Презентація "О. Кобилянська. Соціально-побутова повість "Земля""

Про матеріал
Урок позакласного читання. Презентацію "Ольга Кобилянська. Соціально-побутова повість "Земля" створено для повного аналізу, розуміння, усвідомлення актуальності твору. За допомогою сучасних та цікавих методів, прийомів, вправ учні з легкістю визначать тему, проблематику, головний конфлікт повісті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ольга Кобилянська. Соціально-психологічна повість «Земля»

Номер слайду 2

Рефлексія «Моє розуміння слова “земля”»

Номер слайду 3

Літературне лото «Народ скаже, як зав’яже» Тому, хто, повертає, дбає, про, вона, землю. І, все, все, земля, забирає, дає. Матір, рідну, землю, доглядай, як, плідну. Що, на, той, боїться, впаде, сидить, хто, не, землі.

Номер слайду 4

Повість О. Кобилянської «Земля». Глибоке психологічне трактування проблем людини і землі, злочину і кари. Мета: визначити тему, проблематику, головний конфлікт твору; розкрити глибокий психологізм і символізм як новаторство О. Кобилянської; розвивати вміння давати обгрунтовані відповіді; прищеплювати любов до народної моралі.

Номер слайду 5

Бесіда. Дати відповіді на питання: Чим є земля для українців? Чому ж у сім’ї добропорядного господаря з’явився злодій? Чи повинна людина нести кару за злочин? Чи варта земля, щоб через неї брат убив брата?

Номер слайду 6

У художньому світі Кобилянської земля - це мати і мачуха в одній особі. Дмитро Павличко. Кругом нас знаходиться якась безодня, що її вирила доля, але тут, у наших серцях вона найглибша? Йонас Лі.

Номер слайду 7

Іван Нечуй-Левицький, «Кайдашева сім'я» Панас Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Номер слайду 8

Бесіда за змістом

Номер слайду 9

Я просто зачарований Вашою повістю,- все: і природа, і люди, і психологія їх - все це робить таке сильне враження, все це виявляє таку свіжість і силу таланту, що, од серця дякуючи Вам за пережиті емоції, я радів за нашу літературу. Михайло Коцюбинський.

Номер слайду 10

Біблійне оповідання про Каїна і Авеля Се річ

Номер слайду 11

Історія написання повісті Се річ

Номер слайду 12

Словникова робота 1. Модернізм (від фр. Moderne - новітній, сучасний) - сукупність літературних напрямів і течій, що сформувалися на початку XX ст., та яким притаманні нова суб’єктивно-індивідуалістська концепція людини та пов’язане з цим протиставлення нових виражальних і зображальних засобів класичним нормам мистецтва XIX століття. 2. Соціально-психологічна повість - один із різновидів епічних творів, в якому в складних, часто екстремальних життєвих ситуаціях розкриваються багатогранні характери та психологічні особливості героїв.

Номер слайду 13

Літературне дослідження Тема повісті : трагедія братовбивства; тема влади землі над людиною; тема солдатчини. Головна ідея: «земля повинна бути для людини, а не людина для землі». Проблематика: - зв'язок людини і землі; - влада землі над людиною; - життя і смерть; - гріх і святість; - злочин і спокута; - любов і ненависть; - сумлінна праця на землі як священний моральний обов'язок, єдиний засіб і виправдання буття селянина.

Номер слайду 14

Проблемно-пошукове завдання 1. Як ставляться односельці до Івоніки Федорчука і чому? 2. Яким був Михайло? Що змусило його глянути на світ по-іншому? 3. Яким був Сава? Чи любив він землю?

Номер слайду 15

Асоціативний кущ «Земля» - - мірило духовних цінностей; - творець і життєдайна сила; - сліпа сила, що спричиняє трагедію; - засіб наживи, збагачення; - годувальниця; - виснажлива праця; - воля; - визначальний фактор; - мрія, марево; - сенс життя селянина-українця.

Номер слайду 16

Літературне дослідження Порівняльна характеристика Михайла і Сави. Причини гріхопадіння Сави. Гріховний генетичний код. Оточення хлопця. Викривлене виховання хлопця матір’ю. Батько наділяє мало уваги вихованню сина. Страх Сави залишитися без землі.

Номер слайду 17

Літературний « Скрапбук»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Логічний диктант. Доповнити речення. 1.«Земля» - це … повість (соціально-психологічна). 2. Ідея твору в тому, що не людина для землі, а … для людини (земля). 3. Ідея твору співзвучна зі словами народної пісні …(«Кров людська не водиця, проливати не годиться»). 4. У центрі твору – сім’я … та … Федорчуків. Імена їхніх синів (Івоніки та Марійки; Михайло та Сава). 5. Образ Михайла твориться за допомогою … деталей (портретних). 6. Михайло покохав бідну дівчину … (Анну). 7. Михайло вирішує відкритися батькам у своїх почуттях до Анни на свято…(Михайла) . 8. Сава вбиває … без будь-якої потреби (птахів і тварин). 9. Великий вплив на Саву має … (Рахіра). 10. Художня картина світу у повісті обертається навколо персоніфікованого образу … (землі ) 11. Івоніка дарує сину Анни від Петра … (шматок Михайлового поля). 12. Анна мріє, щоб її син не був залежним від …(землі).

ppt
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
18 березня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку