Презентація "Означення"

Про матеріал
Запропонований матеріал стане в нагоді вчителям-філологам, які працюють в 5 класі. Презентацію можна використовувати при дистанційному або змішаному навчанні. Тема відповідає чинній програмі з української мови. Презентація яскрава, обов'язково сподобається дітям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Другорядні члени речення. Означення

Номер слайду 2

Живи, Україно, живи для краси,Для сили, для правди, для волі!Шуми, Україно, як рідні ліси,Як вітер в широкому полі. О. Олесь

Номер слайду 3

Пригадаймо. Односкладне речення - це. Двоскладне речення - це. Граматична основа речення - це. Другорядні члени речення -це. Додаток -це

Номер слайду 4

Пригадаймо

Номер слайду 5

Означення - це другорядний член речення, який вказує на ознаку предмета і відповідає на питання який? чий? котрий? Означення в реченні найчастіше виражається прикметником, а також займенником. Сік ( який?) з яблук,  лист (який?) жовтий.

Номер слайду 6

Доповніть речення(Який?) вітерець розворушив  (яке?) листя.(Який?) місяць освітлював ніч (чиїм?) промінням.(Яка?) зграйка метеликів піднялася над  лугом. Ніч стояла (яка?) і (яка?). На столі стояла (яка?) ваза з (яками?) квітами.

Номер слайду 7

Вправи для очей

Номер слайду 8

Запишіть речення, вживаючи на місці крапок означення, підкресліть головні та другорядні члени речення. Високо під … небом пролетіли … табуном … лелеки. За … долиною , за … лісом із червоною калиною розмовляв … вітерець. Топився … сніг і ...струмками збігав до потоку. Через … та …  хмари немовби проглядає … та … небо.

Номер слайду 9

Ігрова хвилинка. Прослухайте речення. У кожному з них є тільки один другорядний член. Якщо це додаток, ви плескаєте в долоні один раз, якщо означення — два.1. Любуйтеся калиною, коли цвіте, а дитиною — коли росте. 2. Де срібліє вербиця — там здорова водиця. 3. Риба не ловиться, калина у цвіт вбирається. 4. Стоїть у дворі дівонька, як над ставом калинонька.

Номер слайду 10

Складіть схеми речень1. Три явори посадила сестра при дорозі.2. У полі холод ночі став відчутнішим.3. Незабаром сюди мав прийти вчитель.4. Дніпро – найбільша ріка в Україні.5. За лісом широкі поля поволі й лагідно спускалися вниз.

Номер слайду 11

ТЕСТУВАННЯ

Номер слайду 12

Граматичну основу речення становлять:а) означення і підмет; в) присудок і додаток;б) підмет і присудок; г) присудок і обставина.

Номер слайду 13

У реченні В колиску дар пісень тобі поклала доля (М. Рильський) граматична основа:а) дар пісень; б) поклала доля; в) поклала в колиску; г) поклала дар.

Номер слайду 14

Другорядні члени речення – цеа) підмет, присудок, обставина; в) означення, обставина, присудок;б) означення, додаток, обставина; г) підмет, додаток, присудок.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА РОБОТУ

pptx
Додано
30 травня 2022
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку