Презентація на тему "Порівняльна характеристика логопеда та нейрологопеда"

Про матеріал
Порівняльна характеристика. Чим відрізняється специфіка роботи логопеда та нейрологопеда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель-логопедІванова Ганна Анатоліївна. Порівняльна таблиця«Логопед – Нейрологопед»

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДКритерії для класифікації мовленнєвих порушень1. Психолого-педагогічна класифікація грунтується на порушенні засобів спілкування (ФФНМ, ЗНМ) та порушенні використанні засобів спілкування (заїкання, тахілалія/ брадилалія).2. Клініко-педагогічна класифікація: грунтується на етіологічному та патогенетичному механізмах. Ділиться на:- порушення зовнішнього оформлення висловлення (дислалія, дизартрія, ринолалія, тахілалія) і - структурно – семантичного оформлення мовлення (алалія, афазія)Критерієм для нейро-логопедичної класифікації є рівні порушень організацій мовлення:1. Нецеребральні порушення мовлення (дислалія, ринолалія, дисфонія)2. Церебральні (алалія, афазія, дислексія, дизграфія)

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДМіждисциплінарний підхід. За результатами аналізу наукових джерел виявлено, що логопедія пов’язана з лінгвістикою, психолінгвістикою, психологією, біологією, анатомією. Через що мозкові механізми організації мовлення розглядалися вузько. Нейрологопедія враховує досягнення нейронаук і інтегрує ці знання в нейрологопедію і тому для нейрологопеда важливо враховувати в роботі стан сформованості:гностико-праксичного рівня у дитини координаційного рівня м’язового рівня Акцентом нейронаук у роботі з дітьми є опора на нейропластичність мозку.

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Знання неврологічних основ мовлення. Класична логопедія розглядала тільки анатомо-фізіологічний механізм органів артикуляції, провідні шляхи передачі нервових сигналів, участь мозочка. Нейрологопедія розширила та доповнила класичну логопедію відомостями про мозкові механізми, взаємодію мовленнєвих центрів, вплив базальних ганглій, про міжструктурну інтеграцію та порушення в роботі стовбура мозку {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДВзаємодія з фахівцями. ЛОР, офтальмолог, невролог+ ендокринолог, генетик, фізіотерапевт, ерготерапевт, психотерапевт, дієтолог, ортодонт. Взаємодія стала інтинсивнішою.

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДСуб’єкти. Діти-логопати із зовнішнішніми логопедичними проявами.(Мовленнєва паталогія визначається легко). Логопати, у яких проблеми мовлення є «видимою частиною айсберга», тому що мовленнєва патологія ускладнена когнітивними, емоційними та поведінковими порушеннями.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Діагностика. Врахування стану сформованості невербального мовлення і вербально (імпресивного та експресивного), психо-моторні передумови мовлення логоанамнез, дихання, голос, будова мовленнєвого апарату) Нейрологопедичний статус: класична логопедія + стан сформованості функціональних блоків Лурія + сукцесивних та симультанних синтетичних процесів + обстеження стану сформованості механізмів сприймання, розуміння, продукування мовлення + стан сформованості синтагматичних та парадигматичних відношень. Нейрологопедичний профіль{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕД

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДМеханізм корекціїВикористання сенсо-моторних операцій без врахування провідної модальності. Використання сенсо-моторних операцій з урахуванням провідної модальності. Використання стимуляційних методик.

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДМетодики та посібники. В класичній логопедії посібники побудовані за принципом «слово-малюнок». Вся логопедична робота здійснюється за столом перед дзеркалом. Використовується принцип «йти за дитиною», проводимо заняття використовуючи весь простір кабінету. Посібники побудовані на використанні в нейрологопедичній практиці нейрофізіологічних вправ, вправ на міжпівкульну взаємодію, логіко-ритмічні ряди, кінезіологічні вправи.+ наявність інтерактивних та більш реалістичних іграшок.

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Підготовка фахівців. Знанієва парадигма =набір «Знання-уміння-навички»Компетентнісний підхід{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій для порівняння. КЛАСИЧНИЙ ЛОГОПЕДНЕЙРОЛОГОПЕДПотреба у взаємодії з родиною. Виявляється у виконанні домашніх завдань та призначень лікаря. Розробка індивідуальної траєкторії розвитку при умові комплексної взаємодії фахівців + батьки – головні фасилітатори розвитку дитини.

Номер слайду 10

НЕЙРОЛОГОПЕДприймає ефективні рішення у складних і непередбачуваних умовах, адаптуватися до нових ситуацій професійної діяльностіоцінює межі власної фахової компетентності, приймати рішення та продовжувати навчання та/або підвищення професійної кваліфікації відповідно до наявних потреб і запитівздатність до міждисциплінарного комплексного аналізу мозкових механізмів виникнення мовленнєвих і когнітивних дисфункцій у дітей і відновлення мовлення та інших психічних функцій у дорослих з метою створення нейрологопедичних програм компенсації відповідно до сучасних нейропсихологічних, нейрологопедичних, нейролінгвістичних дослідженьрозробляє та впроваджує індивідуальні програми логопедичного масажу для осіб із вродженими або набутими порушеннями мовлення різного рівня функціонування організмуздійснює теоретичний, методологічний та емпіричний аналіз актуальних проблем спеціальної та інклюзивної освітирозробляє та впроваджує інноваційні методики нейрологопедичного впливу і нейротехнології корекційно-розвивальної роботи з особами з особливими освітніми потребами, зокрема, з тяжкими порушеннями мовленняздійснює діагностико-аналітичну, корекційно-розвивальну, консультативну діяльність з урахуванням особливих освітніх потреб здобувачівефективно взаємодіє з батьками, колегами, іншими фахівцями у процесі психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами на засадах партнерства

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Додано
25 лютого
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку