Презентація "Ринок як економічна форма організації функціонування економіки"

Про матеріал
Матеріал для учнів 10 класу з економіки на тему "Ринок як економічна форма організації функціонування економіки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ринок як економічна форма організації функціонування економіки

Номер слайду 2

Дві форми суспільного виробництва Натуральне & товарне

Номер слайду 3

Основні риси натурального господарства

Номер слайду 4

Товарне виробництво

Номер слайду 5

Причини які зумовили виникнення і функціонування товарного виробництва, товарних відносин1. Наявність суспільного поділу праці 2. Наявність економічного відособлення виробників благ

Номер слайду 6

Товар, його сутність і властивості Товар-ключове поняття ринкового виробництва

Номер слайду 7

За марксистською теорією товар – корисний людині продукт праці, призначений для продажу. А за визначенням австрійської економічної школи (видатним представником якої є К. Менгер) – специфічне економічне благо, вироблене для обміну. Економічні блага – це блага, які можна отримати у кількості, обмеженій порівняно з потребами.

Номер слайду 8

То що ж таке товар? Це продукт праці, що задовольняє певну потребу людини і виготовлений для обміну. Кожен товар має дві сторони: Споживну вартість. Вартість (цінність)

Номер слайду 9

Закон вартості

Номер слайду 10

Походження грошей. Гроші – це товар особливого роду в ролі загального еквівалента. У Стародавньому Китаї це були особливо коштовні мушлі, У вікінгів у Північній Європі – ювелірні прикраси, У Тібеті – брусочки висушеного чаю, У Російській імперії – хутро. У XVI –XIX ст. за гроші вважали золото і срібло (біметалізм), у XIXст. 20-30 роки – золото (мономенталізм). Після світової кризи 1929 – 1933 р.р. настала ера паперових грошей.

Номер слайду 11

Споживча вартість грошей полягає у властивості прирівнювати до себе вартості інших товарів. Особливість вартості золота як грошового матеріалу полягає у тому, що воно набуває статусу загального еквівалента й обміну на будь-який товар.

Номер слайду 12

Функції грошей Сутність грошей у їхніх функціях. Класична політекономія називає п'ять функцій грошей. Найбільш повно їх розкрив К. Маркс. 1. Функція як міри вартості полягає у здатності грошей порівнювати вартості різних товарів.2. Функцію засобу обігу гроші виконують, коли відіграють роль посередника в обміні товарів, яка розпадається на два акти: продаж й купівлю . 3-4. Функцію створення скарбу та засобу накопичення виконують повноцінні гроші у вигляді золотих зливків, предметів розкоші. 5. Споживча вартість грошей полягає у властивості прирівнювати до себе вартості інших товарів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Закон попиту і пропозиції Закон пропозиції передбачає, що по мірі збільшення цін виробники пропонують до продажу більшу кількість товару, а по мірі їх падіння - меншу. Чим менше ціна товару, тим більшим є обсяг попиту, і навпаки, чим вища ціна, тим менше знайдеться покупців на даний товар. Ця зворотна залежність між ціною та обсягом попиту називається законом попиту

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Шо таке ціна? Ціна-це грошове вираження вартості товару, яка повністю задовольняє інтереси продавця і покупця, або значною мірою однієї зі сторін

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Радіонова І. Ф., Радченко В. В.)
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку