Презентація " Поведінкові механізми збереження гомеостазу "

Про матеріал
Презентація " Поведінкові механізми збереження гомеостазу " містить інформацію для уроків у класах з профільним вивченням біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поведінкові механізми збереження гомеостазу.11 клас

Номер слайду 2

Пригадай!Поведінка. Гомеостаз. Етологія. Рефлекс. Терморегуляція. Осморегуляція. Спрага

Номер слайду 3

Поведінка й підтримання гомеостазу. Завдяки природному добору формується «правильна» поведінка, що сприяє виживанню особини. А її нащадки успадковують саме таку модель поведінки. Так у виду формується набір програм виживання поведінкових реакцій, які допомагають особинам пристосовуватися до умов навколишнього середовища і підтримувати свій гомеостаз.

Номер слайду 4

Поведінка й підтримання гомеостазу. Велику роль у підтримці гомеостазу організму відіграють вроджені форми поведінки. До них належать, наприклад, рефлекторне уникнення болю як фактора, що ушкоджує, задоволення голоду або спраги.

Номер слайду 5

Поведінкові механізми регуляціїгомеостазу в людини. Активація пристосувальної поведінки відбувається, коли сигнал про зміну гомеостазу передається в гіпоталамус. Гіпоталамус формує відчуття незадоволеності, що переживається як потреба в їжі, воді, теплі, холоді тощо. Цей стан називають мотиваційним збудженням. Воно спонукає організм до активних дій.

Номер слайду 6

Поведінкові механізми регуляціїгомеостазу в людини. У формуванні адаптивної поведінки дуже великою є роль емоцій. У ході еволюції ця ознака була доведена природним добором до надзвичайно багатої різноманітності емоційного стану в людини.

Номер слайду 7

Роль безумовних рефлексів у підтриманні гомеостазу. Низка безумовних рефлексів безпосередньо обумовлює гомеостаз, а рефлекторна реакція організму залежить від змін обміну речовин. Наприклад, складний безумовний рефлекс, пов’язаний із пошуком їжі, виникає в разі зниження вмісту глюкози й інших поживних речовин у крові.

Номер слайду 8

Поясніть схеми

Номер слайду 9

Роль безумовних рефлексів у підтриманні гомеостазу. У разі інфекцій, отруєння, накопичення в крові токсичних продуктів обміну виникає блювання. Цей рефлекторний акт видаляє з організму шкідливі речовини. Ознакою порушення гомеостазу є біль. Він змінює поведінку тварини на уникнення больових відчуттів із метою виживання.

Номер слайду 10

Поведінка й терморегуляція. Більшість тварин здатна певною мірою впливати на температуру тіла за допомогою відповідної поведінки . Тварина може утворювати додаткове тепло, прискорюючи метаболізм, і вживати заходів, що знижують втрати тепла.

Номер слайду 11

Поведінка й терморегуляція. У холодних умовах багато тварин посилено харчуються. Прийом їжі дає можливість отримати більше тепла, оскільки воно виділяється під час травлення. Теплокровні тварини збільшують утворення калорій,посилюючи м’язову активність, наприклад, дрижанням або рухом. У деяких безхребетних зниження температури стимулює додаткову рухову активність, і в такий спосіб вони здатні підтримувати більш високу температуру тіла, ніж температура середовища.

Номер слайду 12

Поведінка й терморегуляція. На холоді тварини звиваються клубком або збиваються докупи з іншими особинами того ж виду, що знижує втрати тепла. Окремі види здійснюють сезонні міграції в місцяз більш сприятливими умовами.

Номер слайду 13

Поведінка й терморегуляція. В умовах спеки тварини :посилюють охолоджувальне випаровування, зволожуючи поверхню тіла слиною або змочуючи себе водою. Деякі тварини широко розкривають пащі в спеку, посилюючи випаровування через дихання. Деякі в спекотну погоду періодично ховаються в прохолодних норах.

Номер слайду 14

Поясни!

Номер слайду 15

Поведінка й водний баланс. Усім сухопутним тваринам потрібна вода. За умови її нестачі істотно змінюються метаболічні процеси, порушується гомеостаз. Зменшується об’єм протоплазми клітин і міжклітинної рідини, збільшується концентрація солей у крові та інших рідинах організму. Зневоднення організму є серйозною загрозою для життя. Втрата людиною понад 20% води супроводжується незворотними змінами в організмі і призводить до смерті.

Номер слайду 16

Поясни !

Номер слайду 17

Під час зневоднення виникає спрага. Це дуже неприємний стан, який стимулюєорганізм до пошуку води. Утамувавши спрагу,людина почувається задоволеною. Адже спрага супроводжується наростанням процесівзбудження в центральній нервовій системі,які зумовлюють підвищення м’язової активності. Винятком з цього правила є тварини, що мешкають у посушливих місцях. У них спрага знижує м’язову активність. Деякі тварини пустель під час хронічного дефіцитуводи навіть впадають у сплячку.

Номер слайду 18

Як ви особисто регулюєте тепловіддачу на холоді? під час спеки? 2. Чому саме солодка їжа найшвидше втамовує відчуття гострого голоду? 3. Чому ми хочемо пити після солоної їжі? у спеку? 4. Поміркуйте, які свідомі дії людини спрямовані на підтримку гомеостазу. Домашнє завдання:вивчити параграф 27, дати відповіді на питання

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
1097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку