Презентація Марина Павленко. «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове і реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий в ній.

Про матеріал
Презентація познайомить з біографією Марини Павленко та її твором «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Казкове і реалістичне в повісті-казці, час теперішній і минулий в ній. Тема уроку. Марина Павленко.

Номер слайду 2

ЕПІГРАФЖиття окремої людини має сенс лише тоді, коли вона допомагає зробити життя інших людей красивішим і шляхетнішим. Ейнштейн А.rrrrr

Номер слайду 3

Спробуйте розкрити лексичне значення слова сенс…Суть чого-небудь, зміст; розумна підстава, рація; мета, основне призначення чого-небудь.

Номер слайду 4

Наша сучасниця. З-під її пера вийшли десятки творів, героями яких є ваші ровесники.  Це звичайні діти, хіба що, можливо, уважніші, а ще їх оточують казкові предмети, що розкривають свої чарівні властивості в потрібний момент. М. Павленко сприймає дитину   як велике  чудо, а дитинство – як святкову казку.  Марина Павленко

Номер слайду 5

Батько Марини Павленко був вчителем української мови та літератури. Завдяки йому вона і почала писати перші твори. Народилася 30 березня 1973 року у селі Старичі Яворівського району Львівської області  в родині вчителів. Незабаром родина переїхала на Черкащину.

Номер слайду 6

Навчання. З відзнакою закінчила Уманський державний педінститут (нині університет) імені П. Г. Тичини. Після навчання працює вчителькою початкових класів Уманської міської гімназії, а з 2000 року Марина Степанівна стає викладачем кафедри української літератури й українознавства рідного університету.

Номер слайду 7

Вона - кандидат педагогічних наук, доцент, автор багатьох наукових публікацій, методичних рекомендацій «У країні Лісових Дзвіночків», монографії про П. Тичину. Член національної спілки письменників України. Навчалася, живе та працює в Умані, Черкаської області. Марина не лише пише книги та вірші, а ще й гарно малює. Вона ілюструє деякі свої книги та навіть створила книгу розмальовок для дітей. Улюблена страва – чорний шоколад з горішками.

Номер слайду 8

ТВОРЧІСТЬ Збірки поезій: «Бузкові зошити» (1997), «Час-папороть», «Душа осики»;романи для підлітків «Русалонька із 7-В…», книги казок «Півтора бажання (Казки старої Ялосоветиної скрині)»;твори для дітей  – повість-казка «Домовичок з палітрою», «Домовичок повертається», повістей «Миколчині історії», «Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів?».

Номер слайду 9

Багатьом читачам Марина Павленко полюбилась через її пенталогію «Русалонька із 7-В…».

Номер слайду 10

Теорія літератури. Пенталогія – літературний, музичний або кінематографічний твір, що складається з п’яти самостійних частин, але об’єднаних діючими героями, спільною ідеєю і сенсом.

Номер слайду 11

Історія написання. Перша частина пенталогії «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» була надрукована в 2005 році. Про те, звідки Марина Павленко брала сюжет для твору, можна дізнатись із фрагменту інтерв’ю з письменницею: «…народилась із драматичної історії одного родоводу, переказаної мені, як запевняла сама оповідачка, останньою спадкоємицею цього роду – уманчанкою Євгенією Іванівною Дульською».

Номер слайду 12

До пенталогії належать твори:

Номер слайду 13

А що ви знаєте про русалок?Русалка — один із найколоритніших персонажів української демонології, уособлення небезпечної водяної стихії. Це молоді вродливі дівчата, котрі живуть на дні річок у чудових кришталевих палацах. Уночі, коли сходить місяць, виходять на берег, чешуть своє довге зелене волосся і водять хороводи. Чудовим співом вони заманюють юнаків чи дівчат, затягують їх у воду і залоскочують. За поширеними уявленнями, русалками ставали молоді дівчата, котрі втопилися, або померлі до хрещення маленькі діти. Подекуди побутувала думка, що русалками ставали люди, що помирали на так званий Русалчин великдень.

Номер слайду 14

Буктрейлер. Посилання

Номер слайду 15

Робота над розділом 1-10

Номер слайду 16

Софійка й досі не заспокоїться. Так гірко! Так шкода Русалоньки! Хочеться в самісіньке вухо закричати нетямущому принцові: «Це ж вона, Русалонька тебе врятувала!!!»Після прочитання якої казки Софійка довго не могла заспокоїтися?

Номер слайду 17

Софійка – Русалонька

Номер слайду 18

Чи можемо ми стверджувати, що це повість? Марина Павленко назвала свій твір сучасною казкою про неймовірні пригоди семикласниці Софійки, яка вміло веде детективне розслідування.{EB344 D84-9 AFB-497 E-A393-DC336 BA19 D2 E}ПОВІСТЬПрозовий твір. Невеликий за обсягом. Однолінійний сюжет. Одна чи кілька подій із життя героїв. Дві часові площини. КАЗКАПереважно прозове оповідання. Вигадана історія. Має зачин, основну частину, кінцівку. Наявність дива, фантастики, вимислу

Номер слайду 19

Часові площини в повісті{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Часові площини в повісті «Русалонька із 7-В…»Час теперішній. Час минулий. Майбутній. Розповідь про Софійку, її батьків та однолітків. Розповідь про давно минулі часи (розпочинається з 1810 р.)Зустріч із Сашком і Вадимом у кафе

Номер слайду 20

Казкове й реалістичне у творіПрабабусина шафа «Прабабусина шафа не проходила в двері колишньої квартири, тож була зборищем старих речей у підвалі. Тато давно мріяв її реставрувати й зробити лялечку. Тому в нове житло шафу пропхали».

Номер слайду 21

Магічна шафа«Софійка відчинила шафу і, підібгавши ноги, всілася на лахи поверх шухляди . Цієї миті , напевне, випадково зачепила дверці, і вони зі скрипом зачинилися.– Кор-р-ралі! – передражнила Софійка, дивний скрип і вже хотіла було звільнитися з мимовільної пастки, як…»

Номер слайду 22

Перша мандрівка« …Леле! Так само підібгавши ноги, вона сидить – не в шафі, ні! Софійка що, у … світлині? Це той день, коли Валентина виписували з лікарні, день, коли він і Сніжана сфотографувалися на згадку?»

Номер слайду 23

Прабабусина шафа

Номер слайду 24

Коралі«Сподівалася побачити щось незвичне, розкішне. Як ото величні морські химери з книжок і телевізора. А з’ясувалося, що це всього-на-всього коротенька, на обхват шиї, низка дрібних вишнево-коричневих трубочок».

Номер слайду 25

Магія коралів«Спершу шукала схованки, але невдовзі збагнула. Що її ніхто не помічає… Невже стала невидимою? Чи не завдяки намистові?»

Номер слайду 26

Сімейна реліквія « А мама повідала…, що кожна жінка їхнього роду під вінець одягала коралі. Намисто дісталося ще прапрапрабабі. Відтоді передавалося з роду в рід на щастя».

Номер слайду 27

Коралі

Номер слайду 28

Хвилинка-цікавинка. Червоні коралі були магічними, адже за віруваннями, яскраві блискучі намистини на жінці свідчили про її здоров'я, а тьмяні чи сірі коралові буси попереджали про хворобу; Також існувала традиція передавати червоне коралове намисто у спадок по жіночій лінії – така прикраса захищала дівочу долю. Українське намисто

Номер слайду 29

Українки завжди були дуже вишуканими, а тому слідкували за модою і особливо цінували прикраси. Вважалось, що вийти на вулицю без намиста, те ж саме, що вийти голою. Тому в кожної газдині була велика кількість прикрас, стрічок, гердан.

Номер слайду 30

Фотографії

Номер слайду 31

Привиди «Раптом поверхом нижче хтось побіг. Хтось по-молодецькому гасав кімнатами - тільки дверима хряскало! …Ці дивні бешкети відбувають в повню!!! А може, це всього-на-всього фантазія?»

Номер слайду 32

Висновок. Письменниця хоче, щоб ми вірили в добрі чудеса, в те, що навіть привиди бувають добрими, іноді й вони потребують нашої допомоги; що людина, навіть маленька, може змінити світ на краще; що старовинні бабусині коралі в добрих руках  обов’язково  допоможуть виправити чужі помилки, повести людину зовсім іншим шляхом: змінять світ на краще. Тож давайте всі вірити в чудо!

Номер слайду 33

Мікрофон

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Степанова Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нагорняк Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мороз Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Курилишин Галина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Руднік Тамара
    Дякую. Дуже гарно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лютик Оксана Миколаївна
    Дякую за цікаву роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
2152
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку