Презентація "Про дитячі зимові розваги"

Про матеріал
Розглянуто дитячі зимові розваги, які варті дорослої уваги. Надані рекомендації як себе вести в разі нещасного випадку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про дитячі зимові розваги, які варті дорослої уваги

Номер слайду 2

Кількість смертельних випадків та травмування серед дітей змушує звернутися до кожного громадянина країни, особливо до батьків. За статистикою, в нашій країні внаслідок нещасних випадків щодня гине 3 дитини! Біда трапляється тоді, коли дітей залишають напризволяще, там, де на кожному кроці на них чатує небезпека.

Номер слайду 3

Невід'ємною складовою частиною зими є настання льодоставу. Однак, не усі дотримуються запобіжних заходів на льоду, через що потрапляють у лихо і, як не прикро, гинуть від утоплення. З появою першого крижаного покрову його ще не можна використовувати його для катання і переправ. Молодий лід на початку свого формування тонкий, неміцний і ваги людини не витримує, в ньому утворюються повітряні пухирці, що дуже важко помітити при пересуванні по кризі.

Номер слайду 4

В місцях замерзання гілочок, друзок та інших предметів лід буває ще слабший, а якщо такі місця запорошив сніг, то ковзаняр або пішохід неминуче терпить нещастя. Проте, найчастіше цього не враховують. Особливо необережними на першому льоду бувають діти. Не завжди дотримуються обережності й дорослі. Тому перш ніж виходити на кригу або ходити по кризі, необхідно уважно оглянути її.

Номер слайду 5

На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче 0º):- для одного пішохода - синюватого або зеленуватого відтінку,товщиною не менше 5-7 см (лід блакитного кольору – найміцніший, білого - міцність у два рази менше, сірий - свідчить про присутність води в товщі льоду); - для групи людей (масові переправи пішки ) - товщиною не менше 15 см (дистанція в колоні по 4 чоловіка 5 м);- при масовому катанні на ковзанах - 25 см.

Номер слайду 6

При пересуванні по кризі необхідно дотримуватися наступних правил:ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги;- якщо лід почав тріщати, не біжіть, а відходьте повільно;якщо під ногами провалився лід, потрібно, розставивши широко руки, утримуватися на поверхні і спокійно, без різких рухів, намагатися виповзти на міцний лід у бік, звідкіля прийшов, і повзти до берега відштовхуючись ногами від льоду;

Номер слайду 7

- енергійні рухи після попадання у воду сприяють найшвидшому настанню охолодження, тому у воді необхідно робити рухи ногами і руками у повільному темпі.

Номер слайду 8

У людини в крижаній воді перехоплює дихання, голову ніби здавлює залізний обруч, серце скажено б'ється. Щоб захиститися від смертоносного холоду, організм включає захист – починається сильне тремтіння. За рахунок цього організм зігрівається, але через деякий час і цього тепла стає недостатньо. Коли температура шкіри знижується до 30 градусів, тремтіння припиняється і організм дуже швидко охолоджується. Дихання стає все рідше, пульс сповільнюється, тиск падає. Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, наступає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання.

Номер слайду 9

Якщо ти все ж провалилися під лід:не піддавайся паніці, утримуйся на плаву, уникаючи занурення з головою;- клич на допомогу;-  намагайся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;-  намагайся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну  площу;-  вибравшись на лід, перекотися і відповзай в той бік, звідки ти прийшов, де міцність льоду вже відома.

Номер слайду 10

Якщо ти впевнений, що зможеш (чи готовий) врятувати людину, то:-   крикни, що ти йдеш на допомогу;-   наближайся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;-    підклади під себе лижі, дошку;-   обговори свої дії з постраждалим;-   не підповзаючи до самого краю ополонки, подай потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, мотузку, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;-         витягнувши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайся назад.

Номер слайду 11

Звертаємося до батьківпильнуйте своїх дітей, не дозволяйте їм без вашого нагляду гратися поблизу річок, ставків. Будьте обережні! Не ризикуйте життям своїх дітей!

Номер слайду 12

Піротехніка – забава, що калічить дітейпід час зимових канікул, через використання небезпечних для життя і здоров`я піротехнічних іграшок травмовано близько 100 дітей у різних регіонах України. Адже травми, отримані від подібних „іграшок” бувають досить серйозними. Це опіки пальців та рук, обличчя та очей, бувають навіть випадки і з смертельними наслідками. 

Номер слайду 13

Під час використання піротехнічних виробів: Купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих магазинах;Перед запуском ретельно вивчайте інструкцію. Ніколи не давайте дітям самим запускати петарди! Якщо піротехнічний виріб не спрацював, ні в якому разі не нахиляйтеся над ним і не намагайтеся з'ясувати причину несправності або підпалити гніт ще раз;· Якщо гніт згас або прогорів, а феєрверк не почав діяти, слід почекати не менше 5 хв., Щоб упевнитися в несправності;· Використовуйте феєрверки та петарди тільки на відкритому повітрі! Не запускайте їх в квартирах, у дворах-колодязях, поблизу будинків і на невеликих обгороджених територіях. Ніколи не тримайте палаючу петарду в руках! Не кидайте палаючі петарди, якщо поблизу є люди і тварини;

Номер слайду 14

Не розміщуйте петарду в замкнутий об'єм: банку, відро, пляшку! Якщо термін придатності піротехнічних виробів минув, помістіть їх у воду на строк до двох діб, після чого утилізуйте. Категорично забороняється знищувати піротехнічні вироби, спалюючи їх на вогнищах!· звертаємо увагу батьків - пам'ятайте: в жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшка

Номер слайду 15

Причини дитячого травматизмупобутові травми, які становлять 63 % від усіх випадків вуличні, далі йдуть шкільний та спортивний травматизм (цікаво, що він у порівнянні із минулим роком зменшився), а замикають "п"ятірку" дорожньо-транспортні травми 80 % із постраждалих не мають і 14 років.

Номер слайду 16

Медики занепокоєні зростанням дитячого травматизму. Причина - неуважність дорослих та збільшення кількості юних мешканців у столиці.

Номер слайду 17

Причому у багатьох випадках малеча страждає через легковажність своїх батьків: немовлята падають із пральних машин (батьки використовують їх замість пеленального столика), випадають з автомобільних крісел (якими користуються замість люльок), на маленьких обвалюються ненадійно закріплені плазмові телевізори... Як зауважують лікарі, струси мозку, які отримані у ранньому віці, можуть негативно впливати на здоров’я підлітків.

Номер слайду 18

Шановні батьки!Не залишайте дітей без нагляду!Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи це на власному прикладі .  Пам'ятайте, що життя дітей залежить тільки від нас самих!

pptx
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку