Презентація "Резистори"

Про матеріал
Презентація "Резистори". Метою презентації є ознайомлення з поняттям опору і методом визначення еквівалентного опору електричного кола. Придбати навички з’єднання елементів та вимірювальних приладів електричного кола.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЗИСТОРИ

Номер слайду 2

Резистор або опір — пасивний елемент електричного кола, призначений для використання його електричного опору. Основною характеристикою резистора є величина його електричного опору. Для випадку лінійної характеристики, значення електричного струму крізь резистор в залежності від електричної напруги, описується законом Ома.

Номер слайду 3

Резистори. Резистори належать до електронних компонентів, що застосовуються в схемах електротехніки та електроніки для обмеження сили струму та розподілу напруги. Резистори — найпоширеніші пасивні компоненти електронної апаратури, що використовуються як навантаження, споживачі та подільники в колах живлення, як елементи фільтрів, шунти, в колах формування імпульсів тощо.

Номер слайду 4

Позначення резисторів на принципових електричних схемах. Умовні графічні позначення резисторів на принципових електричних схемах регламентуються ГОСТ 2.728-74[3]. Згідно з ним постійні резистори залежно від виду і потужності, позначаються так: За ГОСТ 2.710-81 резистор, змінний резистор, потенціометр, варистор, терморезистор на електричних схемах позначаються літерою R. Наприклад: R2.

Номер слайду 5

Класифікація резисторів. Залежно від призначення, резистори діляться на дві групи: резистори загального призначення та резистори спеціального призначення, до яких належать: високоомні резистори, високовольтні резистори, високочастотні резистори та прецизійні резистори.

Номер слайду 6

За характером зміни опору резистори поділяються на:- резистори сталого опору;- регульовані резистори змінного опору (потенціометри).- підлаштовні резистори змінного опору.

Номер слайду 7

За видом монтажу резистори бувають:- для навісного монтажу, з дротяними виводами;- для поверхневого монтажу. Комбінації резисторів в одному загальному блоці, зазвичай мініатюрного виконання (збірки, матриці, мікросхеми).

Номер слайду 8

За видом вольт-амперної характеристики:- лінійні резистори;- нелінійні (напівпровідникові) резистори:

Номер слайду 9

Застосування. Сфера застосування резисторів надзвичайно широка, вони вважаються одними з найбільш поширених елементів монтажу. Основна функція резистора полягає в обмеженні струму. Він також нерідко застосовується в схемах розподілу напруги. Резистори застосовуються в електричних схемах для встановлення сили струму на інших елементах кола, для демпфування коливань у фільтрах тощо. Резистори у схемотехніці виконують одну з основних функцій – забезпечення зміщення робочої точки транзисторних каскадів за допомогою подільника напруги або подільника струму, операцію додавання струмів або напруг, узгодження активних вхідних або вихідних опорів каскадів, а також спільно з реактивними елементами L або C утворюють ланки фільтрування або блокування, а також ланки корекції частотних і перехідних характеристик каскадів. Найбільш часто в практичній схемотехніці застосовують подільники напруги та регулятори напруги.

Номер слайду 10

Застосування. Резистори з кожним роком розширюють сферу впливу і використання. Від низьковольтних кишенькових приладів до високовольтних промислових агрегатів. Зустріти резистори можна в побутових приладах, медичному, технічному обладнанні, вимірювальних пристроях, системах автоматики, ланцюгах живлення, високочастотних лініях, хвилеводах, робототехніці, автотранспортних технологіях, теле-, радіо-, відеоапаратурі та інше.

Номер слайду 11

Дякую за увагу.

pptx
Додано
27 лютого
Переглядів
154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку