Презентація "Леся Українка і музика"

Про матеріал
Подана презентація вміщує матеріал про захоплення відомої поетеси Лесі Українки музикою, її музичні уподобання, улюблених композиторів, усіх, хто причетний до формування її естетичних смаків. А також про композиторів, які поклали слова її поезій на музику, і сучасних виконавців пісень на слова геніальної Лесі. Цю презентацію можна використати на уроках позакласного читання, на виховних заходах, присвячених популяризації творчості поетеси
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка і музика

Номер слайду 2

Леся Українка і музика. Усім своїм єством, всією творчою натурою і своїми творами органічно поєднана з музикою Леся Українка.

Номер слайду 3

Саме мама прилучила мене до музики. Спочатку це була народна пісня. Вона заохочувала нас, своїх дітей, до дружби з сільськими дітьми. І в селянському, народному середовищі я почерпнула невмирущі пісенні шедеври. Якби ви чули яких пісень співають на Волині.

Номер слайду 4

Перше фортепіано Лесі Українки

Номер слайду 5

Коли мені було 5 років, батьки купили мені фортепіано. Першою моєю вчителькою була тіточка Олександра, батькова сестра. Як не згадати занять з обдарованою піаністкою, першою дружиною Миколи Лисенка Ольгою О’Коннор.

Номер слайду 6

На формування музичних смаків поетеси благотворний вплив мало й спілкування з композитором Миколою Лисенком. Ще в 1888 році на прохання Миколи Віталійовича вона склала слова на його “Жалібний марш”. Леся на прохання композитора з дітьми родин Косачів, Старицьких, Лисенків поставила вистави дитячих опер “Коза–дереза” та “Зима і Весна”.

Номер слайду 7

Микола Лисенко вважається засновником українського музичного мистецтва. У цьому сенсі велику цінність представляє як музична, так і етнографічна спадщина митця. Лисенко — автор опер «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Тарас Бульба», «Енеїда», дитячих опер «Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима і Весна», оперети «Чорноморці», які стали основою українського національного оперного мистецтва.

Номер слайду 8

Творчість Миколи Лисенка надзвичайно плідна і багатогранна: від опер до обробок українських народних пісень, від монументальних хорів до вишуканих фортепіанних мініатюр. Вона несе ознаки беззаперечного новаторства, збагативши українську музику неіснуючими в ній доти формами і жанрами. Це, зокрема, різні типи опер, кантати, кількачастинний хор напівоперного плану, драматичний монолог, вокальний цикл.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Та успішно розпочаті заняття були перервані хворобою. Трагедію дівчинки, що змушена покинути свої мрії, передано в елегії “До мого фортепіано”. Все ж Леся не полишала грати, у музиці вона черпала наснагу і духовні сили. “Мені робота, як і музика, служить часом замість горчишника”,– писала вона в одному з листів.

Номер слайду 11

Хоча Леся Українка не могла досягти високого професійного рівня гри на фортепіано, все ж не полишала можливості активно займатися музикою. Близькою була їй творчість композиторів–романтиків, насамперед, Шопена, Шуберта, Шумана.

Номер слайду 12

Шопен – відомий композитор, який увійшов в історію. Його твори виконують в кращих концертних залах світу талановиті музиканти. Фредерік Шопен досі є прикладом для наслідування музикантів З раннього дитинства демонстрував прагнення опанувати музичним інструментом. Він марив музикою. Дитина могла прокинутися вночі і побігти до музичного інструменту, щоб підібрати тільки но придуману мелодію. Хлопчикові подобалося грати на фортепіано вночі, коли ніхто не міг йому перешкоджати. Любов виконувати музику в темряві збереглася і в дорослому житті композитора.

Номер слайду 13

Свій перший полонез Фредерік Шопен написав у 8-річному віці. Завдяки таланту зміг поступити до Головної польської консерваторії. Коли Шопен закінчував консерваторію в 19-річному віці, то йому записали в атестат наступне “Шопен Ф, студент 3-го курсу, винятковий талант, музикальний геній”. Свої музичні композиції Шопен створював спеціально для фортепіано. Саме він є автором відомого у всьому світі «Собачого вальсу». Однак в його творчості є і соната для віолончелі. Її автор присвятив своєму другові. Найбільше Шопен любив писати вальси. Перший подібний твір він створив ще в сімнадцятирічному віці.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Нестор Гамбріашвілі, студент, що жив у київській квартирі Косачів і подарував Лесі срібний кинджал, котрий наштовхнув поетесу до написання вірша “ Слово, чому ти не твердая криця”, згадував: “Леся Українка добре знала музику, з великим почуттям виконувала твори Ліста, Шопена, Моцарта, Шумана, Чайковського, дуже добре грала сюїту Гріга “Пер Гюнт, особливо вона захоплювала мене сонатою Бетховена “Quasi und fantasia”, як ми її називаємо „Лунною”.

Номер слайду 16

Людвіг ван Бетховен (16 грудня 1770р. – 26 березень 1827р.) – німецький композитор і піаніст, представник «віденської класичної школи». За своє життя Бетховен створив 722 музичні твори. Він створював музику 45 років. Свою першу композицію написав у 12 років. У 1796 році Бетховен починає втрачати слух, йому було тільки 26. Через глухоту Бетховен рідко виходить з дому, втрачає звукове сприйняття. Він стає похмурий, замкнутий. Саме в ці роки композитор один за іншим створює свої найвідоміші твори.

Номер слайду 17

Сьогодні навряд чи знайдеться людина, яка ніколи не чула "Місячної сонати" Л. В. Бетховена, адже це одне з найвідоміших і улюблених творів в історії музичної культури. Таку гарну і поетичну назв Сонаті для фортепіано No14 до-дієз мінор дав музичний критик Людвіг Рельштаб вже після смерті композитора. А якщо бути точніше, то не всьому твору, а лише його першої частини. Написана в 1800-1801 роках, була присвячена Джульєтті Гвиччарди. Маестро був закоханий в неї і мріяв про одруження.

Номер слайду 18

Син М. Лисенка Остап згадував:”Леся була дуже музикальна від природи, кохалася в пісні, розуміла добре музику. Голос у неї був невеликий,але чистий,м’який. Інтонувала вона завжди чисто і ритмічно. Найулюбленішим співом для неї був дует батьків «Коли розлучаються двоє», який вона любила наспівувати першим і другим голосом. Маючи добрий слух, вона награвала багато дечого на піаніно.’’

Номер слайду 19

До музи поетеси зверталися різні композитори, починаючи з її сучасників. Відомі українські композитори–класики Микола Лисенко, Кирило Стеценко, Яків Степовий неодноразово клали на музику лірику поетеси. Найбільшу популярність здобули такі пісні та романси Миколи Лисенка:”Не дивися на місяць весною’’, «Надія», Кирила Стеценка – « Стояла я і слухала весну», « Хотіла б я піснею стати», Якова Степового – «Гетьте, думи, ви хмари осінні», «Слово, чому ти не твердая криниця».

Номер слайду 20

Пісні на слова Лесі Українки Бумбокс - Плющ | By Музика без меж |https://www.facebook.com › ... › Videos"Це пісня на слова Лесі Українки. Це романс. Пісня, в якій я хотів лишити лише вокал та гітару, але розуміючи, що для когось, зокрема для мене, цей запис... Facebook · Музика без меж · 25 груд. 2019 р. Відео до пісні "Давня весна" на слова Лесі Українки, музика Сергія Котовського. Виконує Наталія Щигіль. Автор відео

Номер слайду 21

Сучасні пісні на слова Лесі Українки Спільну роботу на слова геніальної Лесі «Тішся» представили Артем Пивоваров і Оля Полякова. «Леся Українка зробила великий внесок у розвиток культури, сприяла формуванню важливих ментальних рис українців. Тож я не міг оминути увагою цю видатну постать в проекті «Твої вірші, мої ноти». Її творчість несе у собі національну ідею, зокрема нагадує про цінність волі та сили духу. Зараз ми транслюємо цю ідею на весь світ. Як би важко не було, не припиняємо мріяти, не обмежуючи політ своїх думок. І цю внутрішню свободу ми маємо зберегти та передати наступним поколінням», – зазначає Артем Пивоваров.

Номер слайду 22

Пісні на слова Лесі Українки Галина Конах виконала пісню «Стояла я і слухала весну...»«Для мене Леся Українка – це не просто геніальна письменниця. Це – Волинь, якийсь особливий стиль. Образ сучасної жінки. Леся Українка випереджала час і, ймовірно, лише зараз її починають по-справжньому розкривати. Треба частіше згадувати про неї, читати, переосмислювати і пишатись землячкою», – переконує Галина Конах.

Номер слайду 23

Пісні на слова Лесі Українки Пісня «Досадонька» була написана у 1982 році і виконувалася дуетом «Сестри Тельнюк». Прем’єрою пісні у ефірі можна вважати живе виконання на телебаченні у Торонто, Канада (літо 1993).

Номер слайду 24

Пісні на слова Лесі Українки «Пісня «Леся» написана на вірш геніальної української поетеси Лесі Українки. Це відео про українську жінку, яка має силу здолати шлях через увесь світ зі своїми маленькими дітьми за для збереження майбутнього нашої країни. Я хочу показати її силу і віру. З початком повномасштабного вторгнення з України виїхало 12 млн українців. Це 12 мільйонів особистих драм і трагедій. Дуже боляче бачити на залізничних і автовокзалах жінок з дітьми, які покидають Україну, не знаючи напевно чи повернуться колись. Хтось знайде нове життя і асимілюється за кордоном. Хтось повернеться додому, а хтось не має вже дому, не має куди повертатись», – розповідає Марина Круть про кліп на пісню.

pptx
Додав(-ла)
Деряга Людмила
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
22 лютого
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку