Презентація Пантелеймон Куліш "Чорна рада"

Про матеріал
Сподобалися мої презентації? Залишіть вподобайку та відгук! Презентація розроблена за темою: Пантелеймон Куліш "Чорна рада". Всі авторські права дотримані. Дизайн презентації розроблений особисто. Буду вдячний за вподобайку та відгук! Дякую за ваші вподобайки! До уваги учнів! Не намагайтеся скинути мої роботи вчителю, видаючи їх за свої. Цим ви порушуєте академічну доброчесність.
Перегляд файлу

image

image

image


image

image

Історична основа

Історичною основою роману є події, що відбувалися в Україні в роки Руїни, коли після смерті Б. Хмельницького (1657) почалася боротьба за гетьманську владу. Деякі претенденти на булаву думали не про долю України та її народу, а про власну вигоду. З цієюметою вони зверталися за допомогою то до польської шляхти, то до турків, татар, то до Москви. Україна була розколота. На Правобережжі правив польсько-шляхетський ставленник Павло Тетеря.

imageНа Лівобережжі України точилася запекла боротьба між кількома претендентами на гетьманування, серед них — переяславський полковник Яким Сомко, обраний на старшинській раді в Козельці наказним гетьманом, хоч російський цар і не затвердив його, та кошовий отаман Запорозької Січі Іван Брюховецький. 27–28 червня 1663 року у Ніжині відбулася «чорна рада», за підсумками якої гетьманом було обрано Брюховецького, а Сомка скарано на горло.


image

image

image


image

image

image

image


image


image

image

image

pdf
Додано
5 травня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку