з ілюстраціями, картосхемами з теми. Для проведення онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китай в 1918-1939 рр. Д/З. Опрацювати § 22 ст. 101 -105

Номер слайду 2

На початку ХХ ст. впливовою силою Китаю була Національно-народна партія (Гоміндан).Ідейним керівником партії був Сунь Ятсен, який сформулював мету партії у трьох народних принципах:націоналізм,демократизм,процвітання. 1912 - у результаті Сіньхайської революції було повалено Маньчжурську династію та проголошено республіку.1916 - після смерті президента Юань Шихая в влада перейшла до місцевих військових угруповань («мілітаристів»), які не підкорялися центральному уряду.

Номер слайду 3

Китай розпався на окремі ворогуючі частини. Тибет і Синьцьзян фактично стали незалежними. Країна залишалася поділеною між великими державами — Англією, Францією, Японією та США.1919 - на Паризькій мирній конференції ухвалено рішення про передачу Шаньдунського півострова Японії.1919.4. V – студенти вийшли на мітинги з вимогами до уряду повернути півострів, усунути від влади прояпонських чиновників. Уряд пішов на поступки: було знято з посад прояпонських чиновників, звільнено ув'язнених студентів, китайська делегація не підписала Версальський мир.

Номер слайду 4

1921 - створено Комуністичну партію Китаю (КПК). За об’єднання країни боролися: офіційний уряд у Пекіні, Гоміндан на чолі із Сунь Ятсеном і КПК.

Номер слайду 5

1923 - в Гуанчжоу утворено уряд із представників Гоміндану і КПК та спільну армію. Очолив уряд Сунь Ятсен.1921 - Червона армія радянської Росії, оволоділа територією Зовнішньої Монголії. Тут було проголошено Монгольську Народну Республіку.  Між Радянською Росією із Китаєм спалахнув конфлікт. У 1922 р. до Китаю відбула радянська дипломатична місія. Переговори з Пекіном закінчилися невдачею. Радянська місія підписала угоду із Сунь Ятсеном. Угода передбачала створення незалежного Китаю, але під керівництвом Гоміндану та орієнтованого на СРСР. Радянська Росія зобов'язувалася надавати фінансову та військову підтримку Гоміндану в боротьбі за владу.1925 – помер Сунь Ятсен. 1925.30. V - повстання в Шанхаї. Мета революції:відновлення єдності й суверенітету Китаю,ліквідація мілітаристських угруповань,проведення соціально-економічних перетворень для модернізації Китаю.

Номер слайду 6

Уряд у Гуанчжоу оголосив себе національним. Головнокомандувачем армії Гоміндану став Чан Кайші. У жовтні—грудні 1925 р. війська під його керівництвом оволоділи провінцією Гуандун.1926. VІІ – початок Північного походу. План походу розробив радянський радник В. Блюхер.1926. осінь - війська Чан Кайші взяли Ухань, 1927. лютий— Нанкін, 1927. Березень — Шанхай. До Нанкіна було перенесено столицю.

Номер слайду 7

КПК наполягала на тому, що революцію треба продовжити і стати на шлях соціалістичного будівництва.1927.ІV - Чан Кайші установив особисту владу. Спроба комуністів підняти повстання (повстання «осіннього врожаю») у Наньгуні зазнала невдачі. КПК стала на шлях партизанської боротьби проти Гоміндану. Реформи Гоміндану. Уряд Гоміндану узяв під свій контроль фінансову систему країни — банки, страхові товариства, податкові та митні надходження, створив механізм державного контролю над економікою. Водночас держава підтримувала приватні інвестиції. Керівники Гоміндану прийняли закони про працю, створили систему офіційних державних профспілок, установили мінімальний рівень заробітної плати. Було прийнято й низку інших законів, які гарантували певні права громадян, а особливо право власності, що сприяло розвитку приватного підприємництва.1930 р. було прийнято аграрний закон Він обмежував розміри орендної плати, встановлював межі земельних володінь, захищав права орендарів.1928 - уряд Нанкіна оголосив про відновлення митної автономії. Були ліквідовані внутрішні митні кордони. Завдяки переговорам Китаю було передано 20 із 33 концесій.

Номер слайду 8

1931. - зовнішньополітичне становище Китаю погіршилося після агресії Японії в Маньчжурії. Китай не отримав допомогу від держав Заходу.1930—1934 - армія Чан Кайші здійснила п'ять походів проти радянських районів, і розгромила їх.1931 - р. КПК очолив Мао Цзедун. Після 1927 р. комуністи зберегли свій вплив у багатьох регіонах країни, утворивши радянські райони.1935—1936. - Чан Кайші звернувся по допомогу до СРСР. На межі трьох провінцій — Шеньсі, Ганьсу та Нінся — було утворено Особливий прикордонний район, який став базою для подальшого відновлення й розгортання комуністичного руху.1934—1935 - «Великий похід» 100-тисячної партизанської армії.

Номер слайду 9

1937 - КПК і Гоміндан знов об'єднали сили. До 1939 р. весь Східний Китай окупувала Японія.

pptx
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
3077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку