Презентація на тему "Біосфера"

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 6 класі з теми "Біосфера". Містить матеріал з основної теми, додаткову інформацію та цікавий контент для уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера. Географія 6 клас. Вчитель Орлова І.І.

Номер слайду 2

Сьогодні ви дізнаєтесь: Як зароджувалось життя на планеті Земля;Хто перший вжив визначення «біосфера»;Який вчений створив вчення про біосферу;Що являє собою оболонка Землі – біосфера;Де проходять межі біосфери;З чого складається біосфера та які основні види живих організмів розповсюджені у межах цієї оболонки;Чи існує взаємозв’язок між біосферою та іншими оболонками планети;Як саме впливає людська діяльність на живі організми та природу Землі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вчені вважають, що Земля, як планета, виникла близько 4,5 млрд років тому. Вона була безлюдною. Сумно хлюпотіли води мілких річок, мовчали безплідні рівнини і голі скелі. Мертву тишу порушував лише гуркіт вулканів, які вивергали розпечену лаву та хмари розжареного попелу. Близько 3,5 млрд років тому в мілководних частинах морів з'явилися перші живі істоти — грудочки білка, що живилися, рухалися, розмножувалися. Звідки вони з'явились? Остаточної відповіді немає досі. Може, це робота ультрафіолетового проміння, а можливо, життя було занесене метеоритами та космічним пилом з безмежних просторів Всесвіту?

Номер слайду 5

Життя на планеті — єдина система в різних формах і на неоднакових рівнях. Це велетенський всеосяжний біологічний комплекс, який прийнято називати біологічною сферою, або біосферою. Минали сотні мільйонів років. Живі організми змінювались і вдосконалювались. Про це свідчать скам'янілі залишки, які можна побачити в краєзнавчих музеях. Спочатку основні види живих організмів жили в морській воді. Тільки близько 450 млн років тому вони почали виходити на суходіл, створивши досьогодні суцільну оболонку життя на Землі — біосферу.

Номер слайду 6

Термін "біосфера" з'явився у науковій літературі у 1875 році. Його автором був Едуард Зюсс, де вчений у межах Земної Кулі виділив декілька структурних частин - оболонок, які назвав геосферами. Одна з геосфер отримала назву біосфера. Сучасне вчення про біосферу розробив український вчений, академік Володимир Вернадський – перший президент Української Академії наук. він дав таке визначення біосфери - це оболонка Землі, склад, структура і енергетика якої значною мірою обумовлені життєдіяльністю живих організмів. За теорією В. І. Вернадського біосфера - це глобальна єдина система Землі, де існує або коли-небудь існувало життя і весь основний хід геохімічних та енергетичних перетворень визначається життям. Вернадський говорив: "На земній поверхні немає сили більш постійно діючої, а тому й більш могутньої за кінцевими наслідками, ніж живі організми, взяті в цілому".

Номер слайду 7

Біосфера (гр. bios — життя + sphaera — куля) — це область поширення життя на Землі, яка охоплює нижні шари атмосфери, всю гідросферу і верхній шар літосфери. Біосфера (у сучасному розумінні) – своєрідна оболонка Землі, що містить усю сукупність живих організмів і ту частину речовини планети, що знаходиться в безупинному обміні з цими організмами.

Номер слайду 8

Біосфера охоплює атмосферу від рівня моря до висоти близько 20-22 км, гідросферу, та літосферу до глибини 3-5 км на суші й до11 км у Світовому океані. Товщина біосфери на полюсах Землі близько 10 км, на екваторі — 28 км. Маса біосфери — близько 0,1% всієї маси Землі.

Номер слайду 9

Всі організми об'єднують у чотири царства живої природи Рослини (близько 500 тис. видів)Тварини (близько 1,5 млн видів) Гриби (понад 100 тис. видів) Мікроорганізми (мікроскопічні, часто одноклітинні організми).

Номер слайду 10

Рослинність – це сукупність усіх рослинних угрупувань на певній ділянці земної кулі (у певній місцевості чи регіоні або на планеті в цілому)

Номер слайду 11

Тваринний світ – це сукупність різних угруповань тварин у певній місцевості.

Номер слайду 12

Наведені цифри свідчать, що можливості для видоутворення на суші були більш сприятливі, ніж у водному середовищі. Органічний світ суші у видовому відношенні більш різноманітний, ніж органічний світ водного середовища. Кількість видів сухопутних тварин складає 93%, а водних – лише 3%. Для рослин характерне аналогічне співвідношення: на наземні флори припадає 92% видів, а на водні – 8%.

Номер слайду 13

Взаємозв'язок біосфери й атмосфери підтримується завдяки процесам фотосинтезу та дихання. Живі організми — регулятори вмісту газів у повітрі. Крім того, рослини, тварини і особливо людина впливають на чистоту атмосфери. Взаємодія біосфери і гідросфери. Вода — це саме життя. Без неї не можуть існувати організми, але й вони мають вплив на склад води в гідросфері. Спеціалісти вважають, що за останні 200 млн років майже не змінилася солоність океанічної води. Солі, накопичені в морській воді, використовуються живими організмами для своєї життєдіяльності. Наприклад, кальцій — складова частина їх скелетів, черепашок, панцирів. Таким чином, завдяки процесам життєдіяльності організми підтримують сталість складу вод гідросфери. Взаємодія біосфери і літосфери. Взаємодія цих оболонок найактивніше відбувається у верхній частині літосфери — земній корі. Рослини своїм корінням, яке проникає в тріщини, руйнують тверді гірські породи і перетворюють їх у пухкі, осадові. В земній корі накопичуються залишки скелетів рослин і тварин, які осідають на дно водойм, утворюючи товщі осадових порід: крейди, вапняку-черепашнику та ін. З рослинних залишків складається й кам'яне вугілля, торф.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

В останні десятиріччя межі біосфери розширились в результаті діяльності людини, яка відправляє в політ штучні супутники Землі й космічні кораблі, де проводяться досліди з різними живими організмами. Все глибше проникають у надра Землі бурові інструменти геологів, а з ними — й мікроорганізми. Та це вже штучні межі біосфери, яку людство називає техносферою. З діяльністю людини і її дальшим проникненням у космос та глибини Землі межі техносфери будуть розширюватися постійно.

Номер слайду 16

Вплив людини на біосферу. На жаль, часто вплив людини на біосферу має негативне значення. Він може бути навмисним: браконьєрство, надмірний вилов риби, неконтрольована вирубка лісів та ін; ненавмисним: знищення організмів внаслідок зміни умов їх життя. Все це призводить до повного знищення або до різкого скорочення кількості тварин і рослин. З вини людини окремі тварини зникли з лиця Землі. Намагаючись загладити свою вину, людина вживає заходи для охорони рослинності і тваринного світу: створює заповідні території, відновлює ліси тощо. Та цього поки що недостатньо. Завдання наступних поколінь — зберегти природу для нащадків. Турбуючись про свої потреби, людина завжди впливала на видовий склад тварин і рослин, виводячи культурні сорти рослин і свійські породи тварин, що відповідають його потребам.

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Людям слід чітко уявити, що вони намагаються побудувати для себе та своїх нащадків, бо нічого з того, що робиться з природою, виправити неможливо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дараган Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
1 травня 2023
Переглядів
6597
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку