Презентація.Розвиток мовлення. Особливості будови твору - опису місцевості

Про матеріал
Матеріал рекомендовано використовувати на уроках розвитку зв'язного мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Особливості будови твору - опису місцевостіПідготувала учитель української та літератури Кременецького академічного ліцею імені У. Самчука Петрук Г. М.

Номер слайду 2

Мета:• з'ясувати особливості побудови твору - опису місцевості; формувати мовленнєво-комунікативні вміння висловлювати думки, навички самостійної творчої роботи;• розвивати усне й писемне мовлення, спостережливість, увагу; культуру мовлення, уміння спілкуватися державною мовою; виявляти в усному мовленні порушення норм літературної мови, виправляти помилки.• виховувати любов до рідного краю.

Номер слайду 3

Бесіда з учнями -Які стилі мовлення ви знаєте? -Скільки їх в українській мові? -Які мовні особливості властиві художньому стилю мовлення?-Назвіть відомі вам типи мовлення. Дайте їм коротку характеристику.

Номер слайду 4

1. Яку будову мають тексти-описи? В описі спочатку подають загальні відомості про предмет, враження від нього, потім розкривають його найхарактерніші ознаки, описують, деталізують.2. Чим опис відрізняється від розповіді та роздуму?3. У якому стилі можна скласти твір-опис?

Номер слайду 5

Ознайомлення з особливостями побудови опису місцевості Твір-опис місцевості – це зв’язний текст, який дає словесне зображення основних ознак міста, села, вулиці, подвір’я, площі. Щоб описати місцевість, потрібно вказати:- де вона розташована;- історичні відомості, пов’язані з нею;- предмети (об’єкти), які є в цій місцевості. Отже, складовими опису місцевості є опис місця й описи окремих предметів, які на цьому місці розташовані. Опис місцевості складається за такою схемою: ДЕ? – ЩО? –ЯКЕ?

Номер слайду 6

2. Робота з підручником, с.78, впр.2.

Номер слайду 7

Прочитайте текст і виконайте завдання до нього.1. Визначте тему й основну думку.2. З’ясуйте тип і стиль мовлення. Думку обґрунтуйте.3. Назвіть слова, які використовує автор для опису місцевості (зокрема вулиці). 4. Які з речень вказують на позицію спостерігача? Яку роль вони відіграють у тексті?Творче спостереження з елементами аналізу

Номер слайду 8

Серед  мальовничих лісів розкинулось місто Кременець. З  усіх  сторін  воно оточене горами. Точна дата про заснування міста невідома. Але перша  згадка про Кременець датується 1226р. Назва міста походить від мінералу кремінь, якого багато в цій місцевості. Перше, що впадає в очі при в’їзді в Кременець,-Замкова гора з руїнами фортеці. Вона належала багатьом власникам. Проте найвідоміша нам дружина польського короля Сигізмунда l, що походила з Італії,-Бона. Лісистою місцевістю ми потрапляємо на П’ятницький цвинтар, де , за переказами,  поховані  козаки, які загинули під час облоги фортеці. Тут  збереглося багато кам’яних хрестів і плит. Одна з них нагадує кобзу. І можливо, це похований козак-бандурист. Далі простягаються Дівочі скелі, які відомі своєю трагічною  історією. За легендою, з них скинулись молоді дівчата, які не хотіли потрапити в руки безсердечним татарам. Ідучи старовинними вулицями,ми бачимо справжню красу Кременця. У будь-яку  пору року нас ваблять парки, алеї, різнобарвні ліси. Пройшовши хоча б головною вулицею,ми з впевненістю можемо сказати, що Кременець - місто каштанів. Тут є багато визначних архітектурних  пам’яток. Це і  Миколаївський собор, і Богоявленський  монастир, і  будинок "Близнюки", і Покровська церква. Кожен з них  цікавий своєю історією. Наприклад, монастир  був збудований  1663р як чоловічий. А у 1953р реорганізований у жіночий. Кременець – Батьківщина  великого польського поета Юліуша Словацького. Тут минуло його дитинство. Хоча він навчався у Відні, але не забував про Кременець. На канікули поет приїжджав на Батьківщину. Перебуваючи на чужині, Ю. Словацький часто згадував рідні землі. Ніхто так не оспівував Кременець,блакитні води Ікви,Замкову гору,як Ю. Словацький: Якщо ти будеш у моїй країні, Де котить Іква хвилі свої сині, Де гори пнуться у блакить високу, Де дзвонить місто над сріблом потоку,… Мою журбу ти спом’янеш в тім краї. 

Номер слайду 9

Словникова робота. Доберіть синоніми до слів. Будівля. Дорога. Місто

Номер слайду 10

Орієнтовний план1. Оцінка й загальне враження від місцевості.2. У якому місті (селі) знаходиться вулиця?3. Яка її назва? Чому її так названо?4. Опис місцевості:а) Яка довжина вулиці? Вона широка чи вузька?б) Який транспорт рухається вулицею?в) Які будівлі тут розташовано? Яке вони мають призначення й вигляд?г) Що прикрашає вулицю?5. За що ви любите вулицю?6. Що б ви хотіли змінити на цій вулиці?

Номер слайду 11

Уживайте у своєму тексті слова та словосполучення: по обидва боки, обабіч, посередині, праворуч, ліворуч, трохи віддалік, знаходиться, простягається, розташований, план забудови, пішохідна вулиця, вулиці перетинаються, проїжджа частина, визначні місця, приміські маршрутки, добре освітлений, створює затишок, в оточенні дерев.

pptx
Додав(-ла)
Petruk Galyna
Додано
13 березня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку