Презентація "Народні символи. Тварини"

Про матеріал
Матеріал презентації до інтегрованих уроків "Я досліджую світ" тема "Світ тварин", уроків української мови. позакласних заходів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВАРИНИНАРОДНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ

Номер слайду 2

БИКБИК - символ об'єднаної енергії Сонця і Землі, фізичної сили і здоров'я, мужності і доблесті. А його роги, роги Тільця - свідчення особливої відзнаки, навіть святості, якщо вони прикрашали головний убір людини.

Номер слайду 3

КІНЬ КІНЬ - символ енергії й сили, пристрастей та інстинктів, а також вірності і відданості в праці, в щоденних турботах. Предковічно, коні були помічниками богів, воїнів і, головне, хліборобів. Навіть творчі люди мають своїм символом коня - Пегаса.

Номер слайду 4

СОБАКА СОБАКА - символ вірного друга, надійного і непідкупного помічника, яким він був для людини протягом багатьох тисяч років. Разом з тим, може бути нерозумним брехуном, ненаситним злодієм.

Номер слайду 5

КОЗА КОЗА - символ скептицизму і недовіри, образний вираз малозначимості. Вона схожа з чортом або чорт з нею (!) - ріжки, борода, копитця. Дуже часто - об'єкт глузування і насмішок.

Номер слайду 6

БАРАН, ВІВЦЯ БАРАН - символ дійової енергії, сили і благополуччя, багатства і добробуту. Його роги - емблема земної рослинності, а руно - символ родючості. ВІВЦЯ - символ простоти і невинності, особливо, в ставленні до всього злого; живе втілення непротивлення злу насиллям.

Номер слайду 7

КІТ КІТ - універсальний символ: він може бути і добрим духом житла і посланцем зла; охороняти дитину і виконувати доручення відьми; користуючись темрявою, може ловити мишей і чинити шкоду; в загальному, приносить у дім спокій і сварки. Кажуть: «Між ними кішка пробігла...».

Номер слайду 8

БДЖОЛА БДЖОЛА - її ще називають «Божою комахою», а то й «Божою мухою», бо вона виконує Божі доручення. Віск, який бджола виробляє, вважається святим, а вогонь воскової свічки - то висока жертва Богові. Ні грім, ні блискавка не вдарять по вулику, який є «храмом» «Божої комахи». Бджолиний продукт - мед – несе в собі цілющі сили Сонця, Землі і Води.

Номер слайду 9

ВЕДМІДЬ ВЕДМІДЬ – вважають, що його назва означає «відає, де є мед». Щовесни, виходячи зі свого барлогу, символізує оновлення життя, початок нового життєвого циклу. Це мудрий, сильний і незалежний звір, який, як правило, нікого не турбує, якщо не турбувати його.

Номер слайду 10

ВІЛ ВІЛ - символ страждання, терпіння, важкої праці й навіть жертовної працездатності. Символізує працьовиту і дбайливу людину, котра знає і діє за принципом: терпіння і праця здолають усе і приведуть до успіху та добробуту.

Номер слайду 11

ЇЖАК ЇЖАК – символ мудрості і довголіття: він тому мудрий, що довго живе на цьому світі – літа додають мудрості, а живе довго тому, що мудрий - мудрість прибавляє літ.

Номер слайду 12

ВОВК ВОВК - символ жорстокості, жадібності, кровожерливості - в загальному, злої сили; ототожнюється зі злим божеством або духом війни та чвар. Він також і втілення підступності - здатен «одягти овечу шкуру», до чого часто вдається, аби досягти своїх кривавих цілей...

Номер слайду 13

ЖАБА ЖАБА - символ скупості й самонадіяності, переоцінки власних сил та можливостей. Вона - втілення бридкої гріховності, огидного і неприємного - всього, чого не лише треба уникати, але й не спілкуватися, не зустрічатися з ним.

Номер слайду 14

ЛЕЛЕКА Лелека – священний птах, покровитель сім’ї і рідного дому. Він приносить з вирію дітей. Жінки, побачивши його вперше навесні, кидають птахові вслід хліб або траву, задобрюючи його.

Номер слайду 15

СОЛОВЕЙКО Соловейко – свята і вільна божа пташка, співець любові і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту.

Номер слайду 16

ЛАСТІВКА ЛАСТІВКА - символ весни і відродження, добра і щастя. Вона - Божа пташка, а тому, вбити її - великий гріх; зруйнувати гніздо - накликати на себе велику біду. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім'я...

Номер слайду 17

СОКІЛ СОКІЛ - його символіка – найвища: сокіл – благословенний Небом синтез розуму, мужності, молодості і сили: з давніх-давен був символом Першобога - Рода, охороняв Дерево життя, що знаходилось у Вирії, і саме звідти приніс на землю іскри Небесного вогню.

Номер слайду 18

СОВАСОВА - символ мудрості й потаємних знань, і. водночас, нещастя і смерті, про що вона повідомляє своїм зловісним і тривожним нічним криком. Лише їй відомо, як мудрість життя приховується таємницею смерті... Сова - символ темного і похмурого, бо боїться і не любить сонячного світла і дня, ховається в темряву та в ніч. Вона тому символ смерті та пітьми, що не боїться ні того, ні іншого. За переказом, коли душа вилітає з тіла, всі птахи лякаються, лише сова спокійно спостерігає смерть.

Номер слайду 19

ЛЕБІДЬ ЛЕБІДЬ - символ Божественного; білий лебідь - символ Сонця і Добра, краси і вірного кохання. Вищий вияв вірності - лебедина вірність, а останній і найвагоміший життєвий крок — лебедина пісня... Чорний лебідь - символ злих сил, самотності й смерті.

Номер слайду 20

ГОЛУБ ГОЛУБ - Символ Святого Духа. А також - щирої любові, злагоди й ніжності. Голуб і голубка в парі - символ вічної й вірної любові. Для всього людства-це птах усеземної любові, птах миру. За переказами, душа людини по смерті перетворюється в голуба.

Номер слайду 21

ЧАЙКА ЧАЙКА - символ засмученої жінки, котра стала чайкою по смерті свого чоловіка. А також символ матері - України, яка породила діток своїх при битій дорозі, тому доля в таких дітей - нелегка, а доля матері - сумна. Бо надто багато кривдників проходять битою дорогою життя і кожен з них щось має недобре до її потомства. Тож матері залишається одне: побиватись за дітьми...

Номер слайду 22

ЖУРАВЕЛЬ ЖУРАВЕЛЬ - названий «Божою птицею» або «птахом Сонця». Журавлині відльоти у вирій - відомим журавлиним ключем або клином, а й самим змістом та метою осінніх та весняних перельотів. Повертаючись з вирію весною, журавлі несуть з собою людські душі, котрі поселяться у немовлят, що народяться весною і влітку.

Номер слайду 23

ЖАЙВОРОНОК ЖАЙВОРОНОК - символ єдності Землі й Неба; він - співець хліборобського поля і небесної блакиті, бо своїм співом возвеличує хліборобську ниву до небес, а небесну блакить опускає до хліборобського лану...

Номер слайду 24

ЗОЗУЛЯ ЗОЗУЛЯ - символ суму і вдівства, весни і, водночас, нещастя, туги за минулим і страждань нерозважливої матері. Вона має віщий дар – «кукує» людині літа, щасливе або нещасливе заміжжя. Може бути передвісником доброго чи поганого врожаю: коли закує на голе дерево - бути голодному літу, а якщо дерево вже розпуститься - то чекай доброго врожаю.

Номер слайду 25

ПІВЕНЬ ПІВЕНЬ - символ вогню і войовничості. Він - уособлення пильності, завдяки чому стає передвісником біди: пильнуючи, першим помічає небезпеку і попереджає про неї. Він - сміливець і боягуз, боєць і задирака, господар і хвалько - і все це в одній особі!

Номер слайду 26

ВОРОН, КРУК ВОРОН - проклятий птах, про що свідчить його чорний, тяжкий колір. Крик ворона чи його брата крука - на чорне лихо. І дуже рідко - на зміну погоди. З іншого боку, ворон - священний птах: його не можна ні лякати, ні проганяти, бо він символізує невідомі людині сили і попереджає про лихе. Отже, не приносить злого, а попереджає про нього! Крук - птах-зловісник, який має зв'язок з душами померлих, а тому знає, яка душа має перейти у потойбічний світ.

Номер слайду 27

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ! Українці відтворюють свої символи у вишивках на сорочках, рушниках, у розписі посуду, в кованих виробах, у різьбленні, в барельєфному прикрашанні житла, у розписах печі в хатах, гончарних виробах, у гравюрі, а також, в окремому виді української творчості – в писанках.

pptx
Додано
17 березня 2019
Переглядів
15153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку