Презентація на тему: "Капілярні явища та рослини"

Про матеріал
Учнівський проект, у групі плоовочівник, продавець продовольчих товарів, з теми: "Капілярні явища". Любарський професійний ліцей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Капілярні явища в рослинництвіПідготувала викладач фізики Любарського професійного ліцею Яткевич Л. П.

Номер слайду 2

Капілярні явища грають істотну роль у водопостачанні рослин, пересуванні вологи в грунтах та інших пористих середовищах. По капілярах грунту піднімається вода з глибинних в поверхневі шари грунту. Стінки грунтових капілярів змочуються водою; утворюється увігнутий меніск, в силу чого відбувається переміщення води в численних, спрямованих в різні боки капілярах.

Номер слайду 3

Капілярні явища в неоднорідних пластах пов'язані також з різною швидкістю руху рідини в сусідніх шарах різної проникності. 

Номер слайду 4

У суху погоду грунт зсихається, і в ній утворюються тріщини - капіляри. За ним вода піднімається з-під землі вгору і випаровується. Поверхня землі через це висихає ще більше. Для збереження вологи всередині землі верхній шар грунту розпушують. При цьому капіляри руйнуються і вода залишається в грунті.

Номер слайду 5

Так, наприклад, вологообмін в грунті здійснюється за рахунок підняття води по найтонших капілярах. Тому переорювання грунту, руйнує ці капіляри, сприяє збереженню в ній вологи.

Номер слайду 6

Для затримання вологи в грунті при посіві зерна здійснюють ущільнення грунту (руйнування капілярів на поверхні грунту)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Надходження поживних речовин в кореневу систему рослини регулюється процесом дифузії, а підйом живильного розчину по стеблу або стовбуру рослини в значній мірі обумовлений явищем капілярності: розчин піднімається по тонким капілярним трубках, утвореним стінками рослинних клітин.

Номер слайду 10

Багато дрібних капілярів є в рослинах. капілярні сили обумовлюють підйом води з грунту по стовбурах дерев, волокна деревини яких представляють собою дуже тонкі капіляри. 

Номер слайду 11

Завдяки капілярних явищ і водопідйомною здатності грунтів грунтові води беруть участь в додатковому постачанні рослин водою, розвитку відновлювальних процесів і засолення в грунтовому профілі.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
12663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку