Презентація "Микола Васильович Гоголь. Життя і творчість"

Про матеріал

Презентація містить матеріал про життя та творчість М.В. Гоголя. Про героїв творів Миколи Васильовича Гоголя. Є ілюстрації образів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Васильович Гоголь. Життя і творчість. Створила О. Мартиненко

Номер слайду 2

Вступ"3 Україною Гоголь пов’язаний не тільки серцем, його синівською любов’ю і бажанням добра, а й усією творчістю, більшою часткою безпосередньо, меншою — опосередковано, – пише у своєму дослідженні відомий український літературознавець, професор Василь Яременко. – Шевченко, Куліш, а пізніше й Драгоманов послідовно вважали його українським письменником, що писав російською мовою. Всупереч офіційним ідеологам Росії Гоголь каже про українців і росіян як про два різні народи, зі своїм побутом, своєю історією, окремими характерами й психологією, і веде мову про них, як про рівних".

Номер слайду 3

Дитинство1 квітня 1809 року в селі Сорочинці на Полтавщині народився Микола Гоголь – один з найвидатніших українців у світі. Дитинство великого письменника пройшло в Україні, у мальовничому селі Сорочинці Полтавської губернії. Виріс він у великій родині – крім нього в будинку виховувалося ще 5 хлопчиків і 6 дівчаток (деякі з них померли в дитячому віці).

Номер слайду 4

Родовід. Його родовід сходив до козацької дворянської династії Гоголів-Яновських. Згідно з сімейними переказами, дідусь драматурга Панас Дем’янович Яновський додав до свого прізвища другу частину, щоб довести кровні узи з козацьким гетьманом Остапом Гоголем, який жив в 17 столітті.

Номер слайду 5

Батько. Батько письменника, Василь Опанасович, колишній колезький асесор, мав славу поета, письменника і драматурга: він володів домашнім театром свого приятеля Трощинського, виступав на підмостках в якості актора, писав комедійні п’єси, засновані на українських народних баладах і переказах. До сучасних читачів дійшов лише один твір Гоголя-старшого – «Простак, або Хитрість жінки, яку перехітрив солдат». Василь Опанасович помер, коли Миколі було 15 років.

Номер слайду 6

Мати. Мати письменника, красуня Марія Іванівна, була релігійною людиною і займалася духовним вихованням дітей. Завдяки їй Микола Гоголь став глибоко віруючою людиною, а творчість його, як вважають літератори , наділена фантастикою і містицизмом.

Номер слайду 7

Навчання. Микола Гоголь виріс на Полтавщині. У Ніжині закінчив гімназію, де грав на сцені гімназійського театру. У ті роки в Ніжинській гімназії, де навчався Микола, працювали слабкі викладачі, які не могли організувати учням гідне навчання. З точними науками у Миколи відносини не склалися, але він процвітав в російській словесності та літературі, тяжів до творчості і ревно брав участь у театральних постановках і імпровізованих сценках. Серед товаришів Микола Васильович мав славу коміка і завзятої людини. Письменник спілкувався з Миколою Прокоповичем, Олександром Данилевським, Нестором Кукольником і іншими.

Номер слайду 8

Творчість. У 20 років поїхав до Санкт-Петербурга, бо мріяв публікуватися в журналах. В 1840-ві роки Гоголь багато подорожував – відвідав Францію, Швейцарію, Італію. В Італії написав "Мертві душі". У доробку геніального письменника – відомі на весь світ п’єси та повісті, що перекладені майже на всі мови світу, їх ставлять у театрах та екранізують сучасні режисери. Мудрість і незрівняний гумор, вміння бачити людей, філософське ставлення до життя, іронічність і колоритна, емоційна, точна мова – все це робить і робитиме Гоголя актуальним упродовж століть.

Номер слайду 9

Герої творів1. Чорт - «Ночь перед рождеством»2. Солоха - «Ночь перед рождеством»3. Пузатий Пацюк - «Ночь перед рождеством»4. Дяк Осип Никифорович - «Ночь перед рождеством»5. Оксана -«Ночь перед рождеством»6. Вакула - «Ночь перед рождеством»7. Панночка-утоплениця - «Майская ночь, или Утопленница»8. Солопій Черевик - «Сорочинская ярмарка»9. Мачуха Хавронья Никифорівна - «Сорочинский ярмарок»10. Вій - Повесть «Вий»

Номер слайду 10

Солоха. Жінка весела, жвава, гарна господиня. Здатна притягувати і зваблювати багатьох чоловіків, чим викликає заздрість хутірських кумушок. На її чари трапляється навіть сам чорт. Але мріє вийти заміж за багатого козака Чуба, і стати господинею в його будинку.

Номер слайду 11

Чорт. Містичний персонаж – шкідливий, мстивий, хитрий. Щосили намагається перед настанням Різдва нашкодити: викликає завірюху, яка замітає всі шляхи, краде місяць з неба.

Номер слайду 12

Оксана. Красуня сімнадцяти років. Любить милуватися на себе в дзеркало і розмовляти сама з собою. Багато парубків упадають за нею, в їх числі і коваль Вакула, якого вона довго тримає в немилості.

Номер слайду 13

Вакула. Сильний, мужній парубок, відмінний коваль. Знатний на всю округу художник, який малює церковні картини. Закоханий в дочку козака Чуба, легковажну та примхливу красуню.

Номер слайду 14

Тарас Бульба. Дуже вольова людина, вірою і правдою захищає свою вітчизну і релігію. Один із корінних козацьких полковників старого гарту. Відрізнявся грубою прямотою і суворою вдачею. Незважаючи на свій похилий вік, він був досить сильний фізично і морально

Номер слайду 15

Смерть. Вранці 21 лютого 1852 року, після тривалої хвороби, Гоголь помер в особняку графа Толстого в Москві.

Номер слайду 16

Вшанування пам’яті З кожним роком зростає інтерес до творчості М. В. Гоголя в Україні, адже його бажання увіковічнити засобами літературної творчості рідну Україну, її славний народ дає нам право визначити його як одного із яскравих просвітителів української нації. Недарма Михайло Грушевський вважав Гоголя «одним з найгеніальніших людей, яких дала Україна». Упродовж багатьох років творчість М. Гоголя була об’єктом спеціального літературознавчого аналізу та наукових досліджень

Номер слайду 17

Використані матеріалиhttps://vogue.ua/article/culture/knigi/10-citat-z-tvoriv-gogolya-yaki-aktualni-i-sogodni-48132.htmlhttp://surl.li/rkmdwhttp://www.nbuv.gov.ua/node/5881

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
10 березня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку