Презентація на тему: "Життєвий і творчий шлях Лесі Українки"

Про матеріал
1871 рік для української літератури дуже знаменитий. Цього року народилася Леся Українка, що згодом за словами Івана Франка, стала чи не наймужнішим поетом на всю Україну. Народилася Леся Українка 25 лютого в Новгород – Волинському, в славній родині косачів (Лариса Петрівна Косач - Квітка).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Підготувала вчитель української мови та літератури Звенигородської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів – спортивного ліцею. Погоріла Наталія Миколаївна

Номер слайду 2

Дитинство. Перші кроки1871 рік для української літератури дуже знаменитий. Цього року народилася Леся Українка, що згодом за словами Івана Франка, стала чи не наймужнішим поетом на всю Україну. Народилася Леся Українка 25 лютого в Новгород – Волинському, в славній родині косачів (Лариса Петрівна Косач - Квітка). Батько Лесі – Петро Антонович Косач був людина освічена й для свого часу передова, а натурою лагідна та добра. З боку матері рід (Драгоманових) сягає в бурхливі часи козацьких війн з турцько-татарськими загарбниками. Лесина мати палко кохалася в мистецтві, невтомно збирала його зразки: різні орнаменти, тканини, вишиванки, а також пісні, казки тощо. Вона була свого часу видатна письменниця і друкувалася під псевдонімом Олена Пчілка.

Номер слайду 3

Дитинство. Перші кроки. Зі всіх шістьох дітей, що були в Косачів (два сини і четверо дочок), Леся найбільше вдалася в батька: і вродою, і характером, і звичками. Обидва вони були однаково лагідні та безмежно добрі, стримані, терплячі, однаково наділені виключною силою волі. Вони обоє були поблажливі в ставленні до інших, але не до себе, важко уявити, щоб вони зробили щось таке, що вважали за нечесне. Їм були огидні жадоба, зажерливість, користолюбство тощо.

Номер слайду 4

Рання творчість. Була в них ще одна спільна риса: вони надзвичайно цінували людську гідність. Грамоти Леся навчилася дуже рано. Коли їй було чотири роки, вона вже дуже добре володіла читанням. А через рік Леся самостійно писала коротенькі листи до своєї бабусі в Гадяч та за кордон до дядька Михайла Драгоманова. Подорожі до мавки. Дуже рано почала Леся знайомитися з народною творчістю: піснями та художніми виробами. Мати возила дітей до різних сіл та містечок. Там вона зачаровано слухала веснянки, які селяни співали бодай чи не всім селом. Діти, а особливо Леся, сприймали це все з великим захопленням. Багато пісень увійшло у побут Косачів і стали там улюбленими піснями; це такі як «Подоляночка», «Зайчик», «Женичок - бренчичок» та інші.

Номер слайду 5

Місце проживання. Навесні 1882 року родина Косачів перебралася на постійне проживання до села Колодяжного, що недалеко повітового містечка Ковеля. Тут поліська народна стихія заполонила Лесю і на якийсь час повністю її поглинула. В цьому селі Леся за допомогою свого брата Михайла виконала дуже цінну роботу: записала від різних людей дуже багато пісень. Перед текстами кожної пісні наклеєна була стрічка нотного паперу з нотами мелодії тієї пісні.

Номер слайду 6

Місце проживання. В дитячому віці була не одна цікава подорож Лесі до тих джерел, які збагатили її чудовим матеріалом, що перетворився під її чудодійним пером на високомистецькі твори. Глибоке знайомство з поліською народною творчістю дало можливість Лесі Українці написати чудовий її твір – «Лісову пісю». Все, що там змалльовано, їй давно уже знайомо з Полісся все те вона знала і чула ще в колодяжному.

Номер слайду 7

Творчість ЛесіЖивучи думами про майбутнє молодого покоління, Леся хотіла вкласти його до активного діяльного життя і свою частину праці найдоступніше було це робити словом, яке не тільки зброя в боротьбі, а й засіб виховання борців. Багато таких виховних можливостей мали її поезії про мужність і нескореність. У 1884-1891 рр. Леся Українка написала поезії для дітей, які об‘єднала в цикл «В дитячому крузі». Тут вміщено твори для дошкільнят і молодих шклярів. Починаючи творами, що добре сприймаються навіть тим, що вона сама була дитиною і жила ще враженнями дитинства. В ній жив великий предагогічний талант, вроджений хист виховательки. У вірші «На зеленому горбочку» відчувався відгомін народного забавляння, утішок, які так любили малі діти. На початку вірша хатинка «притулилася», що як не характеристика стану дрімоти, а ось в кінці вона вже зовсім інша – розвеселена, сонячна. Від вірша віє ароматом дитинства, він близький до народних пісеньок, до того ж написаний віршованою формою, що так люблять малята, легко заучуються напам‘ять. Л. Українка написала такі вірші: «Літо краснеє минуло», «Діт нудяться в хатині», «Тішся дитино, поки маленька», «Колискова» та багато іншого.

Номер слайду 8

Ілюстрації до творів Лесі Українки

Номер слайду 9

Ілюстрації до творів Лесі Українки

Номер слайду 10

Використана літератураhttp://www.golos.com.ua/article/115201https://mala.storinka.org/https://www.hroniky.com/news/view/3811-u-lutsku-diie-vystavka-iliustratsii-do-dramy-feierii-lesi-ukrainky-lisova-pisnia. Лісова пісня. Драматичні поеми. Лірика М. Десятнікова. – Харків, 2010. – 384 с. Леся Українка. Твори. Видавництво “Молодь”. – Київ, 1965. – 303 с.

pptx
Додано
4 березня 2020
Переглядів
3257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку