Презентація на тему "СНІД"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана як просвітницький матеріал на виховних годинах у старшокласників для попередження зараження ВІЛ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Запобігання хворобам, що передаються статевим шляхом та попередження ВІЛ-інфікування. Виконала вчитель біології санаторної школи-інтернату №22м. Києва Чистякова Л. П.

Номер слайду 2

Ознайомившись із цією темою, ви дізнаєтесь про: Хвороби, які передаються статевим шляхом;Які їхні симптоми та наслідки;Дізнаєтесь про шляхи розповсюдження ВІЛ-інфекції;З”ясуєте, чим відрізняється ВІЛ-інфекція від СНІДу;Як уникнути цих захворювань.

Номер слайду 3

Ситуація 1. Марина хоче розпочати статеве життя, але про хвороби, які передаються статевим шляхом чула небагато, і взагалі вважає, що ними хворіють тільки сексуально розпусні люди. Що б ви порадили їх зробити у такій ситуації? Чи застрахований на 100% хто- небудь із нас від таких хвороб?

Номер слайду 4

Ситуація 2. Юрко підозрює, що він може бути заражений венеричним захворюванням, але йому ніяково поговорити з дорослими. Він вирішує не відвідувати лікаря, а натомість попросити друга купити йому які- небудь ліки. До чого може призвести самолікування?Що б ви зробили у такій ситуації?

Номер слайду 5

Ситуація 3 Оля збирається використовувати презервативи зі своїм хлопцем, але він відмовляється. Оля вирішує вступати в статеві стосунки без презерватива. Що б ви порадили Олі у такому випадку?До чого можуть призвести незахищеі статеві контакти?

Номер слайду 6

Сексуальне здоров”я це: Загальний добробут людини– фізичне, розумове і психічне, соціальне й духовне здоров”я, без насильства, жорстокості і образ, зі свободою вибору і інформованою згодою.

Номер слайду 7

Інфекції, що передаються статевим шляхом– це венеричні захворювання. Хворіють і чоловіки, і жінки. Це сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз,СНІД і ін. Вони не залишають після себе імунітету і при повторних зараженнях хвороба розвивається знову (виняток—СНІД, він невиліковний)Ці хвороби самі по собі не проходять, без медичної допомоги людина буде хворіти все життя.

Номер слайду 8

Заповніть таблицю: Назва Збудник Прояви Наслідки хвороби

Номер слайду 9

СИФІЛІСХвороба відома з 15 століття, коли у Європі були цілі епідемії. Збудник: бліда трипонема. Живе і розмножується лише у тканинах людини. Джерела зараження: хвора людина, дуже рідко-- предмети вжитку. Симптоми: виразка у місці проникнення інфекції, висип на тілі. Наслідки: враження нервової, серцево-судинної систем, кісток. Хвороба ВИЛІКОВНА.

Номер слайду 10

Симптоми сифілісу

Номер слайду 11

ГОНОРЕЯВідома із 17 століття,мала назви “французький нежить”, або“трипер”Збудник– гонокок. Шляхи передачі: статевий, під час пологів, дуже рідко– побутовим. Симптоми: іноді безсимптомно,як правило– гнійні виділення із статевих органів. Наслідки: безпліддя,враження різних систем органів. ВИЛІКОВУЄТЬСЯ.

Номер слайду 12

ХЛАМІДІОЗЗбудник: хламідія. Дуже дрібний внутрішньоклітинний паразит. Шляхи зараження: статевий, іноді через побутові предмети (рушник, білизна)Симптоми: Запалення органів сечовидільної системи, біль при сечовипусканні. Наслідки: безпліддя. Потрібне тривале лікування.

Номер слайду 13

Що таке ВІЛ?ВІЛ- вірус імунодефіциту людини, який викликає хворобу- ВІЛ-інфекцію,остання стадія якої відома як синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

Номер слайду 14

Збудник ВІЛЗбудником є ретровірус (містить РНК),який інфікує перш за все клітини імунної системи і організм не може нічого протиставити іншим збудникам хвороб.

Номер слайду 15

Гіпотези походження ВІЛВірус створений штучно в кінці 70-х років методом штучної інженеріїВІЛ—типовий ретровірус, який існував давно і еволюціонував разом з людиною. Антитіла до вірусу є у деяких мавп у Африці;Можливо, через порізи під час полювання на них вірус потрапив у популяцію людей. Вперше виявлений і описаний в кінці 70-х років минулого століття.

Номер слайду 16

Кількість людей, які мають ВІЛ-інфекцію ( по країнах)

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Шляхи передачі ВІЛ-інфекціїСтатевий. При переливанні кровіПід час вагітності та пологів від інфікованої матері до дитини. Під час годування груддю (якщо мати ВІЛ-інфікована)При використанні нестерильних хірургічних інструментів, шприців

Номер слайду 19

Вірус ВІЛ НЕ передається: Через укуси комах. Повітряно- крапельним шляхом. Через потискання рук. Через “сухий” поцілунок. Через посуд, одяг, спільне користування ванною, туалетом і т.п.

Номер слайду 20

Витяги із Закону про СНІД: ВІЛ-інфіковані зобов”язані: Уживати заходів з попередження поширення інфекціїРегулярно проходити медогляд ВІЛ-інфіковані громадяни мають право: На гуманне ставлення суспільства. На збереження в таємниці відомостей про стан свого здоров”я. На професійну діяльність з обраної спеціальності за винятком робіт, установлених спеціальним переліком. На медичну допомогу в будь-якіймедичній установі. Також передбачається кримінальна відповідальність медперсоналу у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 8 років за зараження вірусом імунодефіциту.

Номер слайду 21

Важливо пам”ятати!Вакцини, яка б захищала від вірусу імунодефіциту людини НЕ існує!Можливий захист—уникнення випадкових статевих зв”язків, використання презервативів, навчання людей правильній статевій поведінціІ, звичайно, здоровий спосіб життя. Без нього– нікуди…

Номер слайду 22

Факт чи міф?Подивившись на когось, ви можете визначити, чи має ця особа вірус СНІДу. Цим вірусом можуть заразитися тільки чоловіки. Поцілувавши хворого, ви самі заразитесь. Якщо вірус СНІДу потрапляє у кров, його не можна вбити вже нічим. Ви можете заразитись вірусом у громадському транспортіСНІДом можна заразитися, здаючи кров. Якщо ви здорові та сильні, то не можете заразитися СНІДом. Презерватив на 100% захищає від зараженняЄ ліки від СНІДуЄ окремі люди, які мають імунітет від цієї хвороби. Наркомани можуть передати вірус через використаний шприц

Номер слайду 23

Анекдот в тему. Слово “НІ” все ще є самим надійним контрацептивом…

Номер слайду 24

pptx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
1432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку