Презентація на тему: "Охорона природи Карпат. Рідкісні рослини." до підручника Н.О.Будної, Т.В. Гладюк, С.Г.Заброцької, Н.Б. Шост.

Про матеріал
Фото для презентації, які зібрані з інтернету, допомогли мені продемонструвати учням рідкісні та зникаючі види рослин Карпат.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІДКІСНІ РОСЛИНИ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ

Номер слайду 2

Українські Карпати – дивовижне місце, де можна відпочити на лоні природи й заглибитися у світ гуцульських містичних вірувань. Природа цього регіону приваблює гостей із різних куточків України. Її рослинний світ захоплює і зачаровує. Знамениті карпатські чаї зігрівають домівки туристів з усієї Європи, а настоянки на травах дають силу і міць.

Номер слайду 3

Флора Карпат – це більше 2000 унікальних видів рослин. Лише тут можна зустріти реліктові породи, які ростуть у регіоні ще з минулої геологічної епохи. Не можна забувати й про ендеміки – рослини, що ростуть лише в карпатському регіоні й ніде більше.

Номер слайду 4

Карпатські ліси та їх особливостіЛистяні та хвойні високогірні ліси – це ідеальне місце для відпочинку та оздоровлення. Туристи з усієї Європи приїжджають сюди, щоб подихати цілющим повітрям, наповненим ефірними оліями хвої. На території регіону ростуть унікальні дерева, що стали частиною Червоної книги Карпат. Наприклад, тут можна зустріти зникаючу модрину польську, яку охороняють в заповідниках і заказниках.

Номер слайду 5

Рідкісні рослини Карпат: квіти та трави. Більшість трав та квітів регіону – це субальпійські види. На всій території України немає багатішого і різноманітнішого флористичного регіону. До того ж з 3000 унікальних рослин 271 вид занесений до Червоної книги України. Найбільш відомі серед них такі:смородина карпатська; ломикамінь карпатський; первоцвіт полонинський; аконіт низький.

Номер слайду 6

Особливої уваги варті карпатські дзвоники. Карпатські дзвони — це ще один вид рослин, реліктовий ендемік на північно-східній межі свого ареалу. Ці дзвоники ростуть поодиноко або групами. Вони віддають перевагу вапняковим скелям лісового поясу гір.

Номер слайду 7

А також дивовижні нарциси, які вкривають гірські полонини навесні. Долина нарцисів в Карпатах — найбільше скупчення рідкісних квітів у світі, розташованих на території Карпатського національного природного парку. Ця унікальна місцина славиться своїми полонами диких нарцисів, що розцвітають на величезній площі більше 250 гектарів.

Номер слайду 8

Окрасою біосферного Карпатського заповідника є квітка Червона рута( народна назва Рододендрон східнокарпатський, або миртолистий)Насправді ця рослина поширена майже по всій земній кулі, та в українських Карпатах цвіте особливий вид. Він дуже рідкісний і занесений до Червоної книги. Побачити цю квітку у всій красі щастить далеко не всім

Номер слайду 9

Як цвіте Червона рута. Це трапляється після перших літніх ночей, коли чарівний ранковий туман вкриває гори. Зникаючи із світанковими променями молодого сонця, він залишає між трав крихітні ніжно-рожеві зірочки. То починають розпускатись квіти рододендрону. З кожним червневим ранком їх стає все більше. Аж поки найвищі карпатські узгір’я не вкриються дивовижним квітучим килимом. Миртолистий має лікувальні властивості і сильний запаморочливий запах. Побачити цвітіння можна лише в горах. Природно він не росте на рівнинах. Може й тому цій квітці приписують магічні властивості, називають її чаклунською.

Номер слайду 10

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
19 квітня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку