Презентація "Книгодрукування "Європа-Україна""

Про матеріал
Дослідницький проєкт про початок книгодрукування в Європі (відвідування музеїв), про початок книгодрукування в Україні, поєднання із сучасністю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож по сліда. Х книгодрукування Друковані книжки – від минулого до сьогоденнння. Сімейний ПРОЄКТ здійснили: Брат і сестра - у. ЧНІ 9 та 6 класу ХАРКІВСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ

Номер слайду 2

Через місяць після початку війни мама та я із сестрою виїхали до Франції, до регіону, що називається Ельзас. З уроків історії ми знали, що цей регіон дуже давній та славетний. Але одна справа, коли ти щось чуєш на уроці, і зовсім інша, коли бачиш своїми очами. Історія в Ельзасі на кожному кроці: старовинні будинки, могутні кафедральні собори, пам’ятники. Приїхавши до Страсбурга, ми всюди бачили ім’я Гутенберг. Із невеликого дослідження і почався наш шлях по Ельзасу в пошуках слідів Ренесансу, гуманізму та книгодрукування. Як Усе починалося

Номер слайду 3

Пам’ятник Гутенбергу В Стра. СбурзіЦей пам’ятник встановили у 1840 році на честь 400-річчя книгодрукування. Цікавим є факт, що наразі ніхто не знає, як виглядав Гутенберг. Обличчя пам’ятника – це фантазія скульптора. Протягом 200 років місто було столицею книгодрукування в Європі. Постамент пам,ятника прикрашено барельєфами, на яких зображено досягнення книгодрукування.

Номер слайду 4

ЗАСЛУГА Гутенберг. А Всесвітньо-історичне значення для культурного прогресу людства мало винайдення книгодрукування і виробництво паперу. В середині XV ст. було винайдено книгодрукування через розбірний металевий шрифт. Заслуга винахідника книгодрукування, уродженця Майнца, що потім переїхав до Страсбурга, Йоганна Гутенберга (1400 - 1468) в тому, що він винайшов можливість набору тексту завдяки металевим буквам. Крім того, Гутенберг винайшов особливий прес-верстат, що давав можливість друкувати на обох сторінках паперового аркуша. Винахід був зроблений в 1445 р. і поширився з Німеччини по інших країнах. 

Номер слайду 5

Далі - СЕЛЕСТА Епоха Відродження культивувала гуманізм. Звичайно, винахід Гутенберга почав широко використовуватися в Ельзасі. Книги стали справжнім скарбом, адже їх було небагато. Історія повела нас до Селести, міста, що знаходиться в 40 кілометрах від Страсбурга.

Номер слайду 6

чому Селеста? Там знаходиться Гуманістична бібліотека (фр. Bibliothèque Humaniste); Селеста́ — бібліотека-музей, що належить до найвизначніших культурних надбань Ельзасу.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Гуманістична бібліотекафр. Bibliothèque Humaniste)<пояснити чому. Гуманістична бібліотека48°15′37″ пн. ш. 7°27′18″ сх. д. Країна: Франція. Тип:літературний музейd. Розташування. Селеста. Заснована1452 Статус спадщинидобре задокументований об'єкт у загальному реєстрі об'єктів культурної спадщини Франціїd[1]Сайт:bh-selestat.fr. Вікімедіа | © Open. Street. Map Медіафайли у Вікісховищі

Номер слайду 7

Зародження гуманістичної бібліотеки- поштовх до розвитку книгодрукування1441 року магістрат міста Селеста призначив Людвіга Дрінгенберга, вихідця з Вестфалії, завідувачем місцевої школи латинської мови. Призначення виявилося дуже вдалим. Дрінгенберг виявив себе як талановитий та заангажований педагог, відкритий до нових віянь часу. Під його керівництвом постала перша школа на Верхньому Рейні, в якій плекали дух ренесансного гуманізму. Наступники Дрінгенберга продовжили гуманістичну традицію й підняли престиж школи. Школа в Селеста́ стала місцем становлення цілої плеяди ельзаських гуманістів. До школи належала бібліотека, фонди якої поповнювалися через пожертви та дарунки. Осабливо великий внесок у фонд бібліотеки зробив теолог та історик Якоб Вімпфелінг. Бібліотека Беатуса Ренануса з погруддям Йоганнеса Ментеліна

Номер слайду 8

Бібліотека беатуса ренануса. Беатус Ренанус заповів усю свою приватну книгозбірню містові Селеста. 1547 року, в рік його смерті, бібліотека складалася з 670 шкіряних томів, зібраних Беатусом Ренанусом в Страсбурзі, Парижі, Базелі. Уже в ті часи бібліотека мала величезну вартість, оскільки книги й рукописи існували в дуже небагатьох примірниках й коштували надзвичайно дорого. Бібліотека Беатуса Ренануса є єдиною повністю збереженою донині бібліотекою епохи Відродження. Інші великі бібліотеки того часу, такі як бібліотека Еразма Роттердамського чи Йоганнеса Рейхліна, після смерті власників були розпорошені серед багатьох книгозбірень.2011 року бібліотека Беатуса Ренануса була занесена до списку ЮНЕСКО«Пам'ять світу»

Номер слайду 9

Сьогодення З 1889 року обидві бібліотеки розмістилися під одним дахом в приміщенні колишнього критого ринку поряд з готичною церквою Святого Георгія. Бібліотека є публічним музеєм, книгами можуть користуватися науковці. До фондів входять 550 інкунабул, 460 середньовічних та ранньо-модерних рукописів, 2200 книг з 16 століття, 1600 книг з 17 століття, 2600 книг з 18 століття. Окрім того, в бібліотеці виставлені твори сакрального мистецтва з 15 та 16 століть. Найстаріша книга бібліотеки – це рукопис Меровінгів 7го століття (на фото – зліва).

Номер слайду 10

Мандрівка бібліотечним Музеєм

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ПРо. Занурення в епоху тогочасся – і сучасність.

Номер слайду 13

- Рукоаисні та друкованіНаукові фоліанти – рукописні та друковані

Номер слайду 14

Крок у сучасність. Сучасний музей неможливо уявити без інтерактивності. У цьому музеї є начитані тексти з давніх енциклопедій; кожну книгу можна полистати за допомогою сенсорних екранів. Але, на нашу думку, найцікавішій компонент – це верстат! Там можна набрати будь-який текст та роздрукувати шрифтом, що використовували перші друкувальні станки Гутенберга!

Номер слайду 15

українські першодруки Книгодрукування в Україні – це продовження європейської історії книгодрукування. Її ми вивчаємо на уроках історії України, української літератури, географії, мистецтва, астрономії (ми побачили карти Птолемея та космологію).

Номер слайду 16

Українська культура В ПЕРІОД СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ Незважаючи на те, що культура України (починаючи з середини XIV ст.), розвивалась у несприятливих умовах бездержавності, український народ створив свою оригінальну і високу культуру, в якій відбилася багатюща культурна спадщина і традиції Київської княжої держави, і яка розвивалася у тісному зв 'язку з європейською культурою. Культура України кінця XVI - першої половини XVII ст. цілком вкладається у загальноєвропейський культурно-історичний контекст. Наприкінці XVI - у першій половині XVII ст. в Україні відбувається культурно-національне піднесення великого масштабу і рівня, яке за оцінкою велета української історіографії Михайла Грушевського, було першим українським культурно-національним відродженням. Львівська братська друкарня. Братська школа на Львівщині

Номер слайду 17

ПОпередник Книгодрукування в Україні – рукописне Пересопницьке Євангеліє В Україні до появи першодруків панувала рукописна книга, котра була витвором малярства. Характерною її пам’яткою є рукописне Пересопницьке Євангеліє, складене в 1556-1561рр. у Заславі при монастирі св. Трійці, що довгий час належало Пересопницькому монастирю на Волині. У Пересопницькому Євангелії широко використовується тогочасна термінологія, особливо волинський діалект. Пересопницьке Євангеліє здобуло славу не тільки взірця тогочасної української мови, а й пам’ятки українського мистецтва. Головний зміст орнаментики Пересопницького Євангелія – зображення української флори.

Номер слайду 18

Перші книги, друковані кирилицею, з’явилися у 1491 р. в краківській друкарні Швайпольта Фіоля. Це були “Осьмигласник”, “Тріодь цвітна”, “Часословець”. Українським першодруком вважається “Апостол”, надрукований у 1574 р. Іваном Федоровим у Львові. “Апостол” історично започаткував розвиток друкарства в Україні. Одночасно з “Апостолом” І. Федоров видає навчальні книги – граматики. Зразком такої книги є “Буквар”, надрукований у 1574 р. “Буквар” складався з двох частин: азбуки та матеріалів для читання. Крім того, що ця книга є одним з українських першодруків, вона ще й цінна пам’ятка шкільної освіти. Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Лаврська друкарня стала тоді енергійнішою – книжок вона випускала більше ніж інші друкарні. За 8 років від свого започаткування (з 1617-1624 р. Лавра надрукувала 11 великих книжок. Це були: “Часословець”, “Анфологюнъ” 1619 р. (1048 сторінок), “Книга о въръ единой” 1619 р., “Божественная літургія” 1620 р., “Номоканонъ”1620 і 1624 р., “Беседы І. Златоустаго”1623-1624 р., “Псалтыръ” 1624 р. та інші Освіта, література й видавнича справа в польсько-литовську добу в Україні розвивались на рівні європейського культурного процесу.

Номер слайду 19

З 1626 року починаються гоніння на українську мову, на друк книжок нею. Ознайомтеся!https://volart.com.ua/art/rukopis/zapret.html. Українська книга – європейський стандарт!Наша культура й література не вмерли, а відроджуються, стають рівними серед інших європейських. Українська книжка є вартісною й має великий попит серед освічених людей. Читаймо, й духовно розвиваймося!

pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
11 січня 2023
Переглядів
739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку