Презентація: "Початок холодної війни"

Про матеріал
Презентація "Початок холодної війни" знайомить із поняттям холодна війна. Холодна війна-це ідеологічне, економічне, політичне, культурне протистояння соціалістичних та капіталістичних країн, насамперед СРСР та США; особлива система міжнародних відносин другої половини 40-х – початку 90-х років ХХ століття .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Початок холодної війни

Номер слайду 2

Радянська окупація Східної Європи На завершальному етапі війни у 1944-1945 рр. радянська армія захопила країни Центральної та Східної Європи. 7 країн регіону — Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія, Чехословаччина, Польща, Албанія, а також НДР потрапили у цілковиту залежність від СРСР.

Номер слайду 3

«ХОЛОДНА ВІЙНА» – ідеологічне, економічне, політичне, культурне протистояння соціалістичних та капіталістичних країн, насамперед СРСР та США;«ХОЛОДНА ВІЙНА» - особлива система міжнародних відносин другої половини 40-х – початку 90-х років ХХ століття. Термін "холодна війна" вперше вжито на початку ХІV ст. Кастильським принцом Хуаном Мануелем – полководцем і письменником. зазначав, що "гарячі" і "холодні" війни відрізняються тим, як вони закінчуються. "Гарячі" війни закінчуються або загибеллю, або миром, а "холодні війни" не приносять ні миру, ні честі тому, хто їх розпочав.

Номер слайду 4

Меморандум Дж. Кеннана

Номер слайду 5

Свідчать документи. Дж. Кеннан про світогляд радянських (російських) політиків і їхні характерні риси (за роботою Андрія Моренчука)1. Сприйняття навколишнього світу суто як ворожого середовища.2. Такий, що базується на лицемірстві, неадекватний.3. Орієнтація на цілковиту всеохопну експансію.4. Використовуються найрізноманітніші засоби на офіційному та неофіційному рівнях для підриву внутрішньої стабільності західних країн... через:комуністичні партії західних країн;профспілкові, молодіжні, жіночі й інші організації;міжнародні організації;російську православну церкву;натравлювання західних держав одна на одну;використання антизахідних настроїв серед народів Азії і Африки;підрив традиційних основ західного суспільства.

Номер слайду 6

Промова В. Черчилля у Фултоні.

Номер слайду 7

«на Європу опустилася залізна завіса. Столиці держав, чия історія налічує багато й багато століть, — опинилися по інший бік завіси. Варшава і Берлін, Прага і Відень, Будапешт і Белград, Бухарест і Софія — усі ці славні столичні міста з усіма своїми жителями і з усім населенням навколишніх міст і районів потрапили, як я б це назвав, до сфери радянського впливу ... Ба більше, ці країни зазнають дедалі відчутнішого контролю, а часто-густо і прямому тискові з боку Москви». «В цілій низці країн створюються комуністичні п’яті колони, що діють на диво злагоджено й узгоджено, в повній відповідності з керівними вказівками, що надходять із комуністичного центру».

Номер слайду 8

Газета «Правда» 14 березня1946 р. відповідь Сталіна: «Гітлер розпочав справу розв’язання війни з того, що проголосив расову теорію, зазначивши, що тільки люди, які розмовляють німецькою мовою, є повноцінною нацією ... Англійська расова теорія спонукає пана Черчілля та його прибічників до того висновку, що нації, які розмовляють англійською мовою, як єдино повноцінні мають панувати над рештою націй світу».

Номер слайду 9

  Сфера впливу СРСР

Номер слайду 10

Доктрина Г. Трумена 12 березня 1947 року в Конгресі США президент Гаррі Трумен виступив з промовою, у якій закликав підтримати Грецію і Туреччину у їх протистоянні комуністичному тиску. Новий зовнішньополітичний курс США, який історики називають "доктрина Трумена", став фактичним оголошенням Холодної війни і на наступні 40 років визначив характер американо-радянських взаємин.

Номер слайду 11

3 квітня 1948 року президент США Гаррі Трумен затвердив "план Маршалла"План Ма́ршалла— програма економічної допомоги європейським державам після Другої світової війни.“План Маршалла”

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}План Маршалла. Мета. Умови СШАНаслідки надання допомоги державам за умови використання її для зростання виробництва і фінансової стабілізації; створення сприятливих умов для імпорту американських товарів (європейські країни були зобов'язані на отриману фінансову допомогу закуповувати переважно американські товари); заохочення державних і приватних американських інвестицій. надавати уряду США інформацію про стан своєї економіки;не допускати продажу стратегічних товарів СРСР;заохочувати приватне підприємництво;відмовитися від політики націоналізації в промисловості;вивести комуністів зі складу урядів. швидке відновлення європейських економік на засадах ринкових відносин стабілізація внутрішнього економічного та фінан-сового становища закріплення умов для розвитку демократії посилення інтегра-ційних процесів розкол Європи, посилення “Холодної війни”

Номер слайду 13

Різні світи — різні образи. Карикатури до “Плану Маршалла” Карикатура английского художника-карикатуриста Дэвида Лоу, 1950-е.

Номер слайду 14

Загальна сума асигнувань за “планом Маршалла” склала понад 13 млрд.дол.

Номер слайду 15

Поділ Німеччини. Німеччина як суверенна держава перестала існувати 8 грудня 1945 р. Країна була поділена на 4 зони окупації. Влада належала Контрольній Раді , що складалася з 4 головнокомандувачів окупаційних військ –СРСР,США,Великої Британії і Франції.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тризонія провела грошову реформу, яка стабілізувала економіку, зупинила інфляцію, сприяла зникненню “ чорного ” ринку. В обігу з'явилася нова грошова одиниця – західнонімецька марка, у відповідь східна зона ввела свою валюту. Західна марка. Східна марка

Номер слайду 18

Берлінська криза (перша){7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Жителі Берліна спостерігають за приземленням «родзинкового бомбардувальника». 1948

Номер слайду 19

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}8 травня 1949 р. - ФРН{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}7 жовтня 1949 р. - НДР

Номер слайду 20

Розкол Німеччини став реальністю. Пізніше її символом стала Берлінська стіна, яка розділила Німеччину, Європу та долі людей.

Номер слайду 21

УТВОРЕННЯ ПРОТИБОРЧИХ ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНИХ БЛОКІВ: ЗАКРІПЛЕННЯ БІПОЛЯРНОСТІ СВІТУ4 квітня 1949 р. десять європейських (Бельгія, Велика Британія, Данія, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія і Франція) і дві північноамериканські держави (Канада і США) у столиці США Вашингтоні підписали договір про створення військово-політичного союзу — НАТО (Організація Північноатлантичного договору). Головними цілями НАТО були проголошені: забезпечення безпеки всіх її держав-членів, захист демократичних принципів і свобод, протидія комуністичній експансії, сприяння розвитку мирних і дружних відносин між усіма державами.

Номер слайду 22

Утворення ОВД 14 травня 1955 р. країни, де були встановлені комуністичні режими, — Албанія (у 1968 р. вийшла з блоку), Болгарія, Угорщина, НДР (вийшла з блоку після приєднання до ФРН 3 жовтня 1990 р.), Польща, Румунія, СРСР, Чехословаччина — підписали Варшавський договір про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу, що став основою Організації Варшавського договору. Цілями Варшавського договору проголошувалися забезпечення безпеки держав-учасниць Договору і підтримка миру в Європі. Головна загроза миру, на думку керівництва цих держав, виходила від «агресивного блоку НАТО».

Номер слайду 23

Причини «холодної війни. Внутрішні причини:- зростання впливу військовиків на внутрішньо- та зовнішньополітичний курс СРСР та США;- мілітризація економіки за роки Другої світової війни, суспільних інститутів і масової свідомості:- Пошук зовнішньо-політичного ворога як засіб консолідації суспільства. Зовнішні причини:- перетворення СРСР та США на наддержави та виникнення між ними гострих суперечностей.- установлення радянської моделі тоталітарного суспільства в країнах Східної Європи та протидія цьому процесу з боку США;- боротьба за сфери впливу між СРСР та США в різних регіонах світу.

Номер слайду 24

Хронологічно «холодну війну» можна поділити1946-1955 рр. - період створення військових блоків (НАТО, СЕНТО, СЕАТО, ОВД), поділу Німеччини на ФРН і НДР, розробки планів ядерного нападу на СРСР («Дропшот» та інші), війни в Кореї; 2) 1955-1960 рр. - період спроб пошуку діалогу (Женевська нарада керівників СРСР, США, Великої Британії і Франції), призупинення ядерних випробувань, візит М. Хрущова до США;3) 1960-1975 рр. - період криз і розрядки міжнародної напруженості (будівництво Берлінського муру; Карибська криза; конфлікт у В’єтнамі; підписання договору про заборону ядерних випробувань у атмосфері, у космосі і під водою та про обмеження стратегічних озброєнь - ОСВ-1, Заключного акту Ради Безпеки і співробітництва у Європі);4) 1979-1991 рр. - період завершення «холодної війни» (підписання договору ОСВ-2, не ратифікованого сенатом США; конфлікт у Афганістані та його припинення; знищення ракет середньої дальності; ліквідація ОВД; розпад СРСР і європейського соціалістичного табору).

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника § 2 Початок «холодної війни».

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
7966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку