Презентація "Микола Вороний. „Євшан-зілля". Образи юнака-половця, старого хана і гудця-акина. Актуальність поеми. "

Про матеріал
Даний матеріал допоможе охарактеризувати образ юнака-половця; співвіднести давноминулі події, описані в поемі, з сучасністю; розвивати культуру зв’язного мовлення, логічне мислення, вміння грамотно висловлювати власні думки, почуття, спостереження; робити висновки та узагальнення, навчати виразному і вдумливому читанню; формувати кругозір, світогляд; виховувати почуття поваги до творчості М. Вороного, української класики; прищеплювати інтерес до наслідків власної праці, пошану до рідного народу, країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вороний. „Євшан-зілля". Образи юнака-половця, старого хана і гудця-акина. Актуальність поеми. Україна! Доки жити буду,Доти відкриватиму тебе. В. Симоненко. Підготувала вчитель української мови та літератури Власова Катерина Василівна

Номер слайду 2

Прочитайте написаний акровірш М. Рильського. Кому він присвячений? Вітаю я тебе, поете, нині Одважно линучи з-під хмар; Рабів будив ти у долині, Огонь злюбивши, як Ікар ! Не відаючи супокою, Оспалих кликав громадян Минуло! Це ж перед тобою У тебе вкрадений Євшан!

Номер слайду 3

Характеристика юнака – половця Половецький юнак сприйнятливий до добра; під впливом доброго до нього ставлення та із часом він «край чужий, чужі звичаї став за рідні уважати». Слова, спів посланця від батька його не вразили, лишили байдужим. І лише чарівне євшан-зілля розбудило пам'ять, він згадав рідний степ, батенька нещасного. І прокинулося в душі юнака пристрасне прагнення до волі, любов до рідного краю, свого народу. Його думки й слова «Краще в ріднім краї милім полягти кістьми, сконати, ніж в землі чужій – ворожій в славі й шані пробувати» є глибоко патріотичними.

Номер слайду 4

Як жив батько-хан без коханої дитини? Зажурився, засмутився, вдень не їсть, а серед ночі плаче бідний та зітхає, сну не знають його очі, світ йому здається без краси і без принади. З яким проханням звернувся половецький хан до гудця? Ти піди у землю Руську – Ворогів наших країну,- Відшукай там мого сина, Мою любую дитину

Номер слайду 5

Перенесімося в минуле - простежимо шлях гудця від Дону до Києва. Скажіть чи міг він у той час пройти цю відстань за три доби, як сказано в поемі? Йде він три дні і три ночі, На четвертий день приходить В місто Київ опівночі Як бачимо, поет навмисно перебільшив можливості гудця, щоб показати, як старець поспішав повернути молодого половця до рідного краю.

Номер слайду 6

Чи дійшли до серця юнака розповіді та пісні гудця?А як зреагував юнак на євшан-зілля ? Які слова сказав, що зробив? У людей є пам`ять слухова, зорова, механічна, пам`ять на запахи. Яка це була пам`ять? пам`ять серця

Номер слайду 7

Пригадайте останні рядки поеми-звернення до сучасної України, до її синів. Яка головна думка твору? Ідея повернення історичної пам`яті, пробудження національної свідомості. М. Вороний звертається до тих, хто забув славну історію свого народу, відцурався своїх земляків, забув рідну мову.

Номер слайду 8

А що для вас було б тим найдорожчим , що покликало б додому?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Українці мають всі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина переживала дні сили і слави, мала перемоги і поразки, переносила найважче випробовування, коли гинули не сотні й тисячі, а мільйони її дочок і синів, потім відроджувалась. Прикро, що деякі українці ставали перевертнями, яничарами, а в наш час манкуртами називають тих, які заради власної вигоди відреклися від рідної матері. Ми повинні розуміти, що тільки тоді наша Батьківщина – Україна – може стати господинею на власній землі, коли всі її сини і дочки будуть працювати для досягнення цієї мети. Отже, ви познайомилися з поемою М. Вороного « Євшан-зілля», в якій поетично опрацьована літописна оповідь про могутній вплив запаху євшан-зілля. Автор звертається до синів України, котрі забули свій край, свою матір. Його запитання-оклик є останнім акордом твору, і в ньому звучить біль і тривога поета: «Де ж того євшану взяти…?»

Номер слайду 11

увагу !Домашнє завдання. 1. Підготуватися до уроку позакласного читання.2. Прочитати твір Євгена Гуцала "У гаї сонце зацвіло". 3. Скласти 12 запитань до зошита за змістом прочитаного.4. Вміти переказувати. Дякуюза

pptx
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
1155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку