Презентація "Народні промисли в Україні"

Про матеріал
Презентація до уроку "Народні промисли України". Матеріал розповідає про традиційні промисли: вишивку, килимарство, гутництво, декоративний розпис, кераміку. Фото демонструють зразки найвідоміших майстрів решетилівської вишивки, опішнянської та косівької кераміки, петриківського та самчиківського розпису та інше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народніпромисли. України. Сундучкова Інна Аркадіївна. Спеціалізована школа №14 імені українського професора С. Ф. Грушевського м. Києва

Номер слайду 2

НАРОДНІ ПРОМИСЛИ – ОДНА З ФОРМ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ, ВИРОБНИЦТВО ТОВАРІВ ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА, ЩО МАЮТЬ ХУДОЖНЮ ТА ПОБУТОВУ ЦІННІСТЬ

Номер слайду 3

НАРОДНІ ПРОМИСЛИ Народні промисли виражають самобутність і культурну різноманітність певного регіону. Знання та навички, професійний та художній досвід передавися майстрами від покоління до покоління. Опішня, Косів, Решетилівка, Петриківка, Яворів, Бубнівка. Ці містечка України відомі своїми ремеслами далеко за межами нашої країни.

Номер слайду 4

ВИШИВКА Серед народних промислів найбільш давня й популярна – художня вишивка. Вона своєрідна для кожного регіону: Поділля, Полісся, Придніпров’я, Буковина.

Номер слайду 5

В Україні налічується близько 100 видів і технічних прийомів вишивання: гладь, хрестик, низь, мереження. Найпоширенішими є геометричні та рослинні орнаменти з локальними відмінностями. Візитівкою ж України є решетилівська вишивка «білим по білому»

Номер слайду 6

Килимарство— виготовлення килимів та килимових виробів. Різним етнографічним областям України притаманні власні художні стилі, домінуючі барви та орнаментальні мотиви в килимарстві. Так, на Полтавщині поширеним є рослинний орнамент з пишними букетами.. Полтавські килими вирізняють як визначне явище українського народного мистецтва. КИЛИМАРСТВО

Номер слайду 7

Килими з геометричним орнаментом найбільш поширені в західних областях України. Гуцульщина славиться народним ліжникарством (села Косівського району Івано-Франківської області). «Карпатське ліжникарство» включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Номер слайду 8

Основними осередками килимарства є смт Решетилівка на Полтавщині, с. Дігтярі на Чернігівщині, міста Глиняни на Львівщині, Косів і Коломия на Івано-Франківщині, Хотин на Буковині, с. Ганичі на Закарпатті. Килим «Дерево життя», виконаний заслуженою майстринею народної творчості УРСР Надією Бабенко, подаровано від України для штаб-квартири Генеральної асамблеї ООН в м. Нью-Йорку (1969). 2005 року килим Леоніда Товстухи «Народжені рідною землею» був виставлений у залі Ради Європи в м. Страсбурзі.

Номер слайду 9

ГОНЧАРСТВО Гончарство — виготовлення різноманітних виробів з обпаленої гончарної глини. Види виробів: посуд, іграшки, сакральні предмети, декоративна скульптура. Опішнянська, та Косівська кераміка була включена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Номер слайду 10

Серед гончарних осередків, які зберігають народні ремісничі традиції, — полтавські (смт Опішні, міста Зіньків, Миргород, Ромни тощо), подніпровські (с. Дибинці Київської обл., м. Канів Черкаської обл. ), подільські (м. Бар, м. Гайсин, с. Бубнівка Вінницької області). Косівська кераміка

Номер слайду 11

ІГРАШКА НАРОДНА Іграшка народна — галузь українського народного мистецтва, вироби якої функціонально призначені для дитячої гри, забавки. За матеріалом розрізняють іграшки з кераміки, дерева, тканини, лози, соломи, паперу, тіста тощо. Найбільші регіони: Подніпров’я, Поділля, Прикарпаття.

Номер слайду 12

Традиційними для українського художнього ліплення є глиняні свистунці у формі птахів, тварин, вершника.«Валківський свищик» (від назви м. Валків Харківської обл.) включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. ГЛИНЯНІ ІГРАШКИ

Номер слайду 13

ЛЯЛЬКА-МОТАНКА В Україні збереглася характерна для Середньої Наддніпрянщини традиція виготовлення вузлової ляльки з тканини — «княгині» (народна назва — лялька-мотанка). Їх часто називають оберегами та створюють безликими або з хрестом на обличчі. Мотанки виготовляли різними способами: скручуванням, скочуванням, змотуванням тощо. Кожна деталь ляльки мала своє значення.

Номер слайду 14

ГУТНИЦТВО Гутництво — скляне виробництво. Цей промисел зародився в 16–17 ст. у Правобережній Україні. Скляні вироби цінували за зручність і декоративність. Вони були окрасою святкового і весільного столу, оселі. На початку 20 ст. скляний посуд та інші предмети масово виготовляли на заводах (найбільші — в містах Києві, Костянтинівці, Лисичанську, Бахмуті, Львові та ін.).

Номер слайду 15

Натепер в Україні художнє скло виготовляють близько 20 підприємств, їхні вироби вирізняються розмаїттям композицій, технік і технологій виробництва.

Номер слайду 16

ДЕКОРАТИВНИЙ РОЗПИС Декоративний розпис — спосіб декорування інтер’єрів та екстер’єрів споруд, творів декоративно-ужиткового мистецтва. Найвідомішим центром декоративного розпису є с. Петриківка Дніпровського р-ну Дніпропетровської обл. Художньою основою петриківського малярства став рослинний декоративний стінопис.

Номер слайду 17

У 2012 році позицію «Петриківський розпис — українське декоративно-орнаментальне малярство 19–21 ст.» включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини У 2013 році Петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Номер слайду 18

Збереглася традиція декоративного розпису села Самчики Хмельницького р-ну Хмельницької обл. Самчиківський розпис (самчиківка) зародився наприкінці 19 ст. і передбачав розпис стін будинків квітковими орнаментами, що вважався оберегом. У 2019 році «Традицію декоративного розпису села Самчики» внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Номер слайду 19

ДЕРЕВООБРОБНИЦТВО Деревообробництво — виготовлення оригінальних виробів з дерева для побутового вжитку, церковного начиння, знарядь господарської діяльності. Провідні регіони Подніпров’я, Полісся, Поділля, Карпати. Центром різьблення та випалювання виробів з дерева є м. Вижниця. Тут працює Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну ім. В. Шкрібляка.

Номер слайду 20

ХУДОЖНЯ ОБРОБКА МЕТАЛУ Художня обробка металу — один з видів народного мистецтва, виготовлення виробів уручну з чистих металів та їх сплавів. Серед поширених художніх виробів народного ковальства: обладнання будівель (хрести, дверні ручки, петлі тощо). Окремий різновид традиційного мистецтва — вироблення ювелірних прикрас.

Номер слайду 21

Відомі центри художньої обробки металів: села Брустурів, Космач, Красноїлів, Криворівня, Старий Косів, Яворів (Івано-Франківська обл.), Дихтинець, Путила, Яблуниця (Чернівецька обл.), Ділове, Ясиня (Закарпатська обл.). У 1993 при Львівській національній академії мистецтв було створено кафедру художнього металу.

Номер слайду 22

ПИСАНКАРСТВО Писанкарство — розпис, декоративне оздоблення шкаралупи ритуально-святкових (великодніх) яєць. Писанки з різних куточків України відрізняються розмаїттям візерунків та кольорів. Традиція гуцульської писанки включена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Номер слайду 23

Головним осередком поширення писанкарства є с. Космач Косівського р-ну Івано-Франківської обл.

Номер слайду 24

Пам’ятні знаки українській писанці встановлені у селах Доброгостові та Братківцях на Львівщині, на о. Хортиця. Єдиний у світі музей писанки діє з 1987 у м. Коломиї. У вересні 2000 для збереження і експонування творів писанкового розпису було збудовано архітектурну споруду у формі писанкового яйця (висота 14 м), яка стала «візитівкою» міста.

Номер слайду 25

ВИСНОВОК Розвиток народного мистецтва є умовою збереження автентичних традицій і національної пам’яті, джерелом самобутності української культури, а відтак і складником процесу державотворення й національного самовизначення.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
26 лютого
Переглядів
279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку