Вправа «Вірю (+) /не вірю (-)» 1. Людина харчується, щоб рости. 2. В раціоні людини мають переважати білки. 3. Необхідна добова кількість калорій для людини 16-річного віку складає 2000 ккал. 4. Існує один продукт, який одночасно містить всі необхідні для організму речовини. 5. Харчуватися краще 4 рази на день. 6. Неправильне харчування може спричинити захворювання серця.
Харчування - це процес надходження до організму поживних речовин необхідних для нормальної життєдіяльності. Раціональне харчування - це достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статті, характеру праці та інших факторів.
РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ (коли їсти?) час прийому їжі кількість прийомів їжі інтервали між прийомами їжі розподіл їжі за енергоємністю 1 2 3 4 Прийоми їжі % спожитої їжі Білки Жири Вуглеводи Сніданок (8 год) 25 % Хлопці 14-17 р. 98 г. Дівчата 14-17 р. 90 г. 20% Хлопці 14-17 р. 100 г. Дівчата 14-17 р. 90 г. 30% Хлопці 14-17 р. 425 г. Дівчата 14-17р. 360 г. 50% Обід (12 год) 35 %, Підвечірок (16 год) 20 % Вечеря (20 год) 20 %
Порушення обміну речовин НЕСТАЧА НАДЛИШОК Дистрофія Ослаблення імунітету Подагра Ураження нирок, печінки Затримка росту Гіповітамінози Ожиріння Атеросклероз Кетоз Закрепи Цукровий діабет Зайва вага Залізодефіцитна анемія Ендемічний зоб Флюороз Аргіроз Гіповітаміноз Авітаміноз Гіпервітаміноз Порушення обміну речовин, зниження імунітету Порушення в роботі внутрішніх органів (нирки, мозок)
Домашнє завдання: Опрацювати теоретичний матеріал § 29-30 підручника «Біологія і екологія 10 клас» (авт. Соболь В.І.) і виконати завдання с. 127 Характеристика харчового продукту Ознака Характеристика Назва харчового продукту Група продуктів (за походженням) Склад: а) поживні речовини; б) додаткові речовини; в) харчові добавки Функції харчового продукту Харчова цінність (поживність) Енергетична цінність (калорійність) Країна-виробник