Презентація ЩО ТАКЕ ПОДАТКИ, ПОДАТКОВИЙ ТЯГАР І ЕЛАСТИЧНІСТЬ

Про матеріал
Презентація для ілюстрації лекції викладача, призначена для доповнення і уточнення лекцію. Створена на основі відкритих джерел інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке податкиподатковий тягар і еластичність

Номер слайду 2

«Немає такого поняття, як хороші податки». Вінстон Черчілль

Номер слайду 3

Податки – це обов’язкові платежі, що стягуються з громадян і фірм на користь держави. Зрозуміло, що будь-яка держава зацікавлена у зборі податків – адже ці гроші вона витрачає на оборону, транспортні магістралі, пенсійне забезпечення і таке інше.

Номер слайду 4

Уряд кожної країни законодавчо встановлює, які саме податки, в якому розмірі та у якій формі стягуються з підприємств, організацій чи громадян.

Номер слайду 5

Уявімо, що уряд хоче оподаткувати бензин, однак політики побоюються, що це може спричинити невдоволення виборців. У такому разі уряд може оподаткувати бензинові компанії, а не споживачів. Податковий тягар

Номер слайду 6

Начебто вдале рішення – оподаткувати великі і погані нафтові компанії, а не виборців, однак є один нюанс. Виробники теж не хочуть сплачувати податки, а тому вони підвищують ціни. В решті решт споживачі все одно сплачують частину податків, хоча й не безпосередньо урядові.

Номер слайду 7

Однак виробники не можуть підвищувати ціни до такого рівня, щоб перекрити весь податок. Якщо вони це спробують зробити, то не зможуть продати всю продукцію. Отже, необхідно йти на компроміс і встановити таку ціну, яка лише частково компенсує податок.

Номер слайду 8

Ми спостерігаємо за ситуацією, коли податковий тягар частково лежить на виробниках, і частково на споживачах. Однак що визначає, хто і скільки має нести цей тягар?

Номер слайду 9

Еластичність попиту. Економісти стверджують, що це залежить від еластичності попиту і пропозиції на певний товар. Еластичність – це показник вашої прив'язаності до товару залежно від зростання його ціни.

Номер слайду 10

Якщо споживачі вважають товар необхідним або «нееластичним», тоді вони будуть готові сплачувати більше податків, ніж виробники. Однак, якщо споживачам товар не гостро необхідний і його вважають «еластичним», то тоді виробники нестимуть більшість цього податкового тягаря.

Номер слайду 11

Поняття еластичності є надзвичайно важливим інструментом в економічній науці, оскільки воно має велике застосування в різних економічних ситуаціях. Якщо взяти попит за точку аналізу, можна говорити про еластичність попиту. З іншого боку, якщо взяти пропозицію за точку аналізу, можна говорити про еластичність пропозиції.

Номер слайду 12

Надмірний податковий тягар. Надмірний податковий тягар є прикладом того, що економісти називають «безповоротною втратою». Таке трапляється, коли ціна товару не відповідає рівновазі між попитом і пропозицією.

Номер слайду 13

Припустімо, виробник монополізував ринок і продає свій товар за ціною, вищою за рівновагу. У такому разі він отримає надлишковий прибуток. Однак люди купуватимуть меншу кількість товару через його подорожчання. Як наслідок, надлишковий прибуток виробника буде більший, ніж вартість товару, який ми не купили. Це і є «безповоротна втрата».

Номер слайду 14

Ця ситуація, звичайно, чудова для виробника, але загалом погана для економіки. Надмірний податковий тягар виникає, коли уряд оподатковує товари чи послуги. Ці податки виробники перекладають на споживачів через збільшення продажної ціни товару.

Номер слайду 15

Уряд за цей час отримає зайві гроші, однак через збільшення цін люди купуватимуть менше товарів, ніж вони купували до подорожчання. Проблема в тому, що якщо податкові ставки подвоюються, то надмірний податковий тягар зростає мінімум вчетверо.

Номер слайду 16

Дякую за увагу! ©Світлана МАЄВСЬКА

pptx
Пов’язані теми
Економіка, 10 клас, Презентації
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку