Презентація "Різноманітність ссавців. Гризуни, Зайцеподібні, Копитні"

Про матеріал
Презентація "Різноманітність ссавців. Гризуни, Зайцеподібні, Копитні" створена за підручником Л.І. Остапченко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність ссавців: Гризуни, Зайцеподібні, Копитні

Номер слайду 2

Гризуни. Гризуни - дрібні та середні за розмірами тварини. Поширені на різних континентах. Ведуть наземний, підземний, деревний чи напівводний спосіб життя. Ці тварини характеризуються наявністю чотирьох різців (по два на кожній щелепі).

Номер слайду 3

Гризуни. Білка або вивірка звичайна – живе в дуплах дерев чи у гніздах, які влаштовує на деревах. Живиться насінням хвойних, грибами та ягодами, а також ящірками, яйцями птахів і пташенятами, дрібними гризунами тощо. Перед зимовим періодом запасає насіння і плоди рослин, сприяючи їхньому розповсюдженню.

Номер слайду 4

Бобер європейський веде напівводний спосіб життя, заселяючи береги невеликих річок, озер тощо. Гризуни. Сплющений і розширений хвіст цих тварин допомагає плавати у воді.

Номер слайду 5

Живуть бобри колоніями, та будують характерні «боброві хатинки». Гризуни. У водоймах з непостійним рівнем води бобри влаштовують греблі.

Номер слайду 6

Гризуни. Мишоподібні гризуни. Миша хатня. Миша лісова. Пацюк сірий. Пацюк чорний

Номер слайду 7

Хом’яки мають об’ємні защічні мішки, за допомогою яких переносять їжу до свого житла. Гризуни. У системі ходів хом’яки влаштовують комори, у яких запасають до ЗО кг їжі (зерна, картоплі, моркви). Хом’як звичайний

Номер слайду 8

Сліпаки ведуть підземний спосіб життя, створюючи в ґрунті складну систему ходів. ГризуниҐрунт риють за допомогою різців, а виштовхують його з нори назовні головою.

Номер слайду 9

ЗайцеподібніЗаєць-русак. Кріль дикий. Від гризунівзайцеподібні відрізняються наявністю двох паррізців на верхній щелепі (замість однієї пари угризунів).

Номер слайду 10

У раціоні копитних ссавців, так само як і гризунів та зайцеподібних, переважає рослинна їжа. Копитні ссавціКопитні здатні до швидкого бігу, спираючись на пальці, укриті роговими копитами.

Номер слайду 11

Копитні ссавці. Непарнокопитні Група великих тварин з непарним числом розвинених пальців (один або три) на кінцівках. Усі інші пальці або недорозвинені, або відсутні.

Номер слайду 12

Копитні ссавці. НепарнокопитніЗ диких коней до наших часів зберігся лише кінь Пржевальського. Нині мешкає лише на заповідних територіях. Носороги - нечисленна група тварин з трипалими кінцівками та голою товстою шкірою. На лобних кістках розташовані один чи два роги. Носоріг чорний

Номер слайду 13

Представники парнокопитних мають парне число розвинених пальців на кінцівках (два або чотири). Копитні ссавці. Парнокопитні

Номер слайду 14

Копитні ссавці. Парнокопитні. НежуйніДика свиня, або кабан - всеїдна тварина. Для неї характерна видовжена морда з позбавленим волосся «п’ятаком» навколо ніздрів. За його допомогою тварини риють ґрунт у пошуках їжі. Бегемот, або гіпопотам, веде напівводний спосіб життя. Має товсту шкіру, яка потребує постійного зволоження. Бегемоти поширені в Центральній та Східній Африці, переважно в національних парках і заповідниках

Номер слайду 15

Копитні ссавці. Парнокопитні. ЖуйніЖуйні парнокопитні характеризуються стрункими кінцівками та особливою будовою шлунка. Вони живляться рослинною їжею, яку зрізують за допомогою різців.

Номер слайду 16

Копитні ссавці. Парнокопитні. ЖуйніНайбільший представник оленів — лось — має довгі кінцівки, велику голову та широкі роги. Козуля європейська

Номер слайду 17

До Червоної книги України та Міжнародної Червоної книги занесено зубра. Цей лісовий велетень в Україні вільно мешкав до початку XVIII сторіччя. На початку XX сторіччя він зберігся тільки в заповідниках. Копитні ссавці. Парнокопитні. ЖуйніОлень плямистий

Номер слайду 18

Гризуни і зайцеподібні - групи ссавців, у раціоні яких переважає рослинна їжа: у них розвинені лише різці та кутні зуби. Представники парнокопитних і непарнокопитних характеризуються такими ознаками: пальці на ногах укриті роговим покриттям - копитом; пристосовані до швидкого бігу; більшість видів - рослиноїдні.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
2615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку