Презентація на тему: "Шевченко - драматург"

Про матеріал
Тарас Шевченко - не лише поет і прозаїк, а й драматург. Написав він кілька п'єс, але повністю збереглися лише драма "Назар Стодоля" та уривок з історичної драми "Микита Гайдай".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тарас Шевченко - не лише поет і прозаїк, а й драматург. Написав він кілька п'єс, але повністю збереглися лише драма "Назар Стодоля" та уривок з історичної драми "Микита Гайдай", в якій ідеться про національно-визвольну війну українського народу проти польської шляхти під керівництвом Богдана Хмельницького. Устами сотника Микити Великий Kобзар закликав слов'янські народи до братерства.

Номер слайду 3

Єдиним драматичним твором, який зберігся повністю, є історична драма «Назар Стодоля» (1843p). П'єса «Назар Стодоля» була написана російською мовою, але згодом Т. Шевченко переклав українською всі репліки, монологи й діалоги, залишивши російськомовними тільки ремарки. Автограф твору до нас не дійшов, тому основним вважається текст «Назара Стодолі», надрукований у 1862 році в журналі «Основа». Драма «Назар Стодоля» стала яскравим явищем у європейській драматургії. Вона виявилася надзвичайно сценічною, на її основі можна було ВЧИТИ перевтілювання молодих акторів мистецтва. Молодому Шевченкові вдалося без періоду учнівства досягти вершин в драматургії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Т. Г. Шевченко — центральна постать українського літературного процесу XIX ст. Його творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу.

Номер слайду 6

Поет української нації! Шевченко мав непересічні знання зі старої і нової історії, прекрасно орієнтувався у живописі, знав і глибоко розумів класичну музику. Усе це відбивалося в лексиці його творів, особливо останніх, періоду життя — після заслання. Звертаючись до античності сюжетів, поет використовує назви відповідних країн, міст, річок, народів.

Номер слайду 7

П'єса «Назар Стодоля» Тараса Шевченка посіла важливе місце в історії української драматургії. Маючи різнобічні театральні зацікавлення, успадкувавши і творчо розвинувши традиції своїх попередників, Шевченко створив побутову мелодраму, текст якої відлунюється історичними подіями XVII ст., а позитивним ідеалом є герої Національно-визвольної війни українського народу.

Номер слайду 8

Усе, до чого доторкався геній Шевченка, позначено високою поезією. Його неповторна творча індивідуальність проявилась і в драматургії. Можна тільки пошкодувати, що нею Шевченко займався лише в початковий період своєї літературної діяльності.

Номер слайду 9

Тарас Григорович Шевченко-Великий син України! Любов Тараса Шевченка до України, Своєї Батьківщини була безмежна. Він писав твори про Україну. Всі проблеми які були актуальні в 19 ст. для нас українців залишились актуальними і зараз. В Шевченка стільки характеристик, що можна бачити паралелі із сучасною добою. Шевченкова творчість - це підручник життя. Дає нам знати, що погано, а що добре; ким не треба бути, а ким треба. Тарас Григорович Шевченко - глибока людина, яка хотіла бачити людей із середини, зрозуміти їхню сутність, зрозуміти кращий шлях життя, а не той що був тоді в Україні. Тарас Григорович хотів дати нам кращий шлях і він це зробив своїми віршами, творами, картинами. Великий геній нам надав жагу до життя, патріотичний дух, просвічену душу, людську душу.

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку