Презентація "Країни світу"

Про матеріал
Презентація для уроку географії у 6 класі на тему "Держави світу". Інформація про політичну карту світу, найбільші за площею та населенням держави. Для засвоєння знань, умінь та навичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни світу

Номер слайду 2

Кожна людина, хоч би де вона жила і до якого народу належала, є громадянином певної держави (країни). На Землі налічується понад 200 країн. Кожна з них живе за своїми законами, має свої державні символи — прапор, герб, гімн. Кожна держава має свою столицю.

Номер слайду 3

Карта, на якій різними кольорами позначені країни світу, називається політичною. Кольори на ній обирають довільно, і вони можуть бути неоднаковими на різних картах. Кордони між державами показують червоною пунктирною або неперервною лінією, столиці — кружечками.

Номер слайду 4

Країни різняться площею, кількістю населення, особливостями географічного положення. За площею є країни-гіганти, їх територія становить кілька мільйонів квадратних кілометрів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кожна країна неповторна за своїм розташуванням у просторі — географічним положенням. Австралія, наприклад, займає цілий материк, Японія розташована тільки на островах. Одні країни розташовані біля моря, інші — в глибині материків і виходу до морів не мають. Більшість країн світу рівнинні, проте є й високогірні. Наприклад, населення Мексики й Афганістану живе переважно на висоті понад 1000 м над рівнем моря.

Номер слайду 8

Найбільшою за площею державою світу є Росія (Російська Федерація). Її територія розміщується удвох частинах світу — Європі та Азії. Країну омивають моря трьох океанів — Атлантичного, Північного Льодовитого та Тихого. Росія межує з 14 країнами, серед яких і Україна. Столиця – москва.  посідає шосте місце у світі (143млн осіб)

Номер слайду 9

Канада — друга за площею країна світу, територія якої охоплює більшу частину Північної Америки. Її єдиним сусідом є США. Природа країни так само, як і інших великих за площею держав, різноманітна: великі рівнини та високі гори, хвойні і мішані ліси та неозорі степи. Суворий клімат арктичних пустель і тундри та багаторічна мерзлота у північних районах перешкоджають господарській діяльності. За кількістю річок і озер Канада тримає першість у світі. Канада — одна з найменш населених країн світу: середня густота населення там становить лише 3 особи/км2. Це пояснюється суворими природними умовами на значній частині території. Населення країни сформувалося за рахунок переселенців з інших материків, тому за національним складом воно дуже строкате. У країні дві державні мови — англійська і французька. Столиця — місто Оттава.

Номер слайду 10

Сполучені Штати. Америки (США) займають центральне положення на материку Північна Америка. Це найбільш розвинена держава світу. Великі рівнини там сприятливі для життя і господарської діяльності людей. На заході і сході країни здіймаються гори. За кількістю населення США посідають третє місце у світі (317 млн осіб). Більша його частина — це нащадки переселенців з Європи. У США проживають й багато американців українського походження (близько 1 млн осіб). Державною мовою є англійська. Великі міста виникли вздовж узбереж океанів і на берегах Великих озер. Зливаючись між собою, вони утворюють суцільну міську смугу. Столиця держави — Вашингтон.

Номер слайду 11

Китай — найбільша за кількістю населення і одна з найбільших за площею країна світу. У країні поряд з величезними рівнинами здіймаються гігантські гірські споруди — найвищі гори світу. Спекотні безводні пустелі на півночі і в центрі змінюються вологими лісами на сході, де береги омивають води Тихого океану. Це одна з найдавніших держав нашої планети. Китайська цивілізація налічує понад 7 тис. років. Країна має тисячолітній досвіду виготовленні тканин, зокрема натуральних шовкових, і порцеляни, вирощуванні рису, бавовнику й чайних кущів. Нині ця держава дуже успішно розвиває сучасні галузі господарства. Столиця Китаю — місто Пекін.

Номер слайду 12

Бразилія — найбільша за площею і кількістю населення держава Південної Америки. Вона межує майже з усіма країнами материка. Це найбільш розвинена і найбагатша країна континенту. Вона охоплює Амазонію, вологі екваторіальні ліси та савани Бразильського плоскогір’я. У Бразилії знайшли відображення традиції і звичаї переселенців з інших материків — португальців, індіанців і африканців. Португальці принесли на нову батьківщину свою мову й архітектуру, африканці — свята-карнавали. Щорічно тисячі туристів приїздять в місто Ріо-де-Жанейро подивитися на масові гуляння з яскравими костюмами, масками, танцями і вуличною ходою. Ця країна є світовим лідером з виробництва кави і какао. Більшість населення розмовляє португальською мовою. Столиця Бразилії—місто Бразиліа

Номер слайду 13

Австралійський Союз) — держава, що розташована на всій території материка та островах неподалік нього. Маючи величезну площу, це малонаселена країна (19,6 млн осіб). Розміщене населення територією нерівномірно. Більшість австралійців живуть у прибережних районах на сході і південному заході країни. Пустельні центральні та західні райони мал о населені або зовсім безлюдні. Це пов’язано з природними умовами та історією заселення материка європейцями. Австралійський Союз належить до високорозвинених країн світу. Значна віддаленість країни від інших материків сприяла розвитку авіацій но го і морського транспорту. Столи - цю — місто Канберра — спеціально будували для виконання столичної ролі. Державною мовою є англійська.

Номер слайду 14

Україна розташована в Європі, в її південно-східній частині. З півдня наша країна омивається Чорним і Азовським морями. На заході вона межує з Румунією, Молдовою, Угорщиною, Словаччиною, Польщею. На півночі проходить кордон із Білоруссю, а на півночі і сході — з Росією. Ці країни є нашими сусідами. Україна займає площу 603,7 тис. км2 і за розмірами території є найбільшою європейською державою.

Номер слайду 15

Д/З: опрацювати параграф 61 Записати висновки. Виконати завдання Знайдіть інформацію про особливості природи, населення, господарства і культури країни світу, яка вас зацікавила.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
17 травня 2023
Переглядів
8034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку