Презентація "Лишайники – приклад симбіотичних організмів."

Про матеріал
Презентація може бути використана на уроці під час вивчення теми "Лишайники" у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лишайники – приклад симбіотичних організмів.

Номер слайду 2

Лишайники – це особливі симбіотичні організми . Вони складаються з грибів та водоростей або ціанобактерій .

Номер слайду 3

Різноманітність лишайників. НакипніСлань накипного лишайника у вигляді тонкої скориночки , яка зростається з поверхнею стовбура , каменя . Відокремити їх від поверхні майже не можливо.

Номер слайду 4

Різноманітність лишайників. Листуваті Слань листуватих лишайників складається з лусок або пластинок і прикріплюється до поверхні пучками гіфів . Такі лишайники легко відокремити від поверхні, не ушкоджуючи слані.

Номер слайду 5

Різноманітність лишайників. Кущисті Кущисті лишайники на вигляд подібні до кущиків . Вони прикріплюються до поверхні пучками гіфів і ростуть в гору або звисають у низ .

Номер слайду 6

Математичний практикум. Задача. Відомо що, Ксанто́рія настінна або настінна золотя́нка особливо часто зустрічається на корі дерева осики. За рік лишайник виростає в середньому на 2 мм. Що можна сказати про вік дерева, якщо розмір ксанторії, що виросла на корі осики , становить 3 см?

Номер слайду 7

Екологічна індикація. Лишайники – індикатори чистоти повітря, бо без коренів усі поживні речовини беруть з повітря і лише трохи з поверхні, на якій зростають, тому гинуть, коли ж у повітрі багато отруйного пилу, шкідливих речовин. При слабкому атмосферному забруднені зникають кущисті лишайники, при середньому – листуваті, а при сильному – накипні. Використання лишайників як біоіндикаторів засноване на ефектах змін у довкіллі під дією забруднення повітря на живі організми. Цей метод називається екологічна індикація.

Номер слайду 8

Середовище існування лишайників Лишайники здатні вижити там, де не зможе існувати жодна інша жива рослина. Вони можуть рости і на скелях, і на стовбурах дерев, і на дахах будинків. Не заважають їхньому росту навіть найсуворіші кліматичні умови. Їх можна зустріти і в пустелі, і в зеленому лісі, на замулених болотах і в холодній тундрі. Настільки невибагливі, що цілком задовольняються вологою після дощу. В пустелях лишайники закріплюють піски, сповільнюючи або зовсім припиняючи рух дюн на родючі землі. Наприклад, у найбільшій пустелі помірного поясу — Олешківських пісках, розташованій на півдні України, — саме лишайниковий покрив стабілізує піщані дюни там, де немає лісу.

Номер слайду 9

Біологічний практикум. Робота в групах. Алгоритм дій. Скласти пазли з малюнками лишайників. Отримати назву лишайника. Використавши інтернет ресурс або довідковий матеріал (на вибір) дати характеристику за планом:середовище існування даного лишайникатериторія поширеннядо якої групи належить?як розмножується?яке значення має для людини і в природі?

Номер слайду 10

ЗНАЧЕННЯ ЛИШАЙНИКІВ У ПРИРОДІ• Лишайники разом із мохами утворюють покрив на болотах у тундрі, на пісках у соснових лісах тощо. • Створюють умови для формування рослинних угруповань у тих місцях, де їх раніше не існувало.• Оселяючись на скелях, сприяють подрібненню скельних порід та формуванню первісних ґрунтів, на яких згодом оселяються вищі рослини.• Корм для багатьох видів тварин: комах, копитних тощо (північні олені споживають кладонію оленячу, або «оленячий мох»). • У пустелях закріплюють піски, гальмуючи наступ дюн на родючі землі.

Номер слайду 11

ЗНАЧЕННЯ ЛИШАЙНИКІВ ДЛЯ ЛЮДИНИ • Індикатори чистоти повітря (ліхеноіндикація). • Їстівні лишайники містять багато вуглеводів і білків (цетрарія ісландська, аспіцілія їстівна, гірофора їстівна).• З кущистих лишайників деякі північні народи виготовляють борошно та випікають хліб.• Кормові лишайники вживають тварини (кладонія, або оленячий мох, цетрарія).• Певні види використовують у промисловості для отримання барвників, лакмусу.• Мають бактерицидні властивості, тому вважаються традиційними засобами народної медицини при лікуванні застуди та кашлю.• Сировина для виготовлення лікарських препаратів (з уснеї бородатої одержують дуже цінний антибіотик). • Хімічні речовини дубового моху використовують у парфумерії як закріплювачі ароматів.• За допомогою лишайників визначають вік гірських порід або кам'яних будівель.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Скласти сенкан «Лишайник» Дізнатись, які лишайники занесені до Червоної книги України. Дослідити територію біля домівки та визначити, чи є лишайники. Якщо є описати за планом. Бажаю успіху!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бурдейна Людмила Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
7675
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку