Презентація "Модерна графіка"

Про матеріал
Ознайомити учнів з українським мистецтвом графіки; розвивати вміння самостійно знаходити необхідну інформацію, готувати доповіді, аналізувати та характеризувати особливості різних культур; виховувати інтерес до культурної спадщини нашого народу, любов до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл мист Модерна графіка Нарбута Жука констр Єрмілова Станк роботи та ілюстр до класики 2 02 2022

Номер слайду 2

Графіка. У перші роки відбудови зруйнованого народного господарства Радянської України стояло питання підготовки майстрів графіки. У художніх інститутах Києва, Харкова, Одеси почали діяти поліграфічні факультети з майстернями різноманітних графічних технік. Серед викладачів точилася гостра боротьба між представниками →реалістичного напряму (В. Касіян, В. Заузе) →формалізму й натуралізму (В. Єрмилов, І. Падалка). В. Касіян. Перебендя. Василь Єрмілов. Обкладинка журналу «Авангард»

Номер слайду 3

Швидке зростання видавничої справи та періодичної преси сприяло розвитку книжкової графіки. В ілюструванні книг виділився І. Їжакевич («Катерина» Т. Шевченка, «Сорочинський ярмарок» М. Гоголя). Його ілюстрації відзначаються реалізмом, глибоким проникненням у зміст творів. Мені тринадцятий минало (1928)

Номер слайду 4

У графічних майстернях готували спеціалістів у галузі гравюри. У Києві майстерню ксилографії очолила С. Налепинська-Бойчук, у Харкові літографію викладав І. Падалка, в Одесі художників-офортистів готував В. Заузе. В. Заузе. ДубІван Падалка. С. Налепинська-Бойчук

Номер слайду 5

Василь Касіян. Художник послідовно розвивав реалістичну лінію в графічному мистецтві→ оформлення книг («Вечори на хуторі поблизу Диканьки» М. Гоголя,→ офорти до повісті І. Франка «Борислав сміється»). → звертається до образу Т. Шевченка→ літографії «Шевченко на Україні», «Шевченко серед селян», ілюстрації до «Кобзаря»Селянка з Покуття

Номер слайду 6

Георгій Якутович — автор багатьох книжкових ілюстрацій, від ліногравюр, на контрасті чорного й білого (ілюстрації до повісті М. Коцюбинського «Фата Моргана») перейшов до площинно-декоративних композицій. Витонченістю лінії та штриха вирізняються його ілюстрації до повісті І. Франка «Захар Беркут». Г. Якутович. Довбуш. Георгій Якутович. Наречена. Сергій Якутович. Іван Мазепа

Номер слайду 7

У 1956 році в Торонто (Канада) було засновано Українську спілку образотворчого мистецтва. У Торонто є також галереї українського образотворчого мистецтва «Фокус», «Канадсько-Українська Мистецька Фундація». На околиці Ніагарських островів є «Ніагарська мистецька галерея і музей», у якій зберігається творчий спадок одного з визначних митців українського походження В. Курилика. Cерія "Страсті Христові"

Номер слайду 8

Василь Курилик навчався мистецтва у Торонто, Мехіко та Лондоні, де брав участь у виставках Королівської Академії→ понад 7000 картин. →у серії «Український піонер» відтворив історію українських канадців. Чотири панно, що прикрашають інтер’єр канадського парламенту, символізують творчу працю українських поселенців, їхній внесок у суспільне й культурне життя Канади. → серія картин «Страсті Христові» та ілюстрації до Євангелія. У 1970 році художник відвідав Україну і подарував Державному музею ім. Т. Шевченка в Києві свою картину «Дух Шевченка витає над Канадою».

Номер слайду 9

Василь Курилик "Лабіринт". 

Номер слайду 10

Василь Курилик "Дух Шевченка в Канаді", оргаліт, мішана техніка, 1970 р. Національний музей імені Тараса Шевченка. 

Номер слайду 11

 Василь Курилик "Клубок з мотузки та інші дрібниці".

Номер слайду 12

Церкву пресвятої Євхаристії міста Торонто, споруджену в українському модерному стилі за проектом Р. Жука, розписав Мирон Левицький — український художник, графік, ілюстратор, журналіст і письменник→ автор усіх картин і фресок української католицької церкви св. Андрія в Австралії. ікони іконостасу виконані з кольорового скла, оправленого у скловолокно. → розписана, оздоблена іконами та фресками церква св. Володимира в австралійському місті Канберра, збудована в ознаменування тисячоліття Хрещення Русі.

Номер слайду 13

Церква св. Андрія в Лібкомбі (Сидней, Австпалія). Святилище й іконостас

Номер слайду 14

«Богородиця»«Несподіваний дощ» (1988)

Номер слайду 15

→ у головній каплиці міста Люрд (Франція) у вівтарі України прочан зустрічає запрестольна ікона «Богородиця з дитям»→ у музеї Інституту св. Климентія в Римі велична ікона «Свята Ольга, княгиня Руси-України». Український художник, графік та історик мистецтва Михайло Дмитренко народився у місті Лохвиці, що на Полтавщині. Далеко за межами України М. Дмитренко відбувся як маляр-монументаліст сакрального мистецтва. Його живописно-декоративна манера спирається на високі зразки візантійського мистецтва і традиції давнього українського живопису.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Володимир Баляс — український художник, графік, скульптор та ілюстратор, уродженець Рогатина, що на Івано-Франківщині. Мешкаючи в Канаді, В. Баляс оволодів складною технікою мозаїки і створив низку високохудожніх робіт, серед яких «Козак Мамай», «Св. княгиня Ольга», «Св. князь Володимир». У 1952—1953 роках В. Баляс спільно з М. Дмитренком та І. Кубарським виконав чудовий іконостас і розпис українського православного Кафедрального собору св. Володимира в Торонто. Збудований і розписаний у стилі козацького бароко, храм став одним із кращих зразків українського церковного мистецтва в Канаді.

Номер слайду 20

іконостас і розпис українського православного Кафедрального собору св. Володимира в Торонто.

Номер слайду 21

Манюсінька, 1943 Сон.

Номер слайду 22

Георгій Нарбут (1886—1920). Трактуванням стилю модерн вирізняється графічна спадщина Георгія Нарбута (1886—1920). Митець працював у царині силуету, шрифтової композиції, книжкової ілюстрації, геральдики, естампа; був творцем українського державного герба, печатки, банкнот, марок. Митець перший в Україні проголосив принцип архітектурної побудови книги як єдиного цілісного мистецького організму.

Номер слайду 23

Георгій Нарбут. Українська абетка (обкладинка)Георгій Нарбут. Еней та його військо

Номер слайду 24

Паперові гроші номіналом 30, 40 і 50 шагів УНР. Георгій Нарбут, 1918, Київ.

Номер слайду 25

Харківський художник-конструктивіст Василь Єрмілов (1894—1968) є автором різних проектів з промислової графіки. Він малював обкладинки книжок і журналів, плакати, створював нові шрифти, ескізи упаковок, марок.

Номер слайду 26

Ескіз

Номер слайду 27

Мандоліна. 1920-ті рр.  Art Ukraine. В.Єрмілов, Рельєф А, 1920-ті рр. 

Номер слайду 28

1) Портрет художника А. Поважного, 2) Композиція, 3) Арлекін, рельєф

Номер слайду 29

Яків Гніздовський. ВівціІван Падалка. Ескіз обкладинки до «Енеїди»

Номер слайду 30

Анатолій Базилевич (1926—2005). У плеяді графіків вирізняється блискучою майстерністю Анатолій Базилевич (1926—2005). У його оформленні «Енеїду» І. Котляревського перевидавали 17 разів! Образ Енея привертав увагу й інших митців, кожному з яких притаманна індивідуальна манера трактування класичного персонажа. Анатолій Базилевич. Ескіз до обкладинки «Енеїди» (1968)

Номер слайду 31

З появою комп’ютерних інформаційних технологій революційних змін зазнало графічне мистецтво, надзвичайно збагатилися його форми й засоби. Сучасна електронна книжка - безмежна база даних, вона може розростатися як гіпертекст, в умовах інтерактивної діяльності читач здатний збільшувати або зменшувати шрифт, збагачувати літературний текст графічною, звуковою та анімаційною інформацією.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 11 клас, Презентації
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку