Презентація на тему "Соборність України"

Про матеріал
Матеріал, щодо відзначення Дня Соборності в Україні. Кожен рік наша держава відзначає це свято. Цей матеріал для проведення виховного заходу у 10 - 11 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – СОБОРНІСТЬ НАШИХ ДУШ»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета: розширити кругозір здобувачів освіти про історію виникнення та святкування Дня Соборності України; закріпити знання, отримані на заняттях української літератури, історії України; прищеплювати любов і повагу до історичних та культурних надбань українського народу, інтерес до минулого; виховувати почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей та історії власного народу.

Номер слайду 4

Боротьба за Українську самостійну соборну державу – найбільш яскрава сторінка історії визвольних змагань українського народу. За волю і незалежність України загинули десятки тисяч кращих українців. Реалізувалися мрії багатьох поколінь нашого народу про об’єднання в єдину соборну державу. На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Здавна земля наша була ласим куснем для сусідів. Історія України – це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність та єдність. Ці дні неодмінно будуть вписані в українську історію. І зараз від багатьох залежить, як саме про них потім писатимуть. Українська історія твориться зараз. Зрештою, не лише українська. Як причину агресії проти України президент росії володимир путін, серед іншого, навів «аргументи», так би мовити історичного характеру. Мовляв, Ленін і більшовики свого часу створили якусь не таку Україну. Уявлення путіна про українську історію вражають своєю химерністю. То він заявляв, що українців придумав граф Потоцький, тепер – що Україну створив Ленін. Але давайте звернемось до історії…

Номер слайду 5

Колись давно Бог створив народи, і кожному наділив землю. Наші предки кинулися пізніше, але землі їм уже не дісталося. Тож вони прийшли до Бога, та він у цей час молився. Вони не посміли йому щось казати, і терпеливо почали чекати. Через деякий час Бог озирнувся і побачив людей. Він сказав, що вони дуже чемні та запитав чому вони чекають. Дізнавшись чого пращури прийшли до нього, то Бог запропонував їм чорну землю. Ні, - відповіли пращури,- там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці. Ну, тоді вам я дам землю, ту що залишив для Раю, там є все: річки, озера, ліси, степи. Але пам’ятайте, якщо будете її берегти, то вона буде вашою, а ні – то ворога. Пішли наші предки на ту землю, оселилися й живуть донині. А країну свою назвали Україною.

Номер слайду 6

Перші географічні відомості про територію України збереглися ще з давніх часів у працях відомих грецьких істориків, географів та мандрівників – Геродота (V ст. до н. е.), Страбона (І ст. до н. е.), Птолемея (II ст.). У своїх працях вони описували південь України, найбільше – Причорномор'я, де існували грецькі міста-держави. Змальовуючи природу цієї території, вчені відзначали її багатства, передусім потужні темні ґрунти, широкі повноводні річки, чудові пасовища для худоби. Пізніше арабські та візантійські мандрівники описували побут, культуру, господарство людей, які жили на землях Середнього Подніпров'я та Північного Причорномор’я.. Вони згадують про гостинність людей, їх миролюбний характер. З античних часів дійшли до нас і перші картографічні зображення цих територій.

Номер слайду 7

Після утворення давньої держави Київської Русі, завдячуючи арабським і європейським мандрівникам та купцям, відомості про територію України значно поширилися у світі. Перші вітчизняні згадки про територію нашої держави є в літописах, княжих грамотах, літературних творах. У найдавнішому літописі «Повість минулих літ», автор вперше вживає назву „Русь” (862 р.). У Київському й Галицько-Волинському літописах вживається назва „Україна” (1187 р.). У них є відомості про заснування давньоруських міст, спорудження замків, церков, заселення й освоєння нашими пращурами нових територій.

Номер слайду 8

Олег (882-912)Володимир Великий(980-1015)Київський князь Олег (882 – 912). Фактично наслідком його діяльності було утворення Київської Русі. Він увійшов в історію, як «збирач земель руських». Саме йому належить вислів: «Хай Київ буде матір’ю міст руських». Остаточно Україна-Русь, як єдина та могутня держава, сформувалась за часів Володимира Великого (980-10150). Кордони Київської Русі простягалися від Карпат до Волги, від Балтійського до Чорного й Азовського морів.

Номер слайду 9

А далі…Далі в Україну прийдуть тяжкі випробування…Розпад Київської Русі на окремі самостійні князівства, татаро-монгольська навала, спалення Києва…

Номер слайду 10

Потім…Потім поділення українських земель між Великим князівством Литовським (Волинь), Річчю Посполитою(Галичина та Західне Поділля)Угорським королівством(Закарпаття), Молдавським королівством(Закарпаття). А решта українських земель буде насильно приєднана до московської держави.

Номер слайду 11

У 1667 році між московським царством та Річчю Посполитою буде підписано Андрусівське перемир’я, яке поставить крапку у російсько-польській війні 1654-1667 р.р. Умови сепаратного перемир’я викликали велике незадоволення серед українського суспільства. Андрусівський сепаратний договір, порушивши умови Переяславської Ради (1654 р.) та інших договорів з гетьманами Б. Хмельницьким, Ю. Хмельницьким та І. Брюховецьким, закріпив насильницький поділ української етнічної території на дві частини — Правобережну Україну і Лівобережну Україну, остаточно затверджений так званим Вічним миром в 1686 році. Водночас Андрусівський сепаратний мир започаткував процес поступової втрати Українською козацькою державою статусу суб’єкта міжнародно-правових відносин. Проте договір 1667 р. не означав зникнення з карти Європи Української козацької держави, яка, незважаючи на існування двох політичних центрів (Правобережжя та Лівобережжя), продовжувала існувати як єдиний державний організм.

Номер слайду 12

Іван Мазепа. Семен Палій. Петро ІКарл ХІІУ свій час гетьман Іван Мазепа спробував об’єднати Правобережжя та Лівобережжя. 15 червня 1724 р. Іван Мазепа став гетьманом обох частин України – Правобережної і Лівобережної. Ця подія відбувалася на тлі Північної війни 1700-1721 років між, з одного боку, Північним союзом (Росія, Данія і Польща), з іншого – Швецією. Тоді Україна перебувала під протекторатом Москви і була включена в цю війну. Попри наростаючий тиск Москви, Іван Мазепа наполегливо й послідовно йшов до головної мети: перетворення України на державу європейського зразка зі збереженням традиційного козацького устрою. Амбітний Петро І, розбудовуючи свою імперію, не мав жодного наміру рахуватися з зобов’язаннями Росії і правами України. Знищення української державності було неминучим. Гетьман Мазепа розумів це краще, ніж будь-хто інший. Тому у 1708 році Мазепа укладає договір із шведським королем Карлом ХІІ. Згідно цього договору Україна визнається незалежною і вільною державою. Також до складу Української держави мають повернутись всі землі, загарбані московією.

Номер слайду 13

Але у 1709 році відбулась Полтавська битва між армією Петра І та шведського короля Карла ХІІ, яка завершилась поразкою останнього. Наслідком для України стало перекреслення сподівань на визволення з-під влади московії. А самого Івана Мазепу московські попи предали анафемі. Україна заплатила страшну ціну за спробу визволитися з-під імперського ярма. Трагедія гетьманської столиці Батурина, вирізаного військами Меншикова, стала однією з найкривавіших сторінок нашої історії. Тисячі українців були закатовані й страчені. Україна на цілі століття потонула у мороці колоніального рабства. Іван Мазепа, безумовно, історично переміг. Бо служив святій справі – свободі єдиної України.

Номер слайду 14

«Весна народів»https://www.youtube.com/watch?v=f. Ld5y. COLp. LM&t=178s

Номер слайду 15

Злука УНР та ЗУНР.https://www.youtube.com/watch?v=DBg. YLk. NHFew

Номер слайду 16

Урок підготувала і провела викладачка суспільних дисциплін ДЗП(ПТ)О «ПРИДНІПРОВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ М. ДНІПРО», Н. О. Галкіна. В цьому уроці були використані такі матеріали: Відео «Весна народів. Революція 1848 р. в Австрії і Україна» – уроки історії Пітона Каа. Відео «Акт Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року» – автор Богдан Свириденко. Кліп групи «Діти Фрістайла» – «Україна моя».

Номер слайду 17

Дякую за увагу. Разом переможемо!

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку