Презентація на тему: "Жанри кіномистецтва"

Про матеріал
У презентації представлені матеріали із підручника Л.М. Масол до теми: "Жанри кіномистецтва"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанри кіномистецтва. Підготувала вчитель мистецтва: Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

• Який кінофільм справив на тебе сильне враження? Які емоції викликала музика у кінострічці?У сузір'ї видів мистецтва кіно — наймолодше. Воно захоплює, вражає, надихає... Його художня мова доступна, зрозуміла всім. Саме завдяки цій демократичності кінематограф став наймасовішим. Кіно належить до синтетичних видів мистецтва, поєднуючи драматургію, акторську гру, музику, костюми та інші складові фільму. Секрет популярності кіно в тому, що воно є результатом творчої фантазії, але глядачі сприймають такі вигадані кіно історії, як реальність. Кінофільм — продукт колективної творчості, яку очолює режисер. Він вибирає сценарій, збирає акторську групу, керує процесом зйомки. До створення фільму причетні люди різних професій: сценаристи, оператори, актори, художники, композитори, звукорежисери, звукооператори, продюсери, майстри реквізиту та багато інших. Проте авторське право на фільм мають представники як мінімум п’яти професій: сценарист, режисер, оператор, художник і композитор. Кіномистецтво поділяється на ігрове (або художнє), документальне, науково-просвітницьке (науково-популярне, навчальне) та анімаційне. Кожен із них має чимало різновидів у своєму «сімействі». За тривалістю екранного часу склався поділ фільмів на короткометражні (менше 35 хвилин), повнометражні (1-2 години) та багатосерійні.

Номер слайду 4

Сучасні короткометражні картини українських режисерів отримують нагороди на українських і зарубіжних кінофестивалях, наприклад, «Довіряйте професіоналам», «Смачного», «Шпілі-Вилі» (реж. І. Шоха), «Магазинчик», «Клуб невдах», «Останній лицар» (реж. О. Онуфрієв), «Made in Чайна» (реж. О. Гужель). Кіножанри частково пов’язані з жанрами літератури: комедія, трагедія, мелодрама, детектив, історичний і фантастичний. Проте у кіномистецтві розподіл на жанри умовний, неоднозначний. У багатьох сюжетах поєднуються ознаки кількох жанрів. У сюжеті фільму-драми на першому плані конфлікт героїв, а в мелодрамі — яскраві емоційні ситуації. Комедія має на меті розсмішити глядачів. Своєрідність, витонченість притаманні французьким комедіям, серед яких чимало цікавих для сімейного перегляду. До фільму «Амелі» музику написав композитор Ян Тьєрсен, і його ніжний і витончений вальс став візитівкою головної героїні (актриса Одрі Тоту). Кінокадри й постери: 1 — комедія «9 життів»; 2 — «Амелі»; 3 — «Не всі вдома»

Номер слайду 5

• Подивись фрагменти з комедійних фільмів. Як музика допомагає створити образ мрійливої і романтичної головної героїні Амелі? Які інструменти виконують вальс?Пригодницькі фільми захоплюють романтикою мандрів. Особливий художній світ казковості притаманний жанру фентезі. Глядачі разом із акторам, нерідко міфічними істотами, поринають у ситуації чаклунств і магії, неймовірних перетворень.Історичні кінострічки, як і картини в малярстві, демонструють справжні події, що реально відбувалися у минулому. Жанр екшн, який називають просто бойовик, вражає уяву екстремальними епізодами з участю супер-героїв: перестрілками, погонями, бійками з каскадерськими трюками й спецефектами, що тримають глядача у напрузі.

Номер слайду 6

Музичні фільми схожі з жанром мюзиклу. Вони наповнені піснями й танцями, що несуть радість людям, заряджають оптимізмом і часто закінчуються хепі ендом. Музика до фільму (англ. film score) — це низка композицій, які називають саундтреками, написаних спеціально для музичного супроводу фільму одним або кількома композиторами. Їх виконує оркестр, гурт, інструментальні солісти, хор або співаки. Запис і зведення виконаних композицій здійснює звукорежисер або саунддизайнер. Він також добирає фонову музику, яка ілюструє окремі епізоди, імітуючи певні потрібні за сюжетом звуки (гомін великого міста, голоси тварин, постріли тощо). Приклад сучасного мюзиклу, створений у кращих традиціях цього жанру, — «Ла-ла-ленд», володар премії «Оскар» (головні ролі виконали Райян Гослінг і Емма Стоун). Кадр із фільму «Ла-ла-ленд»

Номер слайду 7

Екранізація — це кіноверсія відомого літературного твору, також комп’ютерних ігор чи коміксів. Серія фільмів про Гаррі Поттера, знятих за романами британської письменниці Джоан Роулінг, є однією з найуспішніших в історії кінематографу. В екранізіції переплітаються жанрові риси пригодницького фільму, детективу, фентезі. Безперечно, важливу роль грає музика, написана композиторами Джоном Вільямсом, Патріком Дойлом, Ніколасом Хупером та Олександром Деспла. Добірка епізодів із кращими музичними фрагментами з фільмів про Гаррі Поттера:• Переглянь музичні епізоди з кінофільмів. Добери фрагменти для створення власного відеоролику «Магічна музика з «Гаррі Поттера». Використовуй ці музичні фрагменти (у форматі файлів mp3) для монтажу і звукових вставок до власного відео.1 — головні ролі Гарpi та його друзів зіграли діти-актори: Деніел Редкліфф, Руперт Ґрінт, Емма Вотсон; 2 — Постер до фільму про Гаррі Поттера

Номер слайду 8

В українському кінематографі екранізацію створено до книги легенди українського року Кузьми Скрябіна «Я, победа і Берлін». Роль Кузьми, музиканта і композитора, зіграв актор театру та кіно Іван Бліндар. Режисеркою стрічки стала Ольга Ряшина. Гурт СКРЯБІН «Мам»Гурт СКРЯБІН «Люди як кораблі»

Номер слайду 9

Розучування пісні

Номер слайду 10

Увагу режисерів завжди привертали життя і творчість митців, зокрема видатних композиторів. Приміром, Моцарту присвячені кінострічки «Amadeus» (режисер М. Форман, 1984), «Wolfgang Mozart» (режисер Ю. Херц, 1991). Перший із них акцентує увагу на суперництві між Моцартом і Сальєрі, який заздрив геніальному композитору, що породило легенду про отруєння генія, якому було лише 35 років. У кінофільмах частина епізодів розкриває унікальність Мокарта-вундеркінда, зокрема першу зустріч австрійського придворного композитора А. Сальєрі із суперталановитою дитиною — маленьким Вольфгангом, який віртуозно грав на клавесині без нот і навіть із зав’язаними очима. Також глядачів завжди цікавить загадкова історія створення «Реквіуму», який був замовлений важко хворому композиторові невідомим у чорному плащі й масці. Актор Ф. Мюррей Абрахам став лауреатом премії «Оскар» за найкращу чоловічу роль, створивши непересічний образ композитора Антоніо Сальєрі. Кінокадри: Моцарт (актор Том Халс) і Антоніо Сальєрі (актор Ф. Мюррей Абрахам)Переглянь епізоди з фільму «Amadeus».• Який образ композитора тебе зацікавив?Який найбільш переконливий у плані акторської гри? Як режисер у драмі митця складної долі знаходить місце комічним епізодам, які посилюють контраст і змальовують образ Моцарта реалістично?

Номер слайду 11

Мистецька скарбничка. Саунд-дизайнер (з англ. sound design — дизайн звука) — творча професія зі створення звукового оформлення, шумових ефектів у театрі, екранних мистецтвах, комп’ютерних іграх, рекламі. Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Про які жанри кінематографу ти дізнався / дізналася вперше? Про які хочеш дізнатися більше, самостійно переглядаючи стрічки.2. Передай свої враження від прослуханої кіномузики. Поясни, яка її роль у створенні яскравих образів, зокрема портретів головних кіногероїв.3. Один із головних персонажів фільмів про Гаррі Поттера маг-професор Альбус Дамблдор, директор школи чародійства «Хогвартс» сказав: «Музика — це магія, яка перевершує все, що ми тут робимо!» Підтвердь цю думку, посилюючи прикладами, або спростуй її, якщо з нею не погоджуєшся.

Номер слайду 12

Самостійне дослідження, медіапошук. Проведи паралелі між сюжетами мюзиклу «Моцарт» і кінофільму «Amadeus». Порівняй кінообрази Моцарта і Сальєрі з персонажами головних героїв у мюзиклу, де Моцарт на сцені зачаровує енергією та емоціями, а Сальєрі захоплює загадковістю. Фантазую, експериментую, дію. Придумай рекламу до музичного фільму, який тебе зацікавив найбільше.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
16 квітня
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку