Презентація "Про атестацію та сертифікацію педагогічних працівників"

Про матеріал
Даний матеріал стане в пригоді заступникам директора з навчально-виховної роботи, керівникам методичних об'єднань під час висвітлення питання атестації та сертифікації педагогічних працівників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРО АТЕСТАЦІЮ ТА СЕРТИФІКАЦІЮ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ Виступ Наталії КУКСЕНКО на засіданні методичної ради

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Нормативна база Стаття 50 Закону України «Про освіту» Стаття 48 Закону України «Про повну загальну середню освіту» Положення про атестацію педагогічних працівників, що затверджене Наказом Міністерства освіти і науки України від 09 вересня 2022 року № 805 й зареєстроване в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року за № 1649/38985.

Номер слайду 4

Атестація педагогічних працівників – системи заходів, спрямованих на всебічне та комплексне оцінювання їхньої педагогічної діяльності

Номер слайду 5

Атестація є обов’язковою. Атестація може бути черговою або позачерговою. Педагогічний працівник проходить чергову атестацію не менше одного разу на п’ять років. Атестація проводиться не раніше ніж через рік після призначення педагогічного працівника на посаду. Атестація проводитися з дотриманням академічної доброчесності. Міжатестаційний період не може бути меншим ніж три роки.

Номер слайду 6

Позачергова атестація Проводиться за однією з таких умов: 1) визнання педагогічного працівника переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів; 2) наявності освітньо-наукового / освітньо-творчого, наукового ступеня; 3) успішного проходження сертифікації

Номер слайду 7

ВАЖЛИВО! Педагогічні працівники, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з усіх навчальних предметів.

Номер слайду 8

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо в міжатестаційний період педагогічного працівника довантажено годинами з інших предметів, то присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження до чергової атестації.

Номер слайду 9

АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ До 10 жовтня поточного року члени комісії повинні скласти і затвердити список педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації в наступному календарному році, строки проведення їх атестації та графік проведення засідань атестаційної комісії. У випадку відсутності педагогічного працівника, який підлягає черговій атестації, у списку, за його заявою, поданою не пізніше 20 грудня поточного календарного року, атестаційна комісія включає його до списків педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації. Для проведення позачергової атестації до 20 грудня до атестаційної комісії подається заява за формою, наведеною в додатку 1 до Положення.

Номер слайду 10

Протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення інформації педагогічний працівник, який атестується, може подати до атестаційної комісії документи, що, на його думку, свідчать про педагогічну майстерність та/або професійні досягнення. Документи, які зберігаються в особовій справі педагогічного працівника, не подаються до атестаційної комісії.

Номер слайду 11

Атестаційна комісія: розглядає документи педагогічних працівників, які атестуються, за потреби перевіряє їхню достовірність оцінює професійні компетентності педагогічного працівника з урахуванням його посадових обов’язків і вимог професійного стандарту приймає рішення про вивчення практичного досвіду роботи деяких педагогічних працівників; для цього визначає членів атестаційної комісії членів, які аналізуватимуть досвід роботи, затверджує графік заходів з його проведення

Номер слайду 12

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Атестаційна комісія може запросити педагогічного працівника на своє засідання у разі виникнення до нього питань, зокрема пов’язаних з поданими ним документами

Номер слайду 13

Результати атестації За результатами атестації педагогічного працівника встановлюється його відповідність або невідповідність займаній посаді та: присвоюється (не присвоюється) кваліфікаційна категорія або підтверджується (не підтверджується) раніше присвоєна кваліфікаційна категорія; присвоюється (не присвоюється) педагогічне звання, підтверджується (не підтверджується) раніше присвоєне педагогічне звання (у разі наявності).

Номер слайду 14

ПЕДАГОГІЧНІ ЗВАННЯ За результатами атестації педагогічні звання присвоюються (підтверджуються) педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії»/«спеціаліст вищої категорії» та які зокрема: упроваджують і поширюють методики компетентнісного навчання та нові освітні технології, надають професійну підтримку та допомогу педагогічним працівникам (здійснюють супервізію);

Номер слайду 15

беруть участь у процедурах і заходах, пов’язаних із забезпеченням якості освіти та впровадженням інновацій, педагогічних новацій і технологій у системі освіти; були визнані переможцями, лауреатами всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів; підготували переможців всеукраїнських, міжнародних олімпіад, конкурсів, змагань тощо

Номер слайду 16

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Педагогічний працівник може бути присутнім на засіданні атестаційної комісії під час розгляду питань, що стосуються його атестації

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Нормативна база 1. Стаття 51 Закону України «Про освіту» 2. Положення про сертифікацію педагогічних працівників, що затверджене Постановою КМУ від 27 грудня 2018 року №1190 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 року № 1094)

Номер слайду 19

Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника (у тому числі з педагогіки та психології, практичних умінь застосування сучасних методів і технологій навчання)

Номер слайду 20

1. Узяти участь у сертифікації може вчитель початкових класів. 2. У 2023 році МОН України наказом від 16.01.2023 року № 35 «Про деякі питання проведення сертифікації педагогічних працівників у 2023 році» запровадило сертифікацію вчителів математики, української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової середньої освіти.

Номер слайду 21

3. Участь у сертифікації є добровільною, виключно за ініціативою педагога 4. Якщо вчитель успішно пройшов сертифікацію, йому видається сертифікат, що дійсний три роки. 5. Також педагоги, які успішно пройшли сертифікацію, упродовж трьох років дії сертифікату мають отримувати доплату в розмірі 20% посадового окладу.

Номер слайду 22

Етапи сертифікації Незалежне тестування. Самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності. 3. Вивчення експертами практичного досвіду роботи учасників сертифікації, яке організовується Державною службою якості освіти.

Номер слайду 23

Перелік документів копія паспорта громадянина України копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера реєстраційна картка-заява (формується на сайті УЦОЯО) довідка із закладу освіти, у якому працює вчитель

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку