Презентація "Класифікація та ознаки деревообробного обладнання"

Про матеріал
За призначенням деревообробні верстати поділяються на три класи: загального призначення (універсальні), спеціалізовані і спеціальні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація та ознаки деревообробного обладнання

Номер слайду 2

За призначенням деревообробні верстати поділяються на три класи: загального призначення (універсальні), спеціалізовані і спеціальні. Деревообробними верстатами загального призначення (універсальні) називають такі, які можна використовувати в різноманітних деревообробних виробництвах (столярному, меблевому, декоративному…).

Номер слайду 3

- Спеціалізовані верстати призначені для виконання конкретно визначених операцій або для обробки відповідних деталей, розміри яких можуть змінюватись настроюванням. Ці верстати використовуються тільки в одному виробництві (верстат для облицювання кромок щитових деталей меблевих виробів).

Номер слайду 4

- Спеціальні верстати служать для обробки тільки однієї цілком визначеної деталі (наприклад, фрезерно-копіювальний верстат для контурної обробки задньої ніжки столярного стільця). Вони, як правило, не мають пристроїв для переналагоджування на інші деталі. Спеціальні верстати бувають одно- або багатоопераційні і застосовуються у виробництві конструктивно стійких виробів.

Номер слайду 5

Деревообробні верстати можуть бути з переривчастим рухом оброблюваної деталі чи різального інструмента (циклові) та з безперервним переміщенням деталі (прохідні). У циклових верстатах з повторенням циклу обробки робочі органи здійснюють однакові рухи, що повторюються. У прохідних верстатах деталь безперервно (постійно) переміщується відносно робочих органів і обробляється в русі. У таких верстатах рух подачі та транспортування деталі виконуються одним пристроєм — механізмом подавання.

Номер слайду 6

Кожен тип верстата має конкретне конструктивне виконання, яке характеризує його модель. Для позначення виду й типу верстатів прийнято літерно-цифрову індексацію. Перша літера (інколи дві) індексу означає тип верстата: Л — стрічковий; Ц — круглопилковий (застаріла назва циркульний); С — чотирибічний поздовжньо-фрезерний (застаріла назва стругальний), фугувальний, рейсмусовий; Ф — фрезерний; Ш — шипорізальний; СВ — свердлильний; Шл — шліфувальний;Т – токарні;Р – рамні.

Номер слайду 7

Наприклад: ЛС — стрічкопилковий столярний; ЦДК — круглопилковий для поздовжнього розпилювання (циркульний ділильний — ЦД) з конвеєрним (К) подаванням; СР- рейсмусовий; ФС — фрезерний середній; СВПГ — свердлильно - пазорізальний горизонтальний та ін. Друга й третя літери індексу характеризують технологічні особливості верстата. Цифри після першої літери (або між літерами) означають кількість робочих органів або агрегатів верстата: Наприклад: С2 Ф — фугувальний верстат з двома горизонтальним та вертикальним) різальними інструментами;С2 Р — рейсмусовий з двома ножовими валами і т. д.

Номер слайду 8

Цифри після літер індексу характеризують головний параметр верстата, а за наявності кількох моделей даного типу — черговий номер моделі. Наприклад: СР6-9 — верстат рейсмусовий (СР), ширина стола — 630 мм (6), дев'ята модель (9); ЛС80-5 — верстат стрічкове пилковий столярний (ЛС), діаметр пилкових шківів — 800 мм (80), п'ята модель (5).Індексація деяких верстатів не відповідає описаному принципу. Наприклад: 2 Шл. КН— шліфувальний двоагрегатний верстат (2 Шл) з конвеєрним подаванням (К) та нижнім розміщенням агрегатів (Н). За літерно-цифровим індексом можна швидко визначити тип верстата, його головний параметр та конструктивне виконання.

Номер слайду 9

КруглопилковіДеревообробні верстати – однопилкові або багатопилкові, призначений для поздовжнього, поперечного або під кутом використовують для розпилювання пиломатеріалів, заготовок, плитних матеріалів (фанера, ДВП та ДСП плити), зарізання пазів, чвертей, з'єднань рамок і коробок. Залежно від виконуваних операцій верстати бувають для поперечного, поздовжнього, змішаного пиляння та форматні.

Номер слайду 10

СтрічкопилковіВипилювання деталей з криволінійними контурами, ажурних і накладних елементів рельєфної різьби, розпил тонких заготовок по товщині, пиляння під кутом до базових поверхонь, перпендикулярне запилювання з’єднувальних елементів.

Номер слайду 11

ФугувальніПризначений для вирівнювання неправильної (жолобленої) чорнової поверхні деталей, створення геометричних площин, що мають бути базовими поверхнями під час подальшого оброблювання.

Номер слайду 12

РейсмусовіПризначений для поздовжнього одно - чи двостороннього оброблювання в розмір за товщиною поверхні плоских заготовок

Номер слайду 13

ФрезерніНа фрезерних верстатах здійснюють плоске і профільне фрезерування прямолінійних і криволінійних деталей, обробляють вузли і щити по периметру, зарізають шипи і провушини, а також виконують різні копіювальні роботи. Фрезерні верстати можуть бути з ручною і механічною подачею, одно - і двошпиндельні, з верхнім і нижнім розміщенням шпинделів.

Номер слайду 14

СвердлильніПризначені для свердління наскрізних та ненаскрізних отворів, обробка радіусних елементів складних контурів деталей.

Номер слайду 15

ТокарніПризначені для виготовлення круглих (циліндричних та фасонних) деталей та елементів декору.

Номер слайду 16

ШліфувальніПризначені для вирівнювання площин деталей для декорування,надання точної форми та розмірів складним деталям, остаточна обробка поверхонь перед опорядженням.

Номер слайду 17

Контрольні запитання:1. Як поділяють деревообробні верстати за призначенням?2. Як поділяють верстати за способом обробки?3. Що означає перша (а інколи і друга) літера індексу?4. Які літери характеризують технологічні особливості верстата?5. Як розшифрувати СР6-9?6. Як розшифрувати ЛС80-5?

Номер слайду 18

Дякую за увагу !

pptx
Додав(-ла)
Isnuk Oleksandr
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку