Презентація "Оратори України різних епох"

Про матеріал
Презентація містить портрети та цитати видатних ораторів України різних епох і наглядно допомагає при вивченні теми:"Ораторське мистецтво в Україні".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяна тему «Оратори України різних епох»Виконала Воронець Л. В.вчитель української мови та літературиліцею «Генеза»П’ятихатської міської ради

Номер слайду 2

«Існує три категорії ораторів:одних можна слухати, інших не можна слухати, третіх не можна не слухати» (Архієпископ Меджі).

Номер слайду 3

Ораторське мистецтво Київської Русі

Номер слайду 4

Митрополит Іларіон (990-1088)«Спочатку був закон, за тим – благодать, спочатку – тьма, за тим – істина»

Номер слайду 5

Феодосій Печерський (бл.1036-1074)«Приходь до своєї віри добрими справами»

Номер слайду 6

Українське красномовство (ХУІІ-ХУІІІ ст.)

Номер слайду 7

Іван Вишенський (бл.1545-1620)«Наша істинна віра є та, яку брами пекельні не перемогли й перемогти не можуть»«Істини неправдою перебороти не зможетеі самі щезнете, і загинете, а істина живе і житиме вовіки»

Номер слайду 8

Кирило Транквіліон-Ставровецький (бл.1581-1646)«Як сліпий сонця не бачить, так неосвічений світлом премудрості гребує»

Номер слайду 9

Києво-Могилянська Академія

Номер слайду 10

Іоанікій Галятовський (бл.1620-1688)«Монархія там, де одна людина управляє; аристократія там, де кілька людей володіють і панують; демократія там, де управляє весь народ»

Номер слайду 11

Феофан Прокопович (1677-1736)«Силами красномовства допомагаємо друзям, відбиваємо зазіхання ворогів, захищаємо невинних, засуджуємо нечесних, відкриваємо засідки, перешкоджаємо розрухам безпутників, відвертаємо шкоди й небезпеки»

Номер слайду 12

Українське слово в ХУІІІ-ХІХ ст.

Номер слайду 13

Михайло Максимович (1804-1871)«Не покину, поки згину, мою Україну»

Номер слайду 14

Михайло Грушевський (1866-1934)«Після проголошення самостійності Української Республіки ніхто вже не може ховатися хащі в нейтралітету, бо тепер є боротьба двох держав, України і Великоросії»

Номер слайду 15

Оратори України ХХ ст.

Номер слайду 16

Дмитро Павличко (1929)«Народ формує владу для держави і вимагає від влади дотримуватись писаного й неписаного природного закону, покликаного берегти й розвивати мову, культуру, пам’ять нації»

Номер слайду 17

В’ячеслав Чорновіл (1937-1999)«Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши…»

Номер слайду 18

Ліна Костенко (1930)«А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. По ній відпрацювали всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни»

Номер слайду 19

Побажання ораторів «Хто в себе не вірить, тому ніхто другий не повірить» (В. Винниченко).«Єдине, що від нас іще залежить, - принаймні вік прожити, як належить» (Ліна Костенко).«Україна розпочинається з тебе» (В. Чорновіл).

Номер слайду 20

Дякуємо за увагу!

pptx
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
7349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку